Fler steg till personlig inredning

Är trappan husets viktigaste möbel eller bara något som tar oss mellan två våningar? Ta en ordentlig titt på husets "doldis" som nu börjar bli en personlig inredningsdetalj i våra hem.

Superdesignat i trä och stål. Trappan New Age Millennium kommer från Atabtrappan och kan kombineras i olika varianter efter eget tycke och smak, till exempel med liggande stålvajrar eller stående stålrör. Trappstegsformade vangstycken ger ett speciellt utseende.

Vi renoverar kök och badrum för hundratusentals kronor och köper dyra möbler som åker ut efter ett antal år. Men hur många av oss har egentligen funderat så mycket över trappan som ska stå där betydligt längre? I många år har den varit lite av en bortglömd inredningsdetalj, delvis på grund av okunskap men även för att det ofta inte har funnits mer än ett begränsat antal trappor att välja mellan när man köpt ett nyckelfärdigt hus. I dag har attityden gentemot trappan förändrats och vi börjar se den som en viktig och personlig möbel och inte bara som en stege för att ta oss upp och ner mellan våningsplanen.

– Trappan är ofta det första som möter besökaren när man kommer in och den kan ge en verklig ”aha-upplevelse”. Placering, typ av trappa och materialval kan helt ändra karaktären i huset, säger Olle Persson, ansvarig för trappinredning på Snickerifabrikernas Riksförbund, SNIRI.

Maximalt ljusinsläpp genom trappan. En stark trend

Pris efter material och tillval

En trappa kostar från cirka 15-20 000 kronor och uppåt, framför allt beroende på vilket material du väljer. Ädelträ som till exempel ask, bok och ek är dyrast och kostar ungefär dubbelt så mycket som samma trappa i furu. Andra faktorer som avgör priset är inborrade räcken, profilerade framkanter på stegen eller blocksteg (ett utsvängt första plansteg). En böjlimmad trappa är dyrare än en rak och det är viktigt att titta på vad man får för pengarna.

Tillverkning efter personlig smak

Du kan få en trappa tillverkad nästan helt efter eget huvud. Träslag, ytbehandling och detaljer bestämmer du själv. Det finns många olika ytbehandlingar att välja mellan och har man inte råd med äkta vara går det till exempel att välja en trappa i kvistfri furu som sedan behandlas med till exempel ek- eller boklasyr för att man ska få en trovärdig imitation. Det finns många olika typer av trappor med namn som beskriver hur de löper mellan våningarna. U-formade, L-formade, spiraltrappor, raka trappor eller trappor med vilplan är några exempel. Det finns även böjlimmade trappor, trappor utan vang (sidostycke), underliggande vang eller spar- eller lofttrappor som är enklare trappor som oftast används i till exempel fritidshus. Om du bara ska byta trappa och inte göra en mer omfattande renovering styr naturligtvis den befintliga öppningen till stor del vilken trapptyp du kan välja. I dag finns datorprogram som ritar upp din trappa som en 3D-modell så att du kan se precis hur den kommer att se ut i olika vinklar efter förutsättningarna i ditt hus.

Målad furutrappaÖppen vitlaserad trappa

Tänk på förvaring

Trappa med sättsteg eller öppen trappa är naturligtvis helt och hållet en smaksak. Med en täckt trappa kan du till exempel utnyttja utrymmet under till smart förvaring medan en öppen trappa ger ett luftigt och modernt intryck. Med en öppen trappa kommer damm att virvla ner och lägga sig under trappan, något som kan vara värt att tänka på.

Tungt men enkelt jobb

En trappa kommer i byggsats eller i halvfabrikat (en U-trappa kan komma i tre delar plus räcken) och är tung att hantera. En händig hemmafixare klarar oftast att montera trappan på någon dag men det går också att köpa trappan med allt arbete inkluderat, priset för monteringen är cirka 8-10 000 kronor. Vissa trappor är mer komplicerade att montera än andra, rådgör därför alltid med tillverkaren. Rivningen och bortfraktandet av den gamla trappan brukar inte ingå i priset men du kan köpa även detta på en löpande räkning av trappföretaget. Det går också att anlita en snickare för demonteringen.

Spiraltrappa i oljad ek
Paradtrappan kallas den här trappan

Att tänka på innan trappbytet:

Mät rätt. Korrekta mått är a och o för en smärtfri trappinstallation. De viktigaste måtten är trapphålets bredd och längd samt höjden som ska mätas från golv till golv.

Trappan ska harmoniera med resten av rummet, både helheten och materialen ska passa ihop.

Tänk på att utseendet kan påverka mängden arbete. Väljer du till exempel en trappa utan vangstycke kan du bli tvungen att förstärka väggen. Alternativet är att bara välja en väggvang.

Ditt val av räckesståndare ger trappan attityd. Vill du ha en trendig eller klassisk stil?

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar