
Detta behöver du:
Stege
Kofot
Hammare
Spik
Takmassa
Tegelpannor
Ev. virke till läkt, vindskivor och nockbrädor
Stadiga gummiskor
Ev. livlina
Ev. transportör
Ev. starka kompisar – det blir tungt att göra detta jobb helt själv

Tips!
Om man köper nytt tegel kan man nästan alltid få pannorna upplyfta på taket. Det kostar runt tusenlappen och är värt varenda krona. Tänk på att fördela vikten – teglet! – jämnt över taket. Det finns även så kallade transportörer – ett rullband som fraktar upp teglet på taket – att hyra hos maskinuthyrare som exempelvis Cramo. Att hyra en dag kostar cirka 700 kronor.
Takpannorna kan läggas med olika stor överlappning. Kontrollera vilka läktavstånd som tillverkaren anger.
Gör så här:

Steg 1:
Börja med att plocka bort de gamla pannorna.

Steg 2:
Kontrollera om tegelläkt, ströläkt och nockbräda är ruttna eller skadade – använd kofot och bryt loss i sånt fall. Även vindskivorna måste tas bort oavsett skick. Bryt försiktigt – du kan nämligen använda de gamla som mall om du måste göra nya.

Steg 3:
Kontrollera om undertaket är tätt. Täta gamla spikhål med någon form av takmassa. Om det gamla papptaket är mycket skadat – lägg ut nytt. Det är en liten kostnad i sammanhanget.

Steg 4:
Ströläkten läggs ut i takets fallriktning. Använd en passbit för att få samma avstånd mellan läkten. Man börjar alltid med att lägga ut den nedersta tegelläkten först. Den skall står på högkant till skillnad från övrig läkt. På många hus finns dock en plåtinklädd takfot/ som ersätter denna tegelläkt.

Steg 5:
Läggningen börjar i det nedre högra hörnet. Kontrollera att pannorna ligger i fallinjen (- det görs bäst av någon på marken!!). Tänk på att de två yttersta pannorna på taket och kring eventuella takkupor ska spikas. Betongpannor och nytt lertegel har vanligen förborrade hål för detta.

Steg 6:
Lägg nockpannorna med jämn delning och spika fast dem i nockbrädan. Spika slutligen fast vindskivorna.