Tvätta noga för gott resultat
Bästa sättet att slippa måla om sitt plåttak alltför ofta är att hålla rent från löv och barr. Om plåten regelbundet får torka upp ska ett plåttak klara många decennier. Men helt underhållsfritt är det naturligtvis inte.
Svaga punkter är exempelvis ränndalar, alltså där vattnet kanske inte rinner bort.
Ken Kennard påpekar att man måste skilja på liggande och stående plåt:
– Liggande plåt utsätts för mycket större påfrestningar och där måste man ha oljebaserade färger. De miljövänliga och vattenbaserade färgerna utan lösningsmedel går bra till stående, vertikal plåt, men klarar inte riktigt att stå emot när vatten inte rinner bort, säger han.
Innan målningen kan sättas igång gäller det att göra rent plåten noga. Det finns olika metoder att ta till.
– Bäst är att hetvattentvätta taket, men det är inget man gör själv. Vattnet ska ha en temperatur på mellan 80 och 100 grader, nästan ångande. Man kan också blästra ett tak om man vill få bort all gammal färg, men det kräver också speciella maskiner och då måste man anlita någon, säger Ken Kennard.
En högtrycksspruta kan också användas för rengöring av plåttak. Viktigt: Underskatta inte riskerna med att arbeta på tak. Ett fuktigt plåttak blir glashalt. Säkerhetslina är en bra livförsäkring.
Så här går du till väga om du väljer att utföra arbetet själv:
1 Borsta taket med en styv borste. Då kan du se om någon del av taket är i så dåligt skick att det behöver bytas.
2 Gör rent ytan med grovrent, som är en starkare variant av målartvätt. Feta föroreningar och vattenlösliga salter ska väck. Efterskölj noga med vatten, annars riskerar färgen att inte fästa.
3 Skrapa bort den färg som sitter lös med stålborste eller färgskrapa.
4 Rost måste avlägsnas med stålborste, skrapa eller slippapper. Med en liten trekantsskrapa får du bra kraft på små ytor.
5 Grundmåla med en primer. Ofta fungerar den även som rostskyddsgrundfärg. Därefter krävs två strykningar med en särskild täckfärg för plåttak. Den ska strykas flödigt. Viktigt är att man håller sig till färger inom samma system. Dels för att få bra vidhäftning, men också för att garantierna ska gälla. Om det skulle bli något problem längre fram och det visar sig att du har grundmålat med ett fabrikat och färdigstrykt med ett annat gäller inga garantier.