En trappa – tre stilar

Trött på trappan och sugen på ett kul och lagom arbetsamt projekt? Då är detta jobbet för dig!

Det finns inga gränser för hur många olika sätt du kan förändra en trappa. Kanske vill du göra en snabb förändring och dekorera trappan för en fest. Då kan du fuska och bara tejpa upp tapeten med dubbelhäftande tejp. Här har vi gjort om samma trappa i tre olika stilar med hjälp av färg, tapet och självhäftande dekorfilm.

Att tapetsera trappan med tapet är roligt och gör stor skillnad. Välj en enfärgad, en mönstrad eller som vi gjorde, med olika mönstrade tapeter. Vi valde fyra tapeter som alla går i samma gula ton. Det gör att stilen håller ihop och ger ett enhetligt intryck.

Den grafiska stilen

Den svart-vita grafiska looken fick trappan med hjälp av självhäftande bokstäver. Vi klippte ut egna bokstäver av dekorfilm som finns att köpa på rulle. Det finns många olika färger, mönster och strukturer att välja på. Valet av budskap är oändligt. En idé kan vara att använda dekorfilmen över hela sättsteget. Vill du inte göra egna bokstäver går det att köpa färdiga i olika typsnitt. Det finns även schabloner med bokstäver så att du kan stöppla på färg istället.

Så här gör du:

1. Välj typsnitt i datorn och skriv ut bokstäverna på vanligt papper från en skrivare. Vi valde typsnittet Arial black och lät bokstäverna bli fem cm höga.

2. Klipp ut bokstäverna och använd dem som mall.

3. Lägg ut bokstäverna på baksidan av dekorfilmen och rita ut konturerna.

4. Klipp eller skär ut bokstäverna i dekorfilmen.

5. Mät noga ut var bokstäverna ska placeras. Med maskeringstejp kan du göra en stödlinje så alla bokstäver kommer i linje.

Den svarta dekorfilmen kommer från Hornbach, 69 kr för en rulle.

Köpställen:

www.carma.se

www.hornbach.se

www.midbec.se

Den tapetserade looken

Så här gör du:

1. Kontrollera att ytan är ren och jämn. Tvätta eventuellt med målartvätt och spackla igen ojämnheter med snickerispackel. När spacklet har torkat, slipar du lätt med fint sandpapper.

2. Klipp eller skär till en tapetbit i samma mått som sättsteget.

3. Rolla eller pensla tapetklister på tapetens baksida. Vik ihop tapeten på mitten.

4. Låt tapeten ligga och dra sig i limmet i ca fem minuter.

5. Sätt fast tapeten på sättsteget. Stryk från mitten och ut mot kanterna.

6. Måla över tapeten med transparant lack minst två gånger när tapetklistret torkat ordentligt för ett hållbart resultat.

Köpställen:

Tapeten längst ner på första trappsteget kommer från Midbec, Miss Print 1019, 799 kronor. På steg två en gulprickig tapet från Carma, Dots nr 2000145, 549 kronor. På steg tre Miss Print 1009 från Midbec, 799 kronor. På fjärde trappsteget Miss Print 1032 även den från Midbec, 799 kronor.

Den målade looken

Här har vi valt att måla sättstegen i en turkos färgskala från mörkt till ljust. Längst ner valde vi kulören NCS S 1050-B60G. Därefter NCS S 1040-B60G. Sen NCS S 0530-B70G och till sist den ljusaste längst upp NCS S 1020-B70G. Vi har använt oss av Beckers Symfoni akrylat lackfärg.

Så här gör du:

1. Slipa och damma av ytan, eller tvätta redan målade ytor med målartvätt.

2. Vid trärena ytor måste alla kvistar och kådrika ställen isoleras med kvistlack för att undvika gula genomslag.

3. Spackla eventuella hål och ojämnheter med snickerispackel.

4. Slipa när spacklet torkat.

5. Måla minst två gånger.

Text, idé och styling av Jessica Hoffmann och Tone Rörseth.


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar