Sy ett förkläde

Framgångsrika väskdesignern Anton Sandqvist visar hur du syr ditt egna förkläde.

 Du behöver:

Yttertyg i tätvävd canvas av polyester/ bomull, ca 71 × 150 cm 
Läderrem till nackremmen, 2 mm tjocklek, 64 cm×16 mm 
Läderrem till midjeremmen, 2 mm tjocklek, 64 cm×16 mm 
Läderrem för D-ringar, 2 mm tjocklek,
15 cm×16 mm 
Läderbitar, 3 st, 2 mm tjocklek, 7 cm × 16 mm 
Nitar, 6 mm långa, 8 st 
D-ring i metall,
ca 20 mm, 2 st 

Klipp ut kroppen och fålla runtom

Klipp ut tygbiten som utgör förklädet enligt ritningen. Kom ihåg att lägga till 15 mm sömsmån runtom då ritningen visar färdigfållat förkläde. Börja med en rektangel på 86×68 cm och rita sedan på kurvorna som gör avsmalningen upptill. Använd koppar och tallrikar i lagom storlek för att rita radierna. Klipp hellre bort lite för lite först, prova förklädet och justera sedan.

Förklädet har rundade hörn vilket är lite klurigt att få till om man syr i ett styvt tyg som här. Det går inte att bara vika en fåll och sy den som på en rektangulär tygbit utan först måste radierna klippas upp för att det inte ska vecka sig och bli för tjockt med material i kurvorna (se bild 1). Klipp upp 4 slitsar vid varje rundat hörn. Testa gärna på ett papper innan du börjar klippa i tyget för att se hur stora slitsar du behöver klippa och vilken vinkel de ska ha för att få en snygg kurva.

Pressa en 12 mm fåll (vik först 5 mm och sedan 12 mm) runtom hela förklädet och nåla. Vid hörnen limmar jag dessutom fållen för att den ska hållas på plats bra när jag sedan ska sy. Limma bara så lite som behövs i hörnen för att symaskinsnålen inte ska gå alltför trögt när den syr igenom limmet.

Sy fållen runtom förklädet med dubbelsöm: en söm 2–3 mm från den inre kanten av fållen och en söm 2 mm innanför förklädets ytter- kant. Den sida som har fållen synlig (uppåt) är förklädets insida. Först syr jag sömmen längs fållens insida, dvs med förklädets insida uppåt. Ju noggrannare du nålat fållen och fått den exakt 1 cm bred runtom, desto snyggare kommer dubbelsömmen bli. För om fållen varierar i bredd mellan låt säga 8 och 15 mm kommer också avståndet mellan dubbelsömmarna variera.Vänd sedan förklädet så utsidan ligger uppåt i maskinen och sy sömmen längs förklädets ytterkant.

Fickor

Klipp ut tyg för fickorna. Förklädet ska ha 2 stora fickor på mitten och 1 mindre pennficka på bröstet. Tygbiten ska vara 14 × 11 cm för penn- fickan resp 22 × 24 cm för de stora fickorna.

Klipp den övre kanten till de stora fickorna sneddad (mät 5 cm från överkanten, rita på och klipp).

Pressa ner 15 mm av överkanten på alla 3 fickorna till enkelvikta fål- lar. Sy kantviken med dubbla parallella sömmar och ca 8 mm avstånd. Pressa även enkla fållar om ca 10 mm längs sidorna och nederkan- ten på alla fickorna och nåla fast dem på förklädet där du vill ha dem. Jag placerade de stora fickorna 19 cm från förklädets nederkant och 6 cm från förklädets sida. Pennfickan placerade jag så underkanten på fickan hamnar 17,5 cm under förklädets toppkant och 4 cm in från sidkanten. Testa med att nåla fickorna först för att se vad som passar dig bäst innan du syr. Sy sedan fast varje ficka runtom. Börja och sluta med fram- och tillbakasöm.

Läderremmar

Skär ut läderremmar från en läderhud eller använd färdigskurna läderremmar. Runda alla hörn.

Ta nackremmen och gör hål för nitar med en diameter på 15 mm 88 och placerade 55 mm från ändarna. Gör sam- ma hålbild i alla 3 läderbitar som ska sitta på baksidan av förklädet.

Placera nackremmen på förklädet så dess ändar går ner över förklädet med ca 8 cm och så avståndet mellan ändarna vid topplinjen är ca 20–21 cm. De ska vinklas svagt utåt, då kommer remmen ligga bekvämt runt nacken när man bär förklädet. Testa vilken vinkel som passar dig bäst.

Markera och gör hål i förklädet och nita fast nackremmen med 2 läderbitar på bak- sidan (se bild 1).

Testa förklädet och mät ut var du vill ha midjeremmen. Min hamnade ca 4 cm under där förklädet smalnar av, dvs 47,5 cm ovanför förklädets nederkant.
Vik fästremmen för D-ringarna på mitten, markera ut var hålen ska ligga och gör hålen. Jag valde här att sätta första hålet 15 mm från ändarna och det andra hålet 55 mm från ändarna.

Rita på förklädet var det ska hålas och gör hål med håltången.

Trä på D-ringarna och nita fast läderremmen så den ena delen ham- nar på framsidan av förklädet och den andra på baksidan. D-ringarna ska sitta precis i kanten på förklädet.

Gör samma hålbild på den längre remdelen, markera hålbilden på tyget, gör hål och nita fast med den sista läderbiten på baksidan.

Fler inspirerande syprojekt hittar du i Antons bok Heavy-Duty Sewing.

Namn: Anton Sandqvist.

Ålder: 45 år.

Bor: Stockholm och Byle.

Gör: Lite allt möjligt. Bland annat grundare av väskföretaget Sandqvist. 

Aktuell med: boken Heavy Duty Sewing. För den syintresserade, följ Anton på Instagram: @heavydutysewing

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar