Martin Timell tipsar: Bygg en entrétrappa

Här beskriver Martin Timell hur du snickrar en entrétrapp med rejäl yta runt dörren.

Ingenstans smakar morgonkaffet så gott som sittandes i solen på sin egen händigt snickrade trätrappa framför entrén till sitt hus. Och vägen dit behöver inte vara speciellt krånglig förutsatt att man har ett hus och ett par dagar över för att snickra. Modellen vi beskriver passar bra till ett hus som inte kräver en alltför hög trappa och där det finns plats på sidorna kring ytterdörren.

Rätt underlag för trappan

Se till att ha ett slätt och bra underlag för trappan. Trätrall, stenläggning eller väl packat grus är utmärkt att ställa trappan på.

Trappans stomme och ytskikt består av tryckimpregnerat virke för att kunna stå emot väder och vind. Det går naturligtvis att bygga även med vanligt virke men eftersom en trappa utsätts för ett hårt slitage kommer livslängden då att bli betydligt kortare.

1. Bestäm storlek på trappan. Ett normalmått är ca 220 cm bred och 160 cm djup, men det går naturligtvis bra att bygga den i valfritt format. Såga därefter till bitar av 45 x 170 mm reglar som motsvarar trappans yttre ram. Var noga med att såga vinklarna i 22,5 grader. Detta gör man enklast i en kap- och gersåg men det går också bra att få fram gradtalet med en vinkelhake. Ställ ut delarna på ett plant underlag och skruva ihop dem.

Läs mer: Bygg terass på en helg

Tips!

Använd alltid rostfri trallskruv till tryckimpregnerat virke. Salterna som gör virket starkare mot vätan gör att billiga skruvar rostar fort.

2. Trappans inre stomme består av elva stycken likadana vangstycken som anpassas efter hur hög och lång trappa man behöver. Varje vangstycke är uppbyggd av två olika långa delar. I vårt exempel har vi använt 45 x 170 mm till den undre regeln och 45 x 195 mm till den övre. Det gör att när vi lägger på trallvirket till planstegen kommer trappans alla steg att bli lika höga.Kapa delarna till rätt längd och spetsa till de yttre ändarna med 22,5 grader på de fyra vangstycken som ska stå i hörnen. Ställ delarna på varandra och sammanbind dem med ett spikbleck per sida.

Tänk på!
Det är en obehaglig känsla att gå i trappor som sviktar. Underdimensionera därför aldrig virket vid ett trappbygge.

3. Ställ vangstyckena i den yttre ramen och skruva fast. Var noga med att få bitarna i rätt vinkel, då kommer det fortsatta arbetet att gå mycket lättare.

Man behöver inte fullspika blecket. Bestäm ett ”mönster” för ena respektive andra sidans bleck så kompletterar de varandra och spikarna eller skruvarna krockar inte.

4. Kapa till delar till ramen på trappsteg två. Även här ska det nu vara 22,5 grader i hörnen. Skruva ihop delarna med varandra och i vangstyckena.

Tips!

Skruva fast andra stegets ram utifrån och in i vangstyckena. Använd en skruv med skalle som försänks i träet.

5. Gör ramen till steg tre på samma sätt som till steg två. Denna ställs ovanpå vangstyckena och skråskruvas fast i dessa. Innanför ramen fästs två reglar tvärs över för att få ett underlag för den överliggande trallen. Fäst slutligen ytterligare två reglar längs de yttersta reglarna. De ska ge stöd åt trallbrädorna innanför ramen.

Läs mer: Bygga altan – råd och inspiration

Lägga trallbrädor

6. Stommen är nu klar och det är dags att täcka in alla steg och det övre planet med trallbrädor. Detta är ett jobb som kräver lite tålamod då det är många vinklar att hålla reda på. Börja med att såga till bitar till den inre raden längst ner. Hamnar man lite snett är det då lätt att anpassa i de två yttre raderna. Varje kapning görs i 22,5 grader. Fäst brädorna med rostfri trallskruv, exempelvis 58 mm. Den yttersta raden ska sticka ut 1–2 cm över ramens kant.

På det översta planet skruvas först en yttre ram. Övriga brädor kapas och läggs emot ramen. Trappan är nu färdig och även om den är relativt tung så är den ändå vid behov flyttbar.

Läs mer: Fem roliga möbler att bygga till din altan

Tips!

Tryckimpregnerat virke behöver normalt inte behandlas ytterligare. Man kan efter ett år av estetiska skäl välja att måla eller på annat sätt ytbehandla. Innan dess bör man låta själva tryckimpregneringen torka ordentligt.

Spill från tryckimpregnerat virke får inte eldas upp utan ska lämnas till återvinningscentralen.

Ska du byta fasad? Läs här!

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar