”Lägga om taket själv eller inte?”

När takpannorna börjar bli slitna ut kan det vara dags att lägga om taket. Men kan du lägga om det själv eller bör du anlita en hantverkare? Och vad kostar det egentligen att utgöra jobbet, undrar två av våra läsare. Läs vår byggexpert Roger Nyströms svar här.


Hur lägger vi om taket?

Våra takpannor börjar se väldigt slitna ut och vi undrar hur man vet att det är dags att lägga om taket? Kan vi lägga om det själva, eller måste vi anlita en takläggare? Vad kostar det att göra jobbet på egen hand respektive om vi tar hjälp?

Louise och Mia

Svar: Att takpannorna ser slitna ut behöver inte betyda att det är nödvändigt att byta ut dem, men det kan förstås vara ett tecken på det. Har ni någon uppgift om hur gamla pannorna är och när taket lades om senast? Den genomsnittliga livslängden på tegeltak är 70–80 år, medan betongpannor håller 40–50 år. Dessa uppgifter är inte absoluta. Ett välskött tegeltak kan hålla i århundraden och även betongpannor av hög kvalitet kan överleva 100 år – men detta gäller själva takpannorna. Under pannorna ligger takpapp eller takduk som tätskikt. Både takpapp och takduk har under takpannor en teknisk livslängd på 30–40 år. Det innebär att ungefär vart trettionde år bör takpannorna plockas ner och tätskiktet bytas. Därefter kan pannorna läggas upp igen om de inte är utjänade.

Om ni låter en firma byta hela taket på en villa kan det kosta runt 100 000 kr, men kostnaden beror förstås på hur taket ser ut. Det finns hur som helst all anledning att se över om takpannorna kan leva vidare. För den som är händig och vågar sig på att klättra på taket finns det pengar att spara på att göra arbetet själv, men det är ett ganska drygt arbete och kanske ska man även väga in värdet av förlorad semester/fritid.

Att arbeta på tak innebär stora risker och därför krävs någon form av fallskydd som ställning och/eller säkerhetssele. Räkna med kostnader för ställning under hela arbetet. Det gäller förstås både om ni byter taket själva eller anlitar entreprenör.

När det gäller tätskikt föredrar jag personligen takduk istället för takpapp. Takduken släpper igenom fukt underifrån, men är helt tät uppifrån. Den stora fördelen är att duken är så mycket lättare. En rulle kan räcka till ett helt takfall på ett mindre tak och väger ca 13–15 kg. En rulle papp väger 20–25 kg och räcker kanske till en våd. Så även om duken är dyrare per kvm så spar ni in så mycket tid och kraft på arbetet att duken är prisvärd vare sig ni lejer ut jobbet eller gör det själva.

Ska ni byta taket själva bör ni fundera på hur ni ska få ner och upp pannorna. Det finns olika typer av tegeltransportörer och tegelhissar att hyra som underlättar och snabbar upp arbetet.

Om ni anlitar entreprenör så bör ni ta in minst 3–5 anbud från olika firmor. Undersök noga vad som ingår i offerten. Det är inte säkert att det billigaste är det mest prisvärda. Ta även referenser på företaget. Fråga gärna grannar och vänner som anlitat takföretag.

Om taket och tätskiktet är i gott skick och takpannorna bedöms hålla många år till, men ser slitna och trista ut finns ett annat alternativ. Det finns företag som tvättar och behandlar taket på plats så att det ser som nytt ut efteråt. Det är riktigt bra för taket med en rejäl rengöring och den nya ytan kommer att öka takets skydd mot vädrets makter – men till stor del är en sådan behandling främst av kosmetisk karaktär.

Roger Nyström

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar