

Att renovera och kanske till och med byta yttertaket är en kostsam historia. Den som bor länge i samma villa byter kanske bara tak en gång under sin livstid.
Samtidig kanske man vill byta taktäckningsmaterial, från tegel till betongpannor eller tvärt om. Men då gäller det att se upp.
– Om man byter material bör man se om det är bygglovspliktigt. Ta kontakt med kommunen och hör efter, säger Lars Estlander, arkitekt på Boverket.
Om det kräver bygglov eller inte att byta material beror exempelvis på var huset ligger. Färgbyte eller byte av material kräver oftast bygglov om huset ligger i detaljplanerat område.
– Så fort man byter inom tätbebyggt område bör man lyssna med byggnadskontoret vad som gäller.
Smart att tilläggsisolera vid takbyte
Ett annat problem som man måste ta med i beräkningen är tyngden. Är huset byggt för att klara papp eller tegel kanske konstruktionen inte klarar de tyngre betongpannorna. Trots att de bara kostar kring halva priset jämfört med sina tegelkusiner kan det bli en mycket dyrköpt erfarenhet.
De som har lite äldre hus brukar tilläggsisolera i samband med att man lägger om taket. Det är en bra investering och absolut värd att göra.
Men risken är då att man får ett nytt problem: mögel. Anledningen till det är att vinden blir kallare.
– Om det då läcker upp varm rumsluft i den kalla vinden kondenserar den och kan ge mögel, säger Lars Estlander.
Ett sätt att avhjälpa det är att värma vinden under särskilt kalla perioder på året.
Men vad ska man då välja för material? De vanligaste materialen är betong- eller tegelpannor, plåt och det som i dagligt tal kallas papptak.
– Det primära för valet av material är estetiken. Det material som passar till huset, säger Johan Roos, arkitekt på Aha-Angneta Hahne Arkitekter.

Alla de olika materialen har sina för- och nackdelar vid takbyte.
– Papptaket är billigare med kortare livslängd. Men det är bra på sitt sätt. Tegeltaket är bra och stabilt, men förutsätter ett annat underlagsarbete.
– Vilket du än använder, så handlar det om husets uttryck. Skillnaden mellan betong och tegel är ett estetiskt val. Jag tycker att tegel är vackrare, men det är ett min personliga uppfattning, säger Roos.

Ta hänsyn till arkitektens tanke
Peter Olsson är takläggare och driver företaget Constricta i Gråbo utanför Göteborg. Han brukar rekommendera sina kunder att inte ändra för mycket jämfört med det material som ligger på taket innan renoveringen.
– Ligger det ett en- eller tvåkupigt tegel på kanske man ska fortsätta med det. Då hade arkitekten en tanke med det, säger han.
Men så kommer det till priset också. Då kanske det inte är så lätt att välja tegel, bara för att en arkitekt hade en viss tanke. För tegel är inte bara dyrare i materialinköp, något som har gjort att betongpannor har blivit betydligt vanligare. Lerteglet är svårare att pussla rätt.
– Det kräver mer noggrannhet att lägga lertegel, därför är det högre arbetskostnader.
Enligt sajten arbetskostnad.se ligger arbetskostnaden på mellan 70 000 och 95 000 kronor för en villa med 150 kvadratmeter tag och ett takfall på fem meter. Materialpriset beräknas till mellan 33 000 kronor till 115 000 kronor beroende på om man använder billiga enkla betongpannor upp till glaserade tegelpannor.
– Visst, ekonomin går ju inte att komma ifrån. Samtidigt har ofta det material som innebär större kapital ofta en längre livslängd, säger Johan Roos.
Peter Olsson pekar på en faktor som brukar fördyra omläggning av taket en del. Och det handlar om takläggarens säkerhet, något som den som ska byta tak på villan ofta glömmer när man gör kalkylen.
– Säkerheten är viktig. Jag räknar på många jobb, berättar för kunderna kostnaderna för ställningar exempelvis. Det är kostsamt, men inte många som tänker på. Det tillkommer alltså mer än bara material och arbetskostnader.
Snabbguide för dig som ska byta tak
Betongpannor
Billigare och tätare än tegelpannor, men riskerar att bli angripna av lavar som då långsamt fräter sönder betongen. Om detta händer – ta på lavadödande medel.
Tegelpannor
Ser mer levande ut än de övriga materialen på grund av sin ojämna form och flammighet, men är dyrare än betongpannor och ger större risk för läckage.
Plåttak
Lättare material som kan ersätta till exempel eternit, för att undvika behov av förstärkta takstolar. Dyrt att lägga, men håller åtminstone en mansålder.
Papptak
Passar de lågsluttande taken. Ska hålla 30-35 år om man med jämna mellanrum tar bort skräp och mossa, samt åtgärdar kanter som släppt.
Skötselguide efter takbyte
Någon gång per år:
Kontrollera att inga pannor har blåst snett.
Rensa skräp i hängrännor.
Se till att det finns fågelskydd vid takfoten, fåglarna drar in skräp som håller kvar vatten.
Rensa från mossa.
Ha inte träd i anslutning till huset. De skuggar och innebär mycket mossa, som i sin tur suger in vatten under takpannorna.
Den som har betongpannor bör lägga på dödande, miljövänligt, medel. Lavarötterna bildar syra som fräter sönder betongen.
Använd inte högtryckstvätt.