ANNONS FRÅN DECATAK

Så tvättar du taket – 7 frågor och svar

När ska man tvätta hustaket och hur ofta bör man tvätta det? Decatak svarar på 7 vanliga frågor. 

tvätta tak


Decatak svarar på 7 vanliga frågor om att tvätta taket själv.

1. Vilket sorts tak kan jag tvätta?

Ett tak som är över 15 år har oftast ingen skyddsbeläggning kvar – du ska bara tvätta ett tak som har beläggningen kvar. Det går visserligen att tvätta tak utan skydd men då får du bara ett estetiskt resultat. Funktionellt blir skillnaden inte stor, om du inte lägger ett skydd på pannorna efter tvättningen. Ju nyare taket är, desto bättre är det att tvätta taket, för då undviker man att mossan etablerar sig på pannorna samt att beläggningen håller längre också.

2. Hur ofta ska man tvätta taket?

Har du ett nytt tak kan du tvätta det när det börjar synas lite grön beläggning på taket, efter cirka tre-fyra år. Men det här skiljer sig från tak till tak, beroende på miljön omkring samt läget mot olika väderstreck. Du kan tvätta taket så länge du har skyddsbeläggningen på pannorna.

Du ser om skyddsbeläggningen är borta om ytan ser annorlunda ut, färgen delvis eller helt försvunnit eller om pannan inte längre leder ner vatten utan istället suger in det. Ett enkelt knep för att testa det här är att hälla lite vatten på en av pannorna. Blir den genast väldigt blöt av lite vatten så är skyddsbeläggningen inte längre intakt.

3. Finns det någon speciell årstid som det är bättre att tvätta sitt tak?

Du kan tvätta ditt tak från mitten av april till slutet av september. Tvätta gärna en solig dag med minst 15°C, om det inte blåser för mycket.

Om du har putsfasad så är det bäst att tvätta taket när det regnar. När du använder taktvätt kan du nämligen få smuts på fasaden. Är det då en varm och solig dag så suger fasaden in smutsen och den torkar in fort, vilket gör att det blir svårt att spola bort smutsen sedan. Regnar det har du god tid på dig att spola bort smutsen från fasaden.

4. Vilket är det mest miljövänliga alternativet när jag tvättar taket?

Det bästa miljövänliga alternativet är att du använder kallt vatten utan kemikalier. Vattnet du använder går genom kanalsystem till vattenreningsverk och används igen.

 

5.  Vilka andra sätt finns det att tvätta taket?

Det finns mossmedel som man kan lägga på taket, men då måste man vara riktigt försiktig så att miljön inte skadas. Om medlet hamnar i naturen som i en sjö, bäck eller damm, är det livsfarligt för alla djur i vattnet. Medlet reagerar nämligen med djurens organ och balanssystem så att de dör. Därför avråder vi från att använda kemikalier vid taktvätt. Möjligheten att rengöra taket med ångtvätt finns också. För att värma upp vattnet behöver man dock energi, i det här fallet diesel, som inte har någon nytta alls. Det räcker att tvätta taket med kallvatten och ett visst tryck, enligt oss.

 

6. Ska man tvätta taket på olika sätt beroende på vilket material taket består av?

Ja, det ska du.

Tvätta tak med betongpannor

Betongpannor är lättast att tvätta. Ibland finns dock betongpannor som är tunna, eller har produktionsfel, vilket leder till att de är extra känsliga och kan spricka när du går på dem.

Tvätta plåttak

För rengöring av plåttaket måste du anlita en expert, då det krävs mycket erfarenhet för att tvätta dessa tak.

Rengöra eternittak

Har du ett eternittak? Rör det inte, eternittak innehåller asbest som är skadlig för miljön och i Sverige är eterniten för gammal och nersliten, vilket resulterar i att det inte är värt det att rengöra dessa tak.

Tvätta tak med lertegel 

Lertegel i Sverige är ofta tunna och känsliga, vilket gör att de går sönder så fort man går på ett tak av det här materialet. Därför ska man bara tvätta ett lertegel-tak från en skylift. Estetiskt blir det ingen stor skillnad efter tvätten, för lertegel suger ofta in färg från mossan. Färgen bränns sedan in i pannan, vilket gör att den inte går att tvätta bort.

7. Vad ska jag tänka på när det kommer till säkerhet om jag ska upp och tvätta taket själv?

  • Var extra varsam om du har nya takpannor. När taket blir blött av regn kan det bli väldigt halt.
  • Var försiktig med stegen, lägg den inte på trägolv. När trägolvet blir blött så blir det som en halkbana. Ställ stegen på ett glidskydd.
  • Det är bra om ni är två personer som hjälper varandra och håller ögonkontakt med varandra när det är dags att tvätta taket.
  • Använd alltid en säkerhetssele när du är på taket.

Mest lästa artiklar