Sveriges bästa hemmafixare!

Sveriges bästa hemmafixare heter Atif Hasak. Han har förvandlat ett ruckel till en trivsam familjevilla och trollat fram en fantastisk trädgård ur en oländig skog. Dessutom hjälper han alla i sin närhet utan att tveka!

Grattis – du är utsedd till Sveriges bästa hemmafixare – hur känns det?

Åh jag visste ingenting om detta! Härligt, tack så mycket – det känns väldigt fint!

Din svärdotter Cecilia Jonson som nominerade dig till tävlingen beskriver hur du gjort en fantastisk renovering av ett fullkomligt “ruckel”. Berätta!

Jag köpte ett hus år 2000 som var helt förstört och kostade bara 175 000 kronor. Men huset hade en bra grund. Så vi har renoverat allt – vi lade först om taket, fixade fasaden och fönstren. Sedan renoverade vi allt inuti – vi lade nytt golv, satte nya klinker och allt annat. Sedan röjde vi tomten på nästan 1500 kvadratmeter som bestod nästan bara av skog. Vi byggde gästhus och förråd – där jag kan ha mina maskiner! Nu är huset ett helt annat och värt väldigt mycket mer!

Du har också skapat en fin trädgård, byggt växthus, uterum och anlagt damm. Dessutom ägnar du mycket tid åt att hjälpa andra! Finns det något du inte kan?

Nej, det gör det nog inte! Jag är väldigt intresserad och är nog en väldigt speciell människa… Om jag planerar att göra ett projekt imorgon, då ligger jag på natten och tänker igenom vartenda steg så att jag vet exakt hur jag ska göra när jag sätter igång nästa dag!

Var har du lärt dig allt?

Jag gick ut gymnasiet i Bosnien som målare och jag fick en handledare som lärde mig precis allt; snickra, lägga golv, sätta kakel och klinkers – ja allt! Jag har honom att tacka för mycket. Och fortfarande är det så, att om jag inte vet hur man gör – då frågar jag gärna!

Du har byggt en önskebrunn i din trädgård – vad drömmer du om allra mest?

Just nu vill jag bara njuta av mina projekt och tillsammans med min fru få spendera tid med våra barn och deras respektive samt med vårt lilla barnbarn. Det är viktigt!

Vad är ditt bästa råd till andra hemmafixare?

Våga bygga, våga fråga och våga ta dig an en utmaning!

Du vinner ett presentkort från Clas Ohlson värt hela 12 000 kronor – vad ska du göra med pengarna?

Jag ska göra något bra med dem! Köpa några bra verktyg eller så. Jag har ett projekt på tomten nu – en stor grill som ska bli 2 x 1 meter, för vi brukar samlas hela familjen på 20-30 personer varje år den 1 maj och hel-grilla lamm. Jag ska nog använda pengarna till att få klart grillen. Då får hela familjen glädje av detta pris!

Från början var Atifs hus ett fullkomligt ruckel.

Numera är det topprenoverat!

Fakta om Atif:

Namn: Atif Hasak

Familj: Hustrun Nada och två (utflugna) barn med familjer.

Bor: I en – numera! – topprenoverad villa i Herrljunga med 1500 kvadratmeter tomt.

Jobbar med: Tillverkar lerduvor på en fabrik i Herrljunga.

Mest stolt över: Över mina barn och min fru. Vi har ett fint liv!

Om tävlingen:

Tidigare i år bad vi våra läsare att nominera den person som han eller hon bäst ansåg vara värdig titeln “Sveriges bästa hemmafixare”. Till tävlingen inkom hela 1 196 bidrag. Vinnaren samt 2-5e pristagare utsågs av en jury bestående av representanter från Vi i Villa och Clas Ohlson och belönas med presentkort från Clas Ohlson. Även den person som nominerade vinnaren belönas med ett presentkort.

Pristagare i Sveriges bästa hemmafixare 2013:

Vinnare = Presentkort från Clas Ohlson värt 12 000 kronor:
Atif Hasak

Nominerade vinnaren = Presentkort från Clas Ohlson värt 4 000 kronor:
Cecilia Jonson

Cecilia Jonsons motivering om Atik Hasak:

“Jag vill med all kärlek och respekt nominera min svärfar Atif Hasak till er tävling ”Sveriges bästa hemmafixare”. Atif är en fantastiskt duktig hemma-snickare/byggare/målare/fixare m.m. Han kan och gör i princip ALLT inom ”hemmarfixar-områdena” på egen hand. Förutom oändlig tid, kraft och energi han lägger ner så är han både noggrann, snabb och kostnadseffektiv! Min svärfar kom från Bosnien till Sverige 1994, två år efter min svärmor, sambo och hans syster. När de köpte sitt lilla hus för ett antal år sedan var det ett ”ruckel” med förfärlig trädgård, den såg ut som en äng och allt var förfallet både inomhus och utomhus. Atif såg dock potential till att förändra och förbättra, vilket gjorde att de köpte det. Sedan dess har hela stället genomgått en FANTASTISK renovering, t.o.m. grannar och folk i vårt samhälle stannar till och påpekar vad fint det blivit sedan de flyttade in. Atif har på egen hand och eget bevåg renoverat husfasad, golv, väggar och tak, lister, panel och fönster m.m. I trädgården har han åstadkommit egna projekt och tillverkat bl.a. en gäststuga, ett förråd, en grill utav sten samt carport med tillhörande mur. Lägg även till ett växthus, ett land med grönsaker, en liten damm och en önskebrunn. Härom året byggde han en inglasad veranda med skjutdörrar på 2-3 helger! Hans nuvarande projekt, är att mura en stor grillplats med stenplatta och förvaringsutrymmen. I hans hemland Bosnien, har han de senaste somrarna jobbat med att bygga upp och renovera sitt dåvarande hem. Först gjorde han en modul av papp och pinnar, så att han visste hur huset skulle konstrueras! Sen har han hunnit med att kakla alla väggar, lägga klinkers på golven, måla och tapetsera väggar, byggt två verandor, fixat staket och i sommar eventuellt påbörja arbetet med trädgården. Trots att Atif jobbar heltid med två-skift i en fabrik, hinner han med sitt eget, samt att hjälpa oss med vårt nyinköpta hus som är i behov av renovering. Under hösten hjälpte han mig och hans son med att måla tak/väggar/dörrar, lägga golv, bygga en walk-in-closet(!) samt hjälpa till med idéer till vår trädgård. Som om det inte var nog, hann Atif även hjälpa oss att lägga trall, sätta upp takreglar, få dit plasttak samt sätta skjutdörrar på vår altan. För bara några veckor sedan åkte han Herrljunga-Vänersborg fram och tillbaka tre gånger för att hämta stenar/plattor till vår kommande mur. Han är fantastisk, kommer alltid på lösningar och är det något han inte kan eller vet, tar han reda på det. Jag vill med min nominering rikta ett stort tack till min svärfar! Samt ge honom uppmuntring och låta han få stå i centrum, vilket han i princip aldrig gör.

Om ni anser att Atif är ”Sveriges bästa hemmafixare” och utser honom till vinnare skulle jag vara er evigt tacksamma. All hjälp, information och alla idéer han har givit oss går inte att återgälda, men detta pris kan vara en fin sak han alltid skulle vara stolt över!”

2a pris = Presentkort från Clas Ohlson värt 8 000 kronor:

Bo Henriksson

Nominerad av:
Teresa Björklund

”Min far är garanterat Sveriges (kanske tom. världens?) bästa hemmafixare. Han ställer alltid upp för familj, släkt, vänner, grannar, gamla kollegor mfl vad det än handlar om och när som helst på dygnet. (…)”

3e pris = Presentkort från Clas Ohlson värt 2000 kronor

Josefine Jogmar

Nominerad av:
Mikael Jogmar 

”Jag vill nominera min fru, Josefine. Hon är grym på det mesta när det gäller att renovera, installera och komma på bra lösningar. Senast i raden av det hon gjort är att ha satt panel i hela vår hall, lagt nya golv i barnens rum, gjort om dotterns flickrum till tonårsrum. (…)”

4e pris = Presentkort från Clas Ohlson värt 2000 kronor

Kenth Persson

Nominerad av:
Johanna Persson

“Man slutar aldrig att förvånas när det gäller min pappa. Det började med ett litet torp på landet. Han bygger med det han har och sådant som han har fyndat genom åren och samlat på sig. Men för att få plats med allt han samlar på sig måste han ju börja bygga garagage och bodar. (…)”

5e pris = Presentkort från Clas Ohlson värt 2000 kronor

Patricia Blomberg

Nominerad av:
Birgitta Henningsson

”Jag vill nominera min duktiga dotter som är fenomenal på att fixa och bygga och hitta på bra konstruktioner och lösningar med knappa medel. Det hade varit en stor hjälp för henne att vinna detta pris. (…)”


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar