ANNONS FRÅN DECATAK

Håll koll på ditt tak – här är 6 smarta tips

Hur ofta ska jag göra rent taket och vad gör jag om jag upptäcker en sprucken tegelpanna? Decatak kommer med 6 smarta tips. 


Hur underhåller du ditt tak på rätt sätt? Decatak kommer med sina bästa tips. 

1. Då ska du rengöra taket

Den bästa tiden för att rengöra taket är så tidigt som möjligt när du upptäcker mossa på taket. Det här gäller när du har nylagda eller behandlade pannor. Väntar du för länge med att rengöra taket så börjar mossan att växa genom pannorna, och då blir det svårt att tvätta taket själv. Mossan angriper och skadar pannornas beläggning, vilket leder till att du måste lägga en ny beläggning också.

2. Ta bort mossan med mossmedel

Har du fått mossa på taket? När mossan börjar bli synlig ska du tvätta eller lägga mossmedel på taket. Då kommer mossan inte kunna växa fast på pannorna. Om mossan inte sitter så djupt i takpannorna så räcker det oftast att du tvättar bort mossan med en högtryckstvätt på 150 bar.

3. Tänk på säkerheten 

Om du vill tvätta taket själv så är det viktigt att tänka på säkerheten. Se till att använda en fallskyddsutrustning.

4. Byt takpannor med sprickor

Har du upptäckt en spricka i takpanna är det dags att byta den. Har du ingen reservpanna liggandes? Ett tips för att laga pannan temporärt  pannan liggandes är ett tips att laga n tegelpanna? är att använda en speciell tätningsmassa som heter Quick Bond.

5. Byt underlaget

Om underlaget är dåligt så måste du byta hela underlaget. Räkna med att ditt tak har en livslängd på 50-60 år om du underhåller ditt tak på rätt sätt.

6.  Skillnad på lertegel och betongpannor

Har du lertegel? Då ska du inte tvätta och behandla pannorna eftersom lertegel är tunnare och känsligare än betongpannor. Det är alltså inte tillämpligt att gå på lertegeltak då kan de gå sönder. Däremot är gamla betongpannor ideal för en färgbehandling om du till exempel vill förnya pannorna med lite färg.

Har du gamla betongpannor som behöver förnyas? Då kan du tvätta och måla pannorna så blir som nya igen. På det sättet sparar du mycket pengar i jämförelse med ett helt takbyte. Ett extra plus i kanten är att du slipper ha en byggarbetsplats i trädgården i flera veckor!

Mest lästa artiklar