Läsarfråga: ”Skador på takpannorna?”

Hur håller man koll på tegeltakpannorna? Experten svarar.

Vi har köpt ett äldre sommarhus med tegeltak med hängrännor. Vad är viktigt att tänka på? Hur upptäcker vi skador på våra takpannor? 

Husägarna

Läs också: Gör en hälsokoll på huset

Svar: Rensa taket från skräp och se till att pannorna ligger som de ska. Påväxt av lav är ofarligt och behöver inte åtgärdas. Svartmögel och alger förekommer ibland i norrläge, men har liten eller ingen påverkan. Mossa är inte så vanligt på lertegel (vanligare på betongpannor), men om det finns så borsta bort den för att undvika fukt. Där det är mycket mossa kan ni kolla undersidan av pannorna, så de inte börjat vittra sönder, och att det bärande virket är friskt.

Vanliga skador är frost­sprängningar och sprickor. Mindre frostsprängningar i tegelytan, de brukar visa sig som spjälkningar (ytan har då skalats bort), gör inget så länge det inte blivit hål. Har pannan långa tunna slagsprickor (ser ut som hårstrån) bör man dock kassera den eller lägga den längst ner vid takfoten där den lätt kan bytas ut. Slagsprickor kan vara svåra att se, men om man knackar på pannan och den har en ihålig klang så har den slagspricka. Tork- och tillverkningssprickor på handslaget tegel visar sig ofta som korta och breda sprickor, de påverkar inte hållbarheten. 

Se till att i möjligaste mån behålla äldre tegelpannor. Om ni behöver åtgärda undertaket så plocka ner pannorna, borsta dem lätt och lägg sedan tillbaka. 

Jessica Jönsson, stadsantikvarie på Kulturmagasinet i Helsingborg


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar