Fixarhandboken: sköta och kontrollera tak

Spara tid och pengar på att upptäcka småfel i tid! Vi ger dig checklistan med tips och råd för att kontrollera ditt tak, skorsten, vind och takavvattning – något som bör ses över varje år.


Yttertak, väggar och fönster är vårt skydd mot regn, rusk, vind, snö och hagel. Och precis som du själv inte går i samma överrock hela livet får du räkna med att ett hus behöver förnya sitt skal åtminstone en gång, kanske flera, under sin livstid. Därför är det viktigt att kontrollera sitt hus ordentligt varje år, förslagsvis under vår- och sommarhalvåret.

Taket är husets viktigaste och mest utsatta yta. Ett bra tak håller ofta i 30-40 år eller längre utan trista överraskningar. Men om oturen är framme kan en ganska liten skada snabbt ge stora problem även på ett nytt tak. Tänk också på att takpannor håller längre än underlagspapp och läkt.

Se till att ditt tak är tätt

Många tak kan faktiskt delvis besiktas från marken. Titta efter pannor som spruckit, hamnat snett i någon vinterstorm och annat som ser fel ut. Det är inte alla förunnat att våga klättra upp på taket, men om är du hågad så är det självklart det bästa sättet att se över taket. Men var försiktig – fallolyckor är bland de vanligaste olyckorna för yrkesverksamma hantverkare och det är ett skäl gott nog även för oss vanliga villaägare att tänka efter före och använda skyddsutrustning.

En bra sele med fallskyddslina kostar några tusenlappar, men för den som gärna själv vill se över sitt tak varje år, och kanske till och med göra mindre reparationer, är det en billig livförsäkring. Se också till att det finns bra fästpunkter som verkligen håller uppe på taket.

Kontrollera takets känsliga punkter. Spräckta eller lösa pannor, nockpannor, ränndalar, plåtdetaljer och hängrännor är ställen att titta extra på. Om du lyfter eller rättar till en panna – passa på att titta på underlagspappen och känna efter om läkten verkar vara i gott skikt.

Ta bort löv och skräp som samlats på taket. Mossa på tegel- eller betongpannor är kanske inte så snyggt, men själva pannorna tar inte skada av mossan. Mycket mossa kan däremot leda fukt in under pannorna och därför bör man vara vaksam. 

Kontrollera skorsten och vind

Passa också på att se över skorstenen. Fåglar bygger gärna bon där. Ett fågelskydd i form av ett galler hjälper långt. Fogarna i skorstenen tar mycket stryk och du slipper mycket bekymmer om du reparerar fogarna innan de blivit alltför åtgångna.

Gör ett besök på kallvinden också för att bedöma yttertakets insida. Titta efter fuktfläckar och mögelpåväxt. För att kontrollera vindens ventilation är ett bra knep att besöka vinden en riktigt kall vinterdag. Rimfrost på yttertakets insida är ett tecken på att fuktig luft från huset som tränger upp på vinden inte ventileras bort – riv ur och spar tipset till i vinter!

Vindskivorna hör till taket och bör kontrolleras regelbundet. Däremot kan vindskivorna gärna åtgärdas i samband med att fasaden bättras på. Är vindskiveplåtarna hela och sitter de fast? Behöver vindskivorna målas om eller bytas helt?

Granska och sköta om ditt tak:

  • Byt ut spruckna pannor.
  • Rätta till pannor som ligger snett.
  • Håll koll på underlagspappens skick.
  • Känn efter att läkten är frisk.
  • Kontrollera plåtdetaljer.
  • Se över vindskivorna.

Se till att takavvattningen leder bort regn

Allt regn från taket leds bort med hängrännor och stuprör. Rensa årligen så att det inte bildas stopp.

Ett riktigt bra sätt att se om takavvattningssystemet fungerar är att trotsa vädrets makter och inspektera det under ett riktigt skyfall. Svämmar vattnet över någonstans och kanske forsar över någon del av fasaden? Hängrännorna ska luta lite utåt för att leda bort vattnet från fasaden.

Stuprör ska egentligen ha skarven utåt för att inte fasaden ska skadas om den fryser sönder. Många tycker att det är snyggare att vända skarven mot huset. Om du gör så bör du vara extra noga att varje år kontrollera stuprörens skick, särskilt i samband med snösmältningen på senvintern.

Ränndalar samlar mycket vatten och hängrännan nedanför kan inte alltid fånga upp allt vatten. Det finns förstärkningsplåtar som höjer hängrännans ytterkant.

Granska takavvattningen:

  • Rensa rännorna årligen. Gärna inför vintern efter lövfällningen.
  • Inspektera stuprörens skarvar.
  • Kolla rännor och stuprörs fästen.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar