Sten Hagnander beräknar i sin bok Gärsgår´n i vårt landskap följande materialåtgång för en gärdesgård på 100 meter med en höjd på 120 centimeter (utgångspunkten är 90 centimeter mellan störparen, stöttor vid vart sjätte störpar samt tre vidjor per störpar):
200 slanor. Dess längd beror på vilken lutning du vill ha på gärdesgården. Mellan fyra och åtta meter är lagom.
250 störar som bör vara närmare två meter långa. Då når de cirka 1,5 meter över markytan samt två decimeter under jord.
325 vidjor
Stenar och berg i marken löser du med hjälp av bergfästen (kan köpas på nätet).
Placera ut störarna i par – en stör på vardera sidan av slanorna, med 90 centimeter mellanrum. Välj en kortare och en längre stör till varje par. Den korta stören placeras på den sida från vilken du arbetar. Gör ett två decimeter djupt hål i marken med spett och tryck ner stören ordentligt. Platta till jorden runtom.
Sätt andra paret med lite kortare mellanrum från det första för att stabilisera gärdesgården.
Låt inte träd bli ett hinder – de kan ingå i gärdesgården och ersätta ett störpar!
Sten Hagnander råder att lägga första slanan på en flat sten. Se till att du får önskad lutning från början. Låt första slanan, som är kortast, få stöd av första och andra störparet. Andra slanan är lite längre och stöds av första och andra störparet, men slutar närmare det tredje.
Efter tredje slanan knyts första vidjan på andra störparet. Fjärde slanan går genom fyra störpar. Andra vidjan knyts vid första störparet och första vidjan knyts på tredje störparet. Och så fortsätter du, med två slanor under varje vidja.
Gärdesgården ska inte vara för gles. Förr sades att om en mössa kunde kastas igenom blev den underkänd.
Läs mer!
Bygga gärdesgård – så funkar det!