Isolera vinden och taket- spar energi

Att tilläggsisolera sitt hus kan göra underverk med energiräkningen. Att börja med vindsbjälklaget brukar vara det enklaste och mest energieffektiva. Så här isolerar du taket.

De flesta hus går att tilläggsisolera på ett eller flera sätt för att minska värmeläckaget. Det enklaste är att se över fönster och dörrar, men det mest energibesparande brukar vara att isolera vindsbjälklaget. Genom ett dåligt isolerat tak kan nämligen så mycket som upp till 15 procent av värmen läcka ut.

Ser du att du har stora, snöfria fläckar på taket är det ett varningstecken. En normalstor villa som isolerar taket kan sänka energikostnaden med upp till 10 000 kronor om året, och därmed minska miljöbelastningen med 3 200 kilo koldioxidutsläpp!

Liksom i fönster mäts övriga husets isoleringsförmåga i ett U-värde, som ska vara så lågt som möjligt. Om du har ungefär 10 centimeter isolering motsvarar det ett U-värde på cirka 0,5 W per kvad-ratmeter grad celcius. Med 50 centimeter isolering på vinden kan du komma ned till cirka 0,1 W/kvadratmeter.

Väggisolering kräver kunskap. I vissa fall kan det även vara idé att till-läggsisolera väggarna. Men innan du ger dig på ett sådant stort projekt, särskilt om du tänker isolera utvändigt, bör du tala med en fackman. Tag kontakt med exempelvis kommunens energirådgivare eller ett välrenommerat byggföretag. För att en utvändig isolering ska bli snygg måste du kanske riva bort all puts eller panel samt plocka ned alla utstickande detaljer. Dessutom måste fönstren flyttas ut, eller bytas, så att de inte sitter som fula, djupa ”hål” inbäddade i fasaden.

Vill du isolera väggarna utan att förändra husets fasad, till exempel om du har ett sekelskifteshus med mycket snickarglädje, kan du även isolera inifrån. Det blir inte riktigt lika effektivt som att isolera utifrån, men du kan ändå uppnå god effekt. Tänk bara på att golvytan minskar och att du kanske måste flytta element och andra elektriska installationer.

Källaren kan också vara en god idé att isolera från insidan. Men här gäller det att du först försäkrar dig om att det inte finns fukt i väggarna, de ska kännas torra året om. Åtgärda alltid eventuella fuktproblem innan du isolerar, annars stänger du bara inne fukten som sprider sig. Att använda stålreglar i stället för träreglar när du isolerar en källare är ett bra sätt att minska risken för fukt i framtiden. Dessutom får du mer utrymme för isoleringen.

Glöm inte ventilationen. Oavsett med vad, hur och var du isolerar, måste du försäkra dig om att huset inte har fuktskador samt att du kommer att bibehålla en god ventilation. Isolerar du vinden ska du vara noga med att täta så att inte den, av till exempel matlagning och tvätt, fuktiga inomhusluften kan ta sig upp. Förutom energiförlusten kan detta annars leda till att vindsutrymmet drabbas av fukt och kondens eftersom temperaturskillnaderna blir större med isolering.

Det är också viktigt att du vet vilken typ av ventilation huset har. Ett hus som är byggt för självdrag får absolut inte bli helt tätt, hela ventilationssystemet bygger på att luft cirkulerar via otätheter i huset.

De flesta hus byggda före 1970 är byggda enligt självdragsprincipen.

Det finns olika typer av isoleringsmaterial, till exempel mineralull (stenull av bergarten diabas, eller glasull som tillverkas av bland annat återvunnet hushållsglas, som spinns till fina trådar), cellulosa (pappersfiber) och cellplast (små styrenkulor omgivna av isolerande luftlager i cement). Vilket man väljer är en smak- och prisfråga, samt ibland beroende av vilken typ av hus man har samt var man ska isolera. De olika materialen har också skilda egenskaper, till exempel när det gäller bullerdämpning. Isolering kan fås som skivor, rullar eller lösull som sprutas in av en fackman.

För att isoleringen ska fungera optimalt bör det finnas en ångspärr/ångbroms (fukttät, åldersbeständig plastfolie som säljs på rulle i byggvaruhus) på insidan av vindsbjälklaget. Finns där redan en sådan, kontrollera att den är ordentlig tät.

1. Börja med att ta bort eventuell gammal isolering/sågspån vid takfoten så att det inte täpper till ventilationsöppningen. Kontrollera så att vindsbjälklaget är helt och inte har fuktskador. Om så är fallet, åtgärda dem innan du börjar isolera.

2. Om vindsutrymmet ventileras via takfoten får isoleringen inte ligga direkt mot yttertaket. Montera en vindavledare från takfoten, exempelvis Isover Lufta, efter anvisningar på produkten. Den bildar en 25 mm luftspalt mot yttertaket, som ser till att utrymmet under yttertaket ventileras.

3. Fyll på med gammal eller ny isolering mellan takbjälkarna. Fyll upp med lösull, exempelvis Isover Fyll Up, upp till bjälkarnas överkant och jämna till.

4. Lägg ut isoleringsskivorna ovanpå fyllnadsmaterialet på golvet, ett eller två lager beroende på hur tjockt du vill isolera. Lägger du två lager, lägg skivorna omlott vid skarvarna. Undvik att trampa på isoleringen. Fortsätt tills golvet är täckt. Om du vill lägga ett golv på vinden efter att du isolerat måste du kontrollera att reglarna räcker till för ett uppreglat golv.

Vid takisolering – Tänk på att

  • Isolering spar mycket energi, men den allra största energibesparingen gör du med den energi som aldrig används.
  • Nästan 40% av Europas energianvändning går till byggnader.

Källa: Institution in a nutshell, EURMA

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar