Så fixar du snygg trappa

När trappan börjat knarra eller blivit nött och sliten är det dags för en renovering. Det finns flera sätt att göra detta, antingen med hjälp av en hantverkare eller för egen hand.

Åke Johansson valde att klä sin trapp i ek när han skulle renovera och det blev ett resultat som han verkligen blev nöjd med.

En trappa blir i regel flitigt använd och det är lätt att ytskiktet blir slitet och ojämnt. Ett annat problem är att trappor lätt börjar knarra efter en tid. Är trappan klädd med matta, kan den efter ett tag kännas lite gammal och sliten och behöver bytas ut.

När det är dags att renovera trappan inomhus gäller det först att bestämma sig för om du vill göra jobbet själv eller anlita en hantverkare. Ska trappan målas, lackas, oljas, få en ny matta eller ska den kläs i form av färdiga trappsteg?

Klä trappan i trä

När Åke Johansson i Ljusdal renoverade sin trappa valde han att lägga på ett trämaterial. Då han bytte golv på nedervåningen passade han också på att renovera trappan som då var klädd med en nålfiltmatta. Istället blev trappan klädd i ek och fick ett helt nytt utseende. Han anlitade en hantverkare som gjorde jobbet och på två dagar stod trappan färdig. Trappan som var öppen mellan stegen blev igenstängd med hjälp av skivor och lister. Även räcket målades i en vit bruten färg.

– Jag blev verkligen nöjd. Det blev snyggt och ett helt annat ljud i trappan, det låter inte alls så mycket när man går i den nu, säger Åke Johansson.

Att klä in en trappa i trämaterial kostar runt 20 000 kronor inklusive moms och tar cirka tre dagar för en hantverkare.

Lättare med rak trappa

Om du ska göra en trapprenovering själv, finns det många olika återförsäljare som säljer denna typ av trapprenoverings-sats. Instruktioner följer då med materialet och för den normalhändige ska det inte vara ett alltför svårt jobb om man har en rak trappa. Är det en svängd trappa kan det vara lite klurigare att göra det själv och det kan då vara bra att ta hjälp av en hantverkare.

Fördelen med att klä in trappan med färdiga steg är att man inte behöver göra något förarbete då mattor eller färg som suttit på den gamla slitna trappan kan sitta kvar.

– Om du har en gammal och sliten trapp som du vill renovera så att den ser modern ut igen är det här det bästa alternativet. Det blir i princip en helt ny trappa, säger hantverkaren Frans Flinck, från Hagmans golv i Ljusdal.

Du kan välja material i olika träslag och om det ska vara obehandlat, lackat eller oljat trä. Åke valde en föroljad ektrapp som med jämna mellanrum behöver oljas på nytt.

– Om du väljer till exempel lackad ek behöver du inte underhålla det alls. Men väljer du olja behöver du stryka på nytt då och då. Det finns särskilda rengöringsoljor som man kan använda och de är väldigt enkla att stryka på, säger Frans Flink.

Måla eller lägga matta

Att renovera trappan själv med färg, olja, lack eller matta är inte särskilt svårt, men kan vara ganska tidskrävande.

Först måste det befintliga materialet tas bort. Om det sitter mattor på trappstegen så måste dessa tas bort och trappstegen eventuellt spacklas för att få bort ojämnheter. Om du ska lägga på ny matta kan det vara bra att använda de gamla som mall förutsatt att de håller sig hela när de dras bort.

De flesta mattor sitter med lim, men en del kan också vara fastsatta med lister och spik och det kan vara bra att ha ett stämjärn för att få dem att lossna. För att ta bort limrester på trappan efter mattorna kan du använda en värmepistol.

Att ta bort befintligt material och lägga på färg, olja, lack eller matta kostar runt 7 000 kronor och tar oftast bara en dag för en hantverkare.

Vid renskrapning av din trappa kan en liten handskrapa vara bra att ha till hands.

Verktyg och färgval

När du renoverar trappan själv är det viktigt att spackla och slipa noggrant för att få uppnå ett så bra slutresultat som möjligt. När du slipar är det perfekt att använda sig av en liten slipmaskin eller en vanlig liten handskrapa. Vid renskrapning och slipning kan det också vara

bra att använda sig av en IR-lampa som har infrarött ljus, med hjälp av den släpper färgen från trappstegen och går då lätt att skrapa bort.

När trappan är helt ren från det tidigare materialet, spacklad och slipad är det bara att lägga på den olja, lack, matta eller målarfärg som du vill ha.

När du renoverar trappan är också färgvalet viktigt. Trappan används mycket och det är viktigt att välja en färg som tål att slitas på.

– Lägger man på en heltäckande matta ska man tänka på färgvalet så att inte smutsen syns så väl, säger Frans Flinck.

När du målar trappan ska man också tänka på att välja en färg som inte blir alltför hal att gå på. För att undvika detta kan du blanda i någon typ av struktur i färgen. Prata med fackmannen i färghandeln så får du tips och råd om en färg som kan vara lämplig.

Om du målat trappan kan det också vara en bra idé att sätta på någon form av halkskydd, då minimerar du halkrisken ytterligare vilket är speciellt bra om du har små barn i huset.

Knarrande trapp

Att ha en knarrande trappa kan vara irriterande, men är lätt att åtgärda. Det knarrande ljudet uppstår ofta av att något sitter löst i trappan och att träbitar gnids mot varandra när du går på trappsteget. Om du kommer åt trappan från undersidan kan du pröva att skruva fast sättsteg som sitter lösa. Att spika ska du undvika eftersom spiken senare kan åka ut och då kommer ljudet tillbaka.

– Bland det viktigaste när man renoverar en trappa är att man förstärker trappan underifrån för att få bort knarrande ljud, säger Frans Flinck.

Trappa före renovering.

Trappa efter renovering. Mattan har tagits bort, trappstegen slipats och spacklats och sedan målats med en vit bruten färg.

annons

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar