”Hur lägger jag om taket med solceller?”

En av våra läsare undrar hur man lägger om taket med solceller. Här är solenergiexperten Lars Andréns svar! 


Lägga om taket med solceller? 

Vi tänker renovera vårt hus, som är byggt 1948, och vill så gärna ha solenergi. Gamla vedpannan tänkte vi byta till luft/vattenvärmepump, och även taket ska vi byta. Det finns firmor som skriver om att lägga om taket med solceller, fungerar det bra, tror ni? Skadas inte huset om det inte finns takpannor under? Är det något annat jag behöver tänka på i samband med upphandlingen?

Martha

 

Svar: Visst finns det solceller som kan fungera som taktäckningsmaterial och därmed kan ersätta takpannor och liknande material. Det är dock viktigt att konstruktionen är tät, så att det håller tätt mot regnvatten och snö.

 Solcellerna behöver av flera skäl ventileras, så det är en fördel om luften under kan ventileras ut i överkant, utan att det regnar in. Sedan är det viktigt att underlagspappen är i bra skick och inte behöver bytas under den närmaste tiden. Solcellerna har en livslängd som mycket väl kan överstiga 30–40 år. 

Gör så här: Ta in flera offerter som ni kan jämföra. Kontrollera garantitiderna och vad som ingår och besök gärna ett flertal referenser. Kommunernas energi- och klimatrådgivare brukar ha kännedom om leverantörer och installatörer på orten.

Jag brukar också rekommendera att köpa nyckelfärdiga anläggningar, dels av säkerhetsskäl men också för att garanti- och försäkringsvillkor ska gälla och kunna följas. Säkerställ att det är en behörig elektriker som gör installationen och som följer de säkerhetsföreskrifter som gäller.

Lars Andrén

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar