Vackra julklappar på nolltid

Gör dina vänner och familj extra glada i år med vackert inslagna julklappar. Annica Thorberg, gift wrap artist, berättar om trender, dekorationer, och hur man kan tänka kring personer och tillfälle.

Först bör man fundera på vad personen som ska få julklappen tycker om och har för intressen. Gillar personen glitter och glamour är en idé att julklappen förmedlar den känslan. En gåva med golfbollar kan ha små golfpiggar fastsatta på paketet.

–    Vackra paket slår an något positivt hos folk. Det förstärker omtanken, säger Annica Thorberg.

Slå in din julklapp efter formen på gåvan

Det finns olika tekniker att slå in paket med, allt beroende på vilken form gåvan har. Ofta använder vi samma teknik till alla paket vilket inte alltid blir så snyggt om formen är rund eller otymplig. En teknik som passar 85 procent av alla gåvor är presentpåsen. Annars är stekpåsar av cellofan perfekta för otympliga presenter. Klä in gåvan i silkespapper och lägga ner i en stekpåse. Knyt om ett snöre och fäst en juldekoration.

Skokartonger fungerar utmärkt för otympliga gåvor. Klä in skokartongen i inslagspapper och vira om en sidenband eller slå in skokartongen som ett vanligt paket.

Julen förknippas med doft

Julen är en högtid som förknippas med mycket dofter. Ett enkelt sätt att sprida behaglig julkänsla är att dekorera julklappen med kanelstänger, stjärnanis, kryddnejlikor, gran eller tallris.

Med känslor från Japan

En trend som blir vanligare är att slå in julklappen med tyg. Traditionen kommer från Japan. Välj ut en kökshandduk eller en stuvbit. Helst ska tygbitarna vara kvadratiska. Vira om ett snöre och vips har du två presenter i en.

Årets trender har många sidor

Lusekoftemönster, bland annat stora snöflingor och renar, är hett i år. En annan trend är vintage. För en vintageinslagen julklapp ta ett tidningsark eller ett notblad och använd som omslagspapper. Vira ett vackert band runt och dekorera med knappar, bokmärken, gamla vykort eller spets. Dova färger som brunt, beige, matt grå och cremefärgat är typiskt vintage.
Andra trender för julen 2011 är fotografiska bilder, fabergeägg och hologram på inslagspappret, sidenband och färger som rött, vitt, matt silver och blått.

–    Guld fungerar alltid, i en lågkonjunktur behöver vi lite glamour för att förhöja stämningen. Välj ett matt guldaktigt papper. För extra känsla av lyx kan man använda papper med struktur i, säger Annica Thorberg.

Det behöver inte alltid vara tomtemotiv och röda färger för att det är jul. Annica Thorberg är själv förtjust i hallonrött, turkost och guld. Använd juldekorationer så får paketet en julig känsla.

Trender för miljön

Ekoinslagning blir allt vanligare och innebär bland annat att papper och snören återanvänds. Naturen och det som finns hemma får stå för dekorationerna. Tänk på att slänga metallicpapper och metallicsnören i återvinningen för metall.

Misstagen att undvika

För mycket papper och tejp är vanliga misstag. Använd spillbitarna till juletiketter eller klistra ihop två olika papper till ett tvådelat omslagspapper. Om pappret går sönder, ta en spillbit och använd som bård. Använd dubbelhäftande tejp för att slippa fula synliga tejpbitar.

Trender som gått vidare till de sälla jaktmarkerna är till exempel
metallicsnören, metallicpapper, Jenny Nyström papper, stora krulliga snören.

Trender på intåg

Rutigt, randigt och lila är på intåg och blir vanligare.  
Materialet du inte kan vara utan
En bra sax
Dubbelhäftande tejp
Ett enfärgat och ett mönstrat julklappspapper
Två olika snören
Juletiketter, helst egna

Fina paket under granen

Julklappar till barn kan dekoreras med godisklubbor, nyckelringar, reflexer, bokmärken eller något annat barnen kan tänkas uppskatta.

Använd vad du har hemma som dekoration. En bit glitter, en julkula eller varför inte en spetsbit. Allt är möjligt.

Struktur på pappret ger en lyxig känsla. Dekorera med något glittrigt så andas hela paketet glamour.

Slå in julklappen med en kökshandduk eller en stuvbit. Det är miljövänligare än papper och dessutom ger du bort två presenter i ett paket.

Dova färger och tidningsark skapar vintagekänslor.


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar