Ta bort mossa på tak – 3 metoder

Har du problem med mossa på taket? Här guidar vi till enkla metoder för att få bort mossan på egen hand, och se till att den håller sig borta i många år framöver.

mossa på tak

Mossa, alger och lav är vanligt på tak. Det kan nästan se lite gulligt ut, men för att skydda takpannorna kan det vara bra att få bort det. Framför allt för att mossa kan suga åt sig fukt som gör takpannorna fuktiga. I värsta fall sprids det ner till bärverket som pannorna vilar på – och det kan bli en dyr affär. 

Det är ingen omedelbar fara med mossa på huset, men har den väl satt sig kommer mossan bara att växa på. Ta tag i saneringen inom fem år efter att mossan dykt upp. Gärna på hösten för att undvika frostskador på pannorna när vintern kommer.

takpannor mossa på tak

Därför bildas mossa på taket

Den stora frågan är såklart: Varför bildas mossa på taket?

Vissa tak är mer känsliga för påväxt än andra. Lertegel är till exempel mer förskonad från mossa än betong- och eternittak. Men nästan alla tak riskerar växtbilldning med tiden.

När solen skiner på taket bryts cementen i takpannorna ner. Sanden vittrar från ytan, blir grövre och hamnar i hängrännorna. Med en grövre yta blir det lättare för mossa, lav och alger att växa sig fast. Om det dessutom finns stora träd och buskar i närheten som skuggar bildas en mysig mikromiljö för mossan att frodas i. 

Det finns företag som är specialiserade på borttagning av alg och mossa, men du behöver inte anlita ett proffs. Så länge du har rätt utrustning (och din egen säkerhet i fokus) är det bara att börja jobba!

Så får du bort mossan – 3 enkla sätt

1. Mekaniskt

Med en skrapa eller redig borste kan du för hand få bort mossan, men det dödar inte påväxten. För att minska risken för att mossan kommer tillbaka får du följa upp med växtdödande medel eller en blandning av vatten och ättika.

2. Växtdödande medel

Genom att spreja ett växtdödande medel, som algbehandling eller mossborttagning, över taket med en lågtrycksspruta slipper du skrubba. Det är bara att låta medlet verka och låta vädret sköta resten. Men det kan ta flera år innan allt försvinner. Du måste sedan upprepa behandlingen med några års mellanrum.  

högtryckstvätt mot mossa på tak

3. Högtryckstvätt

En högtryckstvätt sköljer effektivt bort mossa, lav och alger men det finns riskmoment att ta hänsyn till innan du kliver upp på taket: 

  • Undvik att vatten trycks in i den underliggande konstruktionen. Spola alltså inte in vatten under takpannorna. Se till att du kan ändra munstycket på din högtryckstvätt, börja uppifrån och arbeta dig nedåt. 
  • Det kan bli riktigt halt när du spolar vatten på mossa och lav. Vissa takpannor blir mer hala än andra, men här gäller det att vara försiktig! Ett tips är en borste med teleskopskaft som gör att du kan stå på en stege eller ställning vid sidan av och spola bort mossan. 

När pannorna är spolade behandlar du det med ett växtdödande medel för att förhindra påväxt.

Läs också: Så målar du fasaden i 4 steg


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar