Lägga torvtak

Att lägga ett torvtak är faktiskt enklare än man skulle kunna tro, och roligt är det också att kunna göra något annorlunda.


Förutsättningen är att man har ett tak med bra takstolar, helst 60 c/c, för med torv blir taket tyngre än med t ex tegel.

Vindskivorna ska vara uppbyggda av 5″ eller (helst) 6″ virke, då finns det plats för ett ordentligt lager av löstorv, som kan hålla sig fuktigt även vid långvarig torka. Gör du ett nytt tak bör du använda papp med hög kvalitet samt som vanligt sätta på takfotsplåt.

Björknäver och mullstockar

Är du riktigt ambitiös kan du skaffa näver från någon som ska avverka ett björkbestånd, kanske via annons.

1. Lägg då björknävern med överlapp på ca 7 cm och fäst den i överkant med pappnubb.

2. Mullstockar gör du av 2 x 6″ tryckimpregnerat virke, helst så långt att det går från ena vindskivan till den andra. Annars kan du göra en s.k. lask (längdskarv av trä-virke) på insidan.

3. Såga nu 3 cm djupa hak i underkanten, så att vattnet kan rinna ur dem (se bild1). Skruva så i kraftiga öglor på insidan av plankan med ca 120 cm avstånd. I dessa ska du sedan fästa grov koppartråd, som håller ihop de båda mullstockarna (se bild1). Det går nämligen inte att spika fast dem, för då läcker vatten in och ger röta i råsponten. Eneklykor, som ser ut att hålla mullstockarna, bör du ordna i förväg – det finns alltid buskar som torkat eller huggits ned i ledningsgator o d att få tag på. Är de grövre än på bilderna, sågar du större hål där de ska gå igenom stocken – numrera dem helst.

4. Skruva nu fast en kloss på varje vindskiva innan mullstockarna läggs upp, så att de hålls på plats under arbetets gång (bild1). Sätt även en stötta på mitten, så att mullstocken håller sig rak. Lägg nu på en platonmatta e d och dra upp den mot överkanten av vindskivan, så att ingen torv kommer i kontakt med trävirket. Lägger du plåt på skivan döljer du mattans kant, samtidigt som du får ett effektivt skydd. Mattan ligger nu över björknävern, mot insidan av mullstockarna.

5. Så är det dags att binda ihop de båda stockarna med koppartråden, men först ska de förankras bättre, för att ligga på plats när tråden spänns. Använd stenar eller skruvtvingar för detta.

Lägga på torv

6. Lägg grov singel på insidan av stockarna, så att inte torven kommer att täppa till de uppsågade dräneringshålen (bild2). Fäst tråden i öglorna, men spänn inte så hårt att den inte kan efterjusteras. Det behövs också skydd under tråden mot nocken, så att inte mattan skadas (bild2). Skruva ihop träbitarna, så ligger de kvar.

7. Nu återstår några saker att förbereda: Skaffa kyckling- (obs. ej höns-)nät och mät avståndet från den ena mullstocken över nocken till den andra. Nätet ska inte gå över stockarna, utan följa med ner när torven fyllts på och sjunker ihop (bild3). Kycklingnäten är 60 cm breda, så bind ihop dem två och två med najtråd e d så får du 120 cm bredd, vilket är en fördel när nätet läggs ovanpå torven och ger bättre stadga när gräset rullas ut ovanpå det.

8. Du behöver också ett par avrakningsvinklar med samma höjd som vindskivan. Skruva fast ett par ”fötter” på dem, så ligger de still när torven rakas ut (bild3). Stick även in eneklykorna och skruva fast dem på insidan.

9. Det är nu dags att hämta löstorven – volymen räknar du ut genom att multiplicera bredden x längden x höjden på den yta som ska fyllas. Tänk på att fylla ända upp, eftersom torven kommer att sjunka ihop något när gräset läggs på.

Hyr gärna en kärra med gallerhäck runt om, då går det att fylla på med en skopa uppifrån. Glöm inte att ta med en stor presenning. Den ska täcka såväl under, på sidorna om och över lasset, annars blir det nog inte så mycket kvar av torven vid framkomsten. Ytterligare en stor presenning behövs till att breda ut torven på i ett ca 30 cm tjockt lager. Vattna och kratta sedan om det då och då tills torven genomfuktats (bild4). Låt det helst ligga kvar över natten.

10. Fyll sedan taket sektionsvis. Ställ en avrakningsvinkel 130 cm från vindskivan. Ös över torven i grova säckar eller tillverka en landgång och kör upp den på taket med skottkärra (bild3). Jämna ut den med hjälp av en trädgårdskratta av järn.

11. Nu ska kycklingnätet rullas över torven innan nästa sektion påbörja.

Gräs i rullar

12. Färdigt gräs finns att köpa i rullar som är 40 cm breda och 2,5 m långa, d v s ca 1 m2 gräsmatta, som är ca 3 cm tjock och väger ca 15 kg (bild5). Bäst är det om man själv kan hämta det på upptagningsplatsen – gräs är färskvara och bör läggas inom två dagar.

13. Börja från mullstocken på ena sidan och rulla upp mot nocken. Använder du krattan kan du stå på stegen och rulla ut hela längden, och även styra rullen rätt om den skulle gå snett. Vill du ha blommor på taket kan du passa på att så mellan skarvarna medan du lägger ut rullarna.

Där du måste skarva gräset använder du en vass kniv – mattan är väldigt seg. Lägg en stege på taket när du gör detta – man ska aldrig gå på ett nylagt tak.

14. Om det trots allt skulle bli snett någonstans, eller om det fattas en remsa, kan du lätt längs en stållinjal skära till en bit som passar. Nu är taket färdigt! (bild6)

Efter tre veckor har gräsrullarna växt ihop, och man ser inte skarvarna längre.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar