ANNONS FRÅN RUUKKI

Världens första solvärmetak för villor

Ruukki lanserar det första integrerade solvärmetaket för villor. De integrerade solfångarna förenklar skötsel och ger bättre hållbarhet och design.

Ruukki Classic Solar Thermo Roof är taket som absorberar solstrålar genom paneler eller solfångare och värmer upp både hus och tappvatten. Uppvärmningssystemet är mycket bra ur en miljösynpunkt eftersom det knappt orsakar några utsläpp alls. Den månatliga räkningen minskar också betydligt när huset i princip värmer upp sig själv under maj – september.

– Solvärmetaket ökar husets försäljningsvärde, säger Ari Vouti som är ansvarig för Ruukkis takprodukter.

För att uppnå solvärmens maxkapacitet ska solfångarna fästas på takets södersida. Ett optimalt tak har en lutning på 40° vilket passar då det är populärt med lågt lutande tak i Sverige. En molnig dag kan 6 – 40 procent  av maxkapaciteten absorberas, men det beror på hur tät molnigheten är. För att solfångarna ska kunna värma huset under vintern krävs att de hålls snöfria. De integrerade solpanelerna förenklar skottning, men det är alltid viktigt att vara försiktig när det kommer till takarbeten.

Så funkar det

Solen värmer en vätska som cirkulerar i värmesamlarenheterna, som i sin tur värmer husets värmepanna. Ruukkis solvärmetak säljs i tre olika set som väljs utifrån hur mycket huset kräver. Set 1 innehåller fyra kvadratmeter solfångare, Set 2 åtta kvadratmeter och set 3 tolv kvadratmeter. För en genomsnittlig villa med fyra personer räcker det i regel med set 1. För stora hus eller de som förbrukar mycket varmvatten behövs fler solfångare.

Set 1 värmer 300-1000 liter vatten (beror på hur stor tank huset får plats med) vilket värmer en medelstor villa i upp till tre dagar. Efter tre dagar krävs mer solljus eller att ett annat uppvärmningssystem som stått i stand-by läge slås på, till exempel bergvärme eller värmepump.

För att montera solfångarna på ett befintligt plåttak krävs ett mellanrum på 64 millimeter mellan innertak och yttertak. Det räcker med att byta ut just den sektionen men eftersom solfångarna är integrerade kan taket behöva höjas om det inte är tillräckligt mellanrum mellan innertak och yttertak. Du kan byta ut just en sektion av taket till solfångare om du har tegel- eller betongtak men då går syftet med att de inte ska synas förlorad. Kostnaden för set 1 är cirka 50-60 000 kronor inklusive ackumulatortank.

– Det är 10 års garanti på solvärmetaket, men takpanelerna brukar hålla i minst 25 år. Taket i övrigt håller i 30-70 år precis som alla plåttak, säger Hans Andersson, nordisk chef för Ruukkis takprodukter för bostadsbyggnation.

Taket kommer finnas till försäljning från sommar/höst 2013.

För mer information besök Ruukkis hemsida.

Mest lästa artiklar