”Lägga om taket själv eller inte?”

När takpannorna börjar bli slitna ut kan det vara dags att lägga om taket. Men kan du lägga om det själv eller bör du anlita en hantverkare? Och vad kostar det egentligen att utgöra jobbet, undrar två av våra läsare. Läs vår byggexpert Roger Nyströms svar här.

Hur lägger vi om taket?

Våra takpannor börjar se väldigt slitna ut och vi undrar hur man vet att det är dags att lägga om taket? Kan vi lägga om det själva, eller måste vi anlita en takläggare? Vad kostar det att göra jobbet på egen hand respektive om vi tar hjälp?

Louise och Mia

Svar: Att takpannorna ser slitna ut behöver inte betyda att det är nödvändigt att byta ut dem, men det kan förstås vara ett tecken på det. Har ni någon uppgift om hur gamla pannorna är och när taket lades om senast? Den genomsnittliga livslängden på tegeltak är 70–80 år, medan betongpannor håller 40–50 år. Dessa uppgifter är inte absoluta. Ett välskött tegeltak kan hålla i århundraden och även betongpannor av hög kvalitet kan överleva 100 år – men detta gäller själva takpannorna. Under pannorna ligger takpapp eller takduk som tätskikt. Både takpapp och takduk har under takpannor en teknisk livslängd på 30–40 år. Det innebär att ungefär vart trettionde år bör takpannorna plockas ner och tätskiktet bytas. Därefter kan pannorna läggas upp igen om de inte är utjänade.

Om ni låter en firma byta hela taket på en villa kan det kosta runt 100 000 kr, men kostnaden beror förstås på hur taket ser ut. Det finns hur som helst all anledning att se över om takpannorna kan leva vidare. För den som är händig och vågar sig på att klättra på taket finns det pengar att spara på att göra arbetet själv, men det är ett ganska drygt arbete och kanske ska man även väga in värdet av förlorad semester/fritid.

Att arbeta på tak innebär stora risker och därför krävs någon form av fallskydd som ställning och/eller säkerhetssele. Räkna med kostnader för ställning under hela arbetet. Det gäller förstås både om ni byter taket själva eller anlitar entreprenör.

När det gäller tätskikt föredrar jag personligen takduk istället för takpapp. Takduken släpper igenom fukt underifrån, men är helt tät uppifrån. Den stora fördelen är att duken är så mycket lättare. En rulle kan räcka till ett helt takfall på ett mindre tak och väger ca 13–15 kg. En rulle papp väger 20–25 kg och räcker kanske till en våd. Så även om duken är dyrare per kvm så spar ni in så mycket tid och kraft på arbetet att duken är prisvärd vare sig ni lejer ut jobbet eller gör det själva.

Ska ni byta taket själva bör ni fundera på hur ni ska få ner och upp pannorna. Det finns olika typer av tegeltransportörer och tegelhissar att hyra som underlättar och snabbar upp arbetet.

Om ni anlitar entreprenör så bör ni ta in minst 3–5 anbud från olika firmor. Undersök noga vad som ingår i offerten. Det är inte säkert att det billigaste är det mest prisvärda. Ta även referenser på företaget. Fråga gärna grannar och vänner som anlitat takföretag.

Om taket och tätskiktet är i gott skick och takpannorna bedöms hålla många år till, men ser slitna och trista ut finns ett annat alternativ. Det finns företag som tvättar och behandlar taket på plats så att det ser som nytt ut efteråt. Det är riktigt bra för taket med en rejäl rengöring och den nya ytan kommer att öka takets skydd mot vädrets makter – men till stor del är en sådan behandling främst av kosmetisk karaktär.

Roger Nyström

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar