Vackra julklappar på nolltid

Gör dina vänner och familj extra glada i år med vackert inslagna julklappar. Annica Thorberg, gift wrap artist, berättar om trender, dekorationer, och hur man kan tänka kring personer och tillfälle.

Först bör man fundera på vad personen som ska få julklappen tycker om och har för intressen. Gillar personen glitter och glamour är en idé att julklappen förmedlar den känslan. En gåva med golfbollar kan ha små golfpiggar fastsatta på paketet.

–    Vackra paket slår an något positivt hos folk. Det förstärker omtanken, säger Annica Thorberg.

Slå in din julklapp efter formen på gåvan

Det finns olika tekniker att slå in paket med, allt beroende på vilken form gåvan har. Ofta använder vi samma teknik till alla paket vilket inte alltid blir så snyggt om formen är rund eller otymplig. En teknik som passar 85 procent av alla gåvor är presentpåsen. Annars är stekpåsar av cellofan perfekta för otympliga presenter. Klä in gåvan i silkespapper och lägga ner i en stekpåse. Knyt om ett snöre och fäst en juldekoration.

Skokartonger fungerar utmärkt för otympliga gåvor. Klä in skokartongen i inslagspapper och vira om en sidenband eller slå in skokartongen som ett vanligt paket.

Julen förknippas med doft

Julen är en högtid som förknippas med mycket dofter. Ett enkelt sätt att sprida behaglig julkänsla är att dekorera julklappen med kanelstänger, stjärnanis, kryddnejlikor, gran eller tallris.

Med känslor från Japan

En trend som blir vanligare är att slå in julklappen med tyg. Traditionen kommer från Japan. Välj ut en kökshandduk eller en stuvbit. Helst ska tygbitarna vara kvadratiska. Vira om ett snöre och vips har du två presenter i en.

Årets trender har många sidor

Lusekoftemönster, bland annat stora snöflingor och renar, är hett i år. En annan trend är vintage. För en vintageinslagen julklapp ta ett tidningsark eller ett notblad och använd som omslagspapper. Vira ett vackert band runt och dekorera med knappar, bokmärken, gamla vykort eller spets. Dova färger som brunt, beige, matt grå och cremefärgat är typiskt vintage.
Andra trender för julen 2011 är fotografiska bilder, fabergeägg och hologram på inslagspappret, sidenband och färger som rött, vitt, matt silver och blått.

–    Guld fungerar alltid, i en lågkonjunktur behöver vi lite glamour för att förhöja stämningen. Välj ett matt guldaktigt papper. För extra känsla av lyx kan man använda papper med struktur i, säger Annica Thorberg.

Det behöver inte alltid vara tomtemotiv och röda färger för att det är jul. Annica Thorberg är själv förtjust i hallonrött, turkost och guld. Använd juldekorationer så får paketet en julig känsla.

Trender för miljön

Ekoinslagning blir allt vanligare och innebär bland annat att papper och snören återanvänds. Naturen och det som finns hemma får stå för dekorationerna. Tänk på att slänga metallicpapper och metallicsnören i återvinningen för metall.

Misstagen att undvika

För mycket papper och tejp är vanliga misstag. Använd spillbitarna till juletiketter eller klistra ihop två olika papper till ett tvådelat omslagspapper. Om pappret går sönder, ta en spillbit och använd som bård. Använd dubbelhäftande tejp för att slippa fula synliga tejpbitar.

Trender som gått vidare till de sälla jaktmarkerna är till exempel
metallicsnören, metallicpapper, Jenny Nyström papper, stora krulliga snören.

Trender på intåg

Rutigt, randigt och lila är på intåg och blir vanligare.  
Materialet du inte kan vara utan
En bra sax
Dubbelhäftande tejp
Ett enfärgat och ett mönstrat julklappspapper
Två olika snören
Juletiketter, helst egna

Fina paket under granen

Julklappar till barn kan dekoreras med godisklubbor, nyckelringar, reflexer, bokmärken eller något annat barnen kan tänkas uppskatta.

Använd vad du har hemma som dekoration. En bit glitter, en julkula eller varför inte en spetsbit. Allt är möjligt.

Struktur på pappret ger en lyxig känsla. Dekorera med något glittrigt så andas hela paketet glamour.

Slå in julklappen med en kökshandduk eller en stuvbit. Det är miljövänligare än papper och dessutom ger du bort två presenter i ett paket.

Dova färger och tidningsark skapar vintagekänslor.

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar