Snöregler för villaägaren

Trottoaren, tomten, taket... Vad har man egentligen för skyldigheter som villaägare när det gäller snöröjning på vintern, och vad händer om man inte sköter sig?

I de flesta fall är det villaägaren som ansvarar för att hålla gångvägen utanför huset röjd och, när så behövs, sandad. Så är det i 6 av 10 kommuner, enligt en undersökning gjord av Villaägarnas Riksförbund. Och i 7 av 10 kommuner ansvarar villaägaren normalt även för att ta bort snövallar som plogats upp framför villans infart.

– Du har ansvar för att hålla rent, såvida ingen annan har det, sammanfattar Lars Guttman som är jurist på Villaägarna.

Olika snöansvar var du bor.    

Guide: Skotta rätt

Men villkoren varierar, så gå in på din kommuns webbplats eller ring om du är osäker på vad som gäller för din egen del. Tänk på att inte bara trottoarer intill tomtgränsen räknas – kommunen kan även ålägga en husägare ansvar för en gångväg som finns strax utanför fastigheten, till exempel på andra sidan om en gräsremsa utanför tomten. Gångbanan behöver heller inte hänga ihop med en körbana.

Rent formellt är du inte skyldig att föra bort snö som en plogbil skrapat upp på trottoaren. I praktiken kan det dock vara svårt att avgöra vilken snö på trottoaren som fallit på ett naturligt sätt – och som du är skyldig att ta bort – och vilken som kommit ifrån vägbanan.

Även tomt och tak behöver röjas

Tomten har du som villaägare alltid ansvar för. Säkert har du hört resonemanget om att en inbrottstjuv kan halka och skada sig – kommer du då att tvingas betala skadestånd? Sannolikt inte, menar Lars Guttman:

– En inbrottstjuv har inte på din tomt att göra. Han har försatt sig själv i den situation som uppkommit. Om däremot en renhållningsarbetare som ska hämta din soptunna halkar; det har du ansvar för. Eller en dörrförsäljare, som har rätt att knacka på din dörr om inte du har någon skylt uppsatt.

Som villaägare är du även ansvarig för vad som kan tänkas falla ner från ditt tak. Det gäller oavsett om snön eller isen hamnar på din egen tomt, på en granntomt eller på allmän mark. Tänk på att istappar faller rakt ner, medan snö kan glida längre ut från taket.

Att röja taket handlar inte bara om att förebygga risken för ras, utan även om att förebygga skador på taket. Många försäkringsbolag kräver att man underhåller taket på vintern, något många blev varse under fjolårets snörika vinter. Och skulle den röjda snön eller isen hamna på gatan eller trottoaren är du ansvarig för att forsla bort den.

Oaktsamt eller ej

Vad innebär då det ansvar du har som villaägare? Resonemanget är generellt och kan användas i samtliga fall ovan.

– Om något skulle hända blir du inte automatiskt skadeståndsansvarig, säger Lars Guttman, utan man gör en bedömning av om du har agerat oaktsamt. Var det ok att personen befann sig på platsen? Vad har du vidtagit för åtgärder? Kunde du rimligen ha gjort något annorlunda och hade det här inte inträffat då?

Det handlar alltså om resonemang och rimlighet och högre krav ställs på kommunens väghållning än på din egen gångbanehållning, menar Lars Guttman. Han känner heller inte till något fall där en kommun utdömt vite för att en villaägare inte skött sin väghållning.

Men trots allt är alltså ansvaret för tomten, taket och i de flesta fall även trottoaren ditt. Och är det isigt ute på morgonen är det väl självklart att du sandar innan du går till jobbet. Kanske blir det du själv eller någon annan i familjen som halkar och slår sig annars…

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar