ANNONS FRÅN TIO-TAK

Så fixar du takrenoveringen – tryggt och säkert

Dags att byta tak? Det här bör du tänka på inför renoveringen. 


Taket är den viktigaste delen av huset, vilket är lätt att glömma bort tills den dag det börjar läcka in – men när det väl har blivit dags att lägga nytt tak är det viktigt att tänka långsiktigt.

– Ett tak ska hålla för generationer och inte bara tjugo år framåt, säger Kenneth Österberg, VD på takläggarföretaget Tio-Tak.

Eftersom det är en stor och kostsam renovering är det viktigt att ta sig tid att jämföra olika företag kritiskt och se vad du får för pengarna, och att granska både garantier och referenser. Det billigaste alternativet brukar ofta bli dyrare i längden, med extra oförutsedda kostnader.

– Vi på Tio-Tak kommer hem till kunden, sitter i lugn och ro och går igenom allt, kontrollerar och mäter taket och räknar rätt pris på plats. Det är ett fast pris och det tillkommer aldrig något utöver det som vi har sagt. Det är väldigt smidigt för kunden, säger Kenneth Österberg.

Luftigt och torrt

För att taket ska vara hållbart och se fint ut länge är det flera faktorer som spelar in. En av de viktigaste är att takkonstruktionen är luftig så att virket hålls torrt och friskt. Klimatförändringarna med mildare och fuktigare vintrar har gjort att träet lättare blir mögelangripet, och lägger man taket för tätt, och dessutom använder färskt obehandlat virke, är risken för fuktskador stor. Det är också viktigt att underlagsduken som man använder kan andas ut ånga utan att släppa in någon fukt.

– På Tio-Tak använder vi ekologiskt, antimögelbehandlat virke från långsamväxande träd, som är hårdare och grövre än de flesta takföretag, och dessutom lägger vi dubbla luftkanaler, en på varje sida om underlagsduken, säger Kenneth Österberg.

Plåt eller betong

Materialvalet på ytskiktet är också väldigt viktigt, och de flesta tak som läggs i Sverige är antingen gjorda av plåt eller betongtegel. Plåttak har många fördelar eftersom det är underhållsfritt och helt tätt på grund av att det kommer i hela längder. Dessutom väger det mycket mindre än betong vilket är bra för en gammal takkonstruktion.

– Många lackade plåttak är dock bara lackade på ytan vilket gör att de börjar flagna och tappa färgen efter ett tag, men på Tio-Tak använder vi burallackad plåt, som är lackad på djupet in i materialet. Därför kan vi ge 50 års teknisk garanti och 25 års kosmetisk garanti, vilket innebär att plåten inte ens får ändra nyans under den tiden, säger Kenneth Österberg.

Tio-Tak har även en speciell bil där de kan tillverka sina egna hängrännor direkt på plats med exakta mått och utan några skarvar. Det är en väldig fördel eftersom det vid skarvar brukar börja rosta och läcka, och samlas löv.

Snabbt och effektivt

Mycket kan man renovera själv men för att taket ska bli bra krävs det riktiga proffs med utbildning. För det är mycket som kan gå snett vid ett takbygge, för att inte tala om mardrömmen att bli lämnad med ett halvfärdigt tak av hantverkarna, vilket var det som hände för familjen Krig, som sedan tog kontakt med Tio-Tak.

– Tio-Tak kom hit och gjorde vårt tak på tre dagar! Satte in våra takfönster och allt. Vi fattade inte ens att det var sant, att vi faktiskt hade tak! Framför allt var vi imponerade av att det var hantverkare som faktiskt jobbade – hela dagarna! berättar de.

Eftersom Tio-Tak har egna kranbilar kan rivningen gå snabbt och effektivt. Ett normalstort villatak blir klart på mindre än en vecka, och man kan bo kvar i huset under tiden.

– Vi städar alltid efter oss så att det är lika snyggt när vi lämnar ett bygge, och fakturan kommer först när taket är klart. Det är det här som har gjort Tio-Tak så otroligt omtyckt. Dagligen ringer det folk hit vars grannar eller släktingar har anlitat oss och som vill att vi ska komma och göra deras tak också eftersom det var så fint gjort. Det är det som en riktig hantverkare ska leva på, att göra ett gediget och bra jobb varje gång, säger Kenneth Österberg.

Fördelar med Tio-Tak:

  • Hållbarheten. Tio-Tak jobbar med de bästa materialen och kan därför ge extra långa garantier. Plåttaken har 50 års materialgaranti och 25 års kosmetisk garanti.

  • Trygga priser. Tio-Tak erbjuder kostnadsfria offerter, fasta priser och du behöver inte betala förrän jobbet är klart.

  • Snabbheten. Ett normalstort villatak blir klart på 4 dagar.

  • Logistiken. Tio-Tak har egna kranbilar och tar hand om allt rivningsmaterial.

  • Säkerheten. Gedigna byggställningar.

  • Året runt. Takrenoveringarna utförs under hela året.

  • Enkel kommunikation. All personal talar flytande svenska.

”Tio-Tak räddade vårt tak”

”Så här bygger vi tak”

Om Tio-Tak

Tio-Tak har kontor i Västerås och Åkersberga och lägger tak i hela Storstockholm och Mälardalen. Vi har funnits sedan 2015 lägger omkring 500 tak om året.

www.tiotak.se

Mest lästa artiklar