Trivsamt trädäck

Generöst och enkelt uteliv med altanen i samma nivå som golvet inomhus.

Vill du att din altan eller uteplats ska ligga i samma nivå som golvet inomhus? Då behövs i allmänhet en uppbyggd konstruktion. Det enklaste sättet är att bygga en träkonstruktion med trätrall. Undvik att måla trallen, eftersom färgskiktet kan bli hett på sommaren och bränna i fötterna och färgen sannolikt inte sitter kvar särskilt många år.

Bygg trädäcket så här:

Om däcket byggs högst fyra meter ut från husets fasad klarar man sig med vanliga bjälkar. Större spännvidd kräver någon form av balkkonstruktion eller extra så kallade bärlinor. Bärlinan kallas också primärbalk och bär alla bjälkarna i ytterkanten. Dimension 45×195, konstruktionsvirkeskvalitet K24.

Planera och gjut plintar:

1. Grundlägg däcket på betongplintar i däckets ytterkant. Plintarna ska grävas ned till fast mark och om marken är tjälfarlig till frostfritt djup (1-1,5 meter) eller förses med en krage av värme-isolerande cell-plastskivor. Plintarna bör stå med högst cirka 2 meters avstånd från varandra.

2. Spänn ett murarsnöre i den linje där plintarna ska gjutas, så att dessa placeras i en rak linje och bärlinan sedan får upplag på varje plint. Väg av med långt vattenpass så att gjutformarna kan kapas efter en våglinje. Vid gjutningen, stick i en stolpsko för ingjutning i varje plint. Skornas klykor ska ha passande dimension för bärlinan.

Primärbalk och golvbjälkar:

3. Lägg i bärlinan eller spänn snöret horisontellt i klykorna och justera dessa innan betongen stelnat, så att linan bärs lika mycket av alla plintarna. När betongen stelnat, lägg bärlinan på plats permanent och spika med ankarspik här och var. Kila under bärlinan med tunna träkilar, masonite eller dylikt, så att bärlinan verkligen får stöd av alla plintarna.

4. Mät mot fasaden med vattenpass i samma höjd som bärlinans överkant och rita en horisontell linje på fasaden. Fäst en 45×120 regel mot fasaden med överkanten vid den ritade linjen. Upplagen för golvbjälkarna är nu klara.

5. Golvbjälkarna ska helst vara av konstruktionskvalitet K24 och av dimensionen 45×145 till 220 millimeter beroende på spännvidd. Är du osäker, välj den grövre dimensionen, för svajande golv är inte kul. Lägg dem med 600 millimeter avstånd från centrum till centrum, och låt dem rå utanför bärlinan som figuren visar. Fäst dem med skråspikning i båda ändarna.

Lägg trallvirket och gör trappsteg

6. Fortsätt med stöden för trappstegen. I ytterhörnet behövs en diagonalt placerad stödregel och vid däckets kortsida ”fris-kortlingar”, om du vill lägga yttersta trallbrädan som en fris. Frisen döljer alla kapade ändar av trallvirket och gör däcket lite elegantare.

7. Lägg på trallvirket, som bör vara minst 28×120 med rundade övre hörn. Skarva alltid över en bjälke. Skruva fast med minst 65 millimeter trallskruv parvis i varje regel. Dra i så att skallarna precis sjunker ned under ytan. Är du noggrann försänker du varje skruv med försänkare för att undvika spjälkning av virket, som gör att förargliga träflisor reser sig vid många av skruvarna. Ytterhörnet bör geras, det vill säga trallbräderna skarvas i 45 grader mot varandra.

8. För att skydda fasaden mot stänk och snödrivor där den ansluter mot däcket, bör du även sätta en så kallad ståndskiva av plåt. Skivan ska rå 100 – 200 millimeter upp på fasaden, där den fästs vattentätt och dras ut minst 50 millimeter på trädäcket. Gör den gärna i samma färg som fasaden. (På bilden finns ingen ståndskiva.)

Behövs räcke?
Om trädäcket endast är 0,6 meter över mark, är risken för skador nästan obefintlig, och räcket kan utelämnas. Men av ”psykologiska” skäl kan det vara skönt att ändå ha en antydan till räcke. Rådgör gärna med kommunen.

Behövs bygglov?

Ett trädäck kräver normalt inget bygglov. Men vad som gäller skiftar mellan kommunerna och beror bland annat också på om det finns detaljplan eller ej. I Stockholms kommun gäller att ett trädäck som byggs upp högre än 0,6 meter över marken på något enda ställe räknas helt och hållet som byggnadsarea, och bygglov krävs. Det är alltså bäst att fråga kommunens bygglovshandläggare vad som gäller i just ditt fall.

Vilket virke är bäst?

Av slentrian brukar tryckimpregnerat virke väljas för att man tror att det hindrar röta och mögel. Tryckimpregneringen innebär att gifter med hjälp av vakuum trycks in i virket, som färgas ljust grönt. Endast furu kan användas för denna metod, eftersom granen inte släpper in impregneringen. Rivs altanen i framtiden får det impregnerade virket absolut inte eldas upp eller slängas var som helst. Det ska till en miljöstation för omhändertagande.

Vill du behålla virkets naturliga ljushet kan du impregnera virket med linolja. Denna impregnering är att föredra ur miljösynpunkt och virket kräver ingen specialbehandling vid rivning. Bäst är annars att använda kärnvirke, tyvärr lite svårare och dyrare att få tag i. Lärkträ är också bra. Det finns inget virke som står emot mögelangrepp, endast röta.

Foto Magnus Selander Illustration RK Illustration, ViV nr 6/2007

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar