
Alla har väl någon gång förundrats över hur smidigt och säkert sotaren rör sig på hustaket. Men har du tänkt på att du som villaägare ansvarar för taksäkerheten och att du kan bli skadeståndskyldig om det händer en olycka?
Det är farligt att gå på tak. Varje år skadas människor, några allvarligt, som har fallit ner på grund av bristande säkerhet. Vilka fasta säkerhetsanordningar som ska finnas på din villa beror på husets fasadhöjd, takets lutning och när huset är byggt.
– Det är viktigt att komma ihåg att det är minimikrav som anges i Boverkets bygg-regler. Naturligtvis kan villaägaren förbättra säkerheten ytterligare, säger Anna Törngren som arbetar med säkerhetsfrågor på Boverket.
Det är i regel ägaren som ansvarar för att villan hålls i gott skick. Den som byggde eller lät bygga huset ska från början ha satt dit den utrustning som behövdes, men byggnadsnämnden och sotaren har ibland rätt att kräva att den kompletteras.
– Det händer att sotaren påpekar för villaägaren att taksäkerhetsanordningarna har brister. Ta ändå för vana att se över säkerhetsutrustningen med jämna mellanrum, till exempel varje vår. Stegarna får inte vara angripna av rost eller på annat sätt skadade. Då kan det bli farligt, säger Anna Törngren.
Tala gärna med din kommun om du har frågor om taksäkerhet. Du kan också läsa mer om vad som gäller på Boverkets webbplats www.boverket.se
Exempel på säkerhetsanordningar
För villor med fasadhöjd upp till 4 meter, som de flesta villor har, krävs det i princip två anordningar. En lös väggstege med permanent glidskydd vid takfot samt en fast takstege mellan uppstigningsställe på tak och skorsten. Fast takstege krävs vid taklutningen 1:10 (6 graders lutning) och om det inbördes avståndet mellan uppstigningsställe och skorsten är större än 1 meter.
För villor byggda före år 1986 är kravet på fast takstege mildare, och krävs först när taklutningen är större än 1:4 (14 graders lutning).
För envåningshus byggda före år 1968 är det faktiskt tillåtet att ha en lös takstege som är betryggande upplagd på taket, istället för den fasta takstegen.
Det finns också regler för säkerhet kring takfönster, som gäller alla hus. Om fönstret är större än 0,6 x 0,8 meter och det inte håller om en person går på det, så krävs i regel skyddsanordningar som märker ut var fönstret finns.