Checklista: Håller taket för väta?

Det ihållande regnet sätter press på taket. För att undvika fuktskador är det viktigt att stämma av hur taket mår – och förebygga att små skador blir större.


Börja med att undersöka taket invändigt och leta efter tecken på fuktskador. Gå sedan över till en utvändig kontroll:

1. Hängrännor och stuprör

Det är viktigt att vattnet kan rinna av ordentligt. Om avrinningen är dålig trots att du rensat silen i stupans övre och undre ända kan du testa fallet på rännan. Det ska vara minst 2,5 millimeter per meter. Har du fått hål på rännan kan du laga det med asfaltsband. Glipor fylls igen med fogkitt.

2. Vindskivor

Vindskivor och takfotsbrädor skyddar så att inte vattnet ska kunna tränga in under yttertaket. Om du upptäcker att de har sprickor, rötskador eller hänger snett bör det åtgärdas på en gång. Annars finns risk att fukten sprider sig till huset.

3. Undersök plåtbeslag

Takets känsligaste ställen är där olika material möts, till exempel vid skorstenen, runt takfönster och kupor. Dessa anslutningar har ofta plåtbeslag, vilket kräver lite extra omsorg för att inte rosta. De ska regelbundet skrapas, grundas och målas. Om plåten börjat rosta finns en överhängande risk för läckage vilket bör åtgärdas omgående. Slipa bort fläckarna, tvätta med lacknafta och stryk på rostskyddsgrundfärg. Avsluta med täckfärg. Om plåten rostat sönder ska de bytas helt.

4. Takpannor

Byt ut pannor som gått sönder eller ligger snett. Tegel- och betongpannor är relativt lätta att byta ut; skjut upp den överliggande pannan och lyft ut den som är trasig. Ligger huset väldigt utsatt kan den nya plattan behöva fästas med klämmor i kanterna. Sopa också av mossa från taket.

5. Skorsten

Gamla skorstenar kan få porösa fogar. Om detta inträffat ska du skrapa ur och foga om. Har fogarna släppt så mycket att stenar är lösa måste hela skorstenen muras om.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar