Så bygger du en trädkoja till barnen

Har du redan snickrat ihop en altan, en bod och en fågelholk?
I så fall kanske det här kan roa dig: en fin trädkoja till dina barn!

Bygg trädkoja

Du behöver:

  • Ett träd
  • Till golv, regel 145 x 45 mm och regel 120 x 21 mm.
  • Till väggar, regel 120 x 21 mm.
  • Till reglar och fönsterfoder, läkt 50 x 25 mm.
  • Till vindskivor, 95 x 21 mm.
  • Till tak, plåt 3 500 x 1 080 mm.
  • Skruv 100 mm.
  • Hakgångjärn.

Gör så här:

1. Välj rätt träd
Hitta en stam med många grenar som huset kan vila på. I värsta fall får du montera stödben efteråt, men det blir finare om huset helt vilar i trädets famn.

2. Börja från botten
Huset mäter 100 x 110 cm, och botten består av sex korslagda reglar (145 x 45 mm) som har tappats ur på mitten samt i ändarna så att de vilar i varandra och bär upp varandras tyngd. Provmontera på marken för att se att det fungerar.

3. Be om hjälp
Att montera golvreglarna kan vara lite knepigt, så be om hjälp med att hålla i. Spika inte, utan använd skruv (100 mm) – det går lättare. Fäst reglarna vid varandra i ändarna samt mitt på.

4. Lås fast
Använd korta bitar, så kallade kortlingar, i samma storlek som reglarna. Fäst kortlingarna kring trädet, skruvade i regelverket, för att låsa fast konstruktionen. Undvik att skruva
i själva trädet.

5. Fixa golvet
Lägg golvet (120 x 21 mm) så att du får en platå att stå på.

6. Bygg väggarna
Börja med de båda kortsidorna på huset, som mäter 110 cm. Fäst brädorna (120 x 21 mm) nedtill i golvplatån. Upprepa samma procedur för de andra två väggarna, som mäter 150 cm på mitten.

7. Regla i efterhand
Fäst reglar (50 x 25 mm) i ovankant av husväggen på insidan. Skruva fast samtliga brädor och såga därefter ut plats för dörr och fönster. Låt fönsterfodret (50 x 25 mm) fungera som reglar. Placera därefter ut sex tvärliggande takreglar (95 x 21 mm) ovanpå huset, för att ge plåttaket något att vila på.

8. Bygg taket
Montera fast plåttaket och täck nocken med nockplåt. Klä in sidorna med vindskivor (95 x 21 mm).

9. Montera dörren
Ta bitarna som blev över när du sågade ut för dörren och spika ihop dem med två tvärgående reglar (50 x 25 mm). Fäst med hakgångjärn.

10. Ställ fram stegen
Använd familjestegen – eller tillverka en egen variant med reglar 95 x 21 mm.

11. Måla!
Det är givetvis valfritt, men om du har använt spillvirke är det alltid finare med en enhetlig färg, och sannolikt har du kvar burkar från senaste ommålningen av huset.

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar