Takfönster ger ljus och rymd

Funderar du på att bygga ett takfönster? Att släppa in ljuset ovanifrån, från taket, ger inte bara ljus hela dagen utan öppnar också upp möjligheter för nya rum och nya ytor. Här kan du läsa om takfönster. 


Ofta är det mer ekonomiskt lönsamt att renovera och ta tillvara det hus man har än att flytta. Kanske finns det ytor i huset som man kan ta till när familjen växer, företaget flyttar hem eller man helt enkelt vill ha fler och större rum. Vinden är en av dessa ofta outnyttjade ytor. För många en bra förvaringsplats, javisst – men kanske också ett onödigt skrotupplag?

Dagsljus i mörkt passage
Nya rum behöver ljus. Men kanske inte bara nya rum, redan befintliga rum kan också behöva ett bättre ljusinflöde. Söker man mer ljus och en känsla av luft och rymd kan ett eller flera takfönster vara den lösning man söker. Tänkbara ställen för montering av takfönster kan vara en mörk passage i huset, i trappan, eller i en övervåning som känns mörk.

–Numera pratar man om takfönster med begreppet skylight, himlaljus, säger Mats Ohlsson på Velux. Ta till exempel ett enplanshus som har 15 till 18 graders taklutning och alltför ofta genomgående ett dåligt ljusinsläpp. Och alla dessa sjuttiotalshus som har urdåligt med ljus på övervåningen. Dessa huskonstruktioner kan få ett betydligt bättre ljusinsläpp med hjälp av takfönster som släpper in ljuset från himlen.

Lagom ljus sommar som vinter med ett takfönster
Möjligheterna till variation är många. Det går att placera flera takfönster bredvid varandra för att på så vis öka ljusinsläppet. Man kan också förlänga takfönster med ett så kallat fasadfönster och på så vis förhöja upplevelsen av rymd och ljus. Men tänk också på att det kan bli för mycket ljus. Om sommaren när solen står högt vill man ibland skärma av och skugga ner. Allt beror på vad rummet ska användas till – och när det används. Ett vanligt gavelfönster ger inte alls samma ljuseffekt som ett takfönster, eller fler, säger Mats Ohlsson. Ett takfönster passar alltid. Men Sverige är ett u-land när det gäller takfönster. I mångt och mycket är det en fråga om byggtraditioner och i Sverige väljer man ofta takkupa. Men man ska komma ihåg att ett takfönster ger tre gånger så mycket ljus som än takkupa.

Men hur är det ifråga om läckage, de flesta genomföringar är ofta problemfyllda?

–Det är mycket sällan takfönstret som läcker, svarar Mats Ohlsson. Om det är problem så är det i sargen runt om. Beträffande läckage så är dagens bestämmelser och konstruktioner både hårdare och säkrare än förr. De flesta takfönster har även genomtrampningsskydd, vilket innebär att man faktiskt kan stå på glaset utan att det går sönder.

Frågor och svar om takfönster

Vad kostar ett takfönster? Ett standard takfönster med utvändig aluminiumplåtar och vitmålat invändigt i storlek 78 x 140 centimeter inklusive monteringspaket med utvändiga plåtar, isoleringsram och fönsterkrage kostar cirka 5 000 kronor (pris från Velux).

Kan man sätta in ett takfönster själv? Om man är händig kan man mycket väl göra det. Men tänk i synnerhet på att gå igenom monteringsanvisningen ordentligt innan du börjar själva montaget.

Om man har ett gammalt takfönster — hur kan man se om det om det är okej, eller om det behöver bytas? Oftast är det montaget som behövs bytas då de gamla fönsterna sitter på en sarg. Gångjärnen eller packningarna kan också vara slitna eller dåligt smörjda. I de gamla fönstrena satt det enkelglas eller dubbelglas men numera används energiglas. Glaset i takfönster från Velux har ett U-värde på 1,2 och hela konstruktionen 1,5.

Hur tvättar man takfönster? Takfönster är oftast vändbara 180 grader så att man kan putsa dem inifrån. Men man ska också tänka på att ett takfönster utsätts för betydligt mer väta än ett fasadfönster och rengör sig själv bättre än ett fasadfönster. Insidan får man dock putsa själv.

Vilka olika typer av solskydd finns det och hur fungerar dessa? Som solskydd finns markiser att montera på utsidan, dessa följer glaset och stänger ute värmen. Men sen finns vanliga gardiner såsom till exempel rullgardiner och mörkläggningsgardiner. Eftersom ett takfönster ibland eller oftast är utom räckhåll går det också att välja på möjligheten att använda fjärrkontroll för detta.

Köpinformation takfönster

Velux 042-14 44 50 www.velux.se
Swedac takfönster 0457-45 12 00 www.rebecco.se
Laholms Glas & Aluminium 0430-100 64 www.laholmsglas.se

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar