Så funkar det: Att renovera trappan

En gisten inomhustrappa ger ett tråkigt intryck åt hela huset. Man kan renovera den på olika sätt, och det är enklare än du tror!

När behövs det?

När trappan börjar bli sliten. När du vill ha ett färgstarkt blickfång – eller en ny, sober entré!

Hur gör man?

Väljer du att måla trappan? Släpp loss med färg!

– Och varför måla alla trappsteg i samma kulör? Man kan i princip göra vad som helst, säger Per Karneke, målerikonsult på Alcro-Beckers AB.

Vanlig golvfärg går bra att använda till trappstegen. Den ger friktion så du inte halkar. Däremot avråder Per Karneke från att välja en färg med halkskydd.

– Det är svårt att hålla rent och allt smuts fastnar.

Till vangstyckena (trappans sidor) funkar inte golvfärg så bra. Välj en färg som inte rinner.

Ta först bort eventuell matta i trappan. Ofta är det enklast att hyra en maskin som skär bort mattan. Spackla sprickor och skavanker. Slipa av med slipmaskin så du får fram rent trä. Om trappan är målad, använd gärna färgborttagningsmedel först och slipa sen. Grundmåla och låt torka ordentligt. Måla två gånger med täckfärg.

Eller renovera trappan med färdiga plansteg som monteras direkt på de gamla. Stegen, som finns i laminat i olika färger och i massivt trä som ek, lönn och valnöt, kan monteras på de flesta trappor.

– I vår lösning ingår en mall som är lika stor som själva trappsteget. Med hjälp av den ritar du av din trapp, berättar Torbjörn Dahlander på Lundbergs Produkter AB.

Sen är det bara att börja såga. För att få fina snitt rekommenderas en vass sticksåg eller handklinga.

Stegen av massivt trä är 15 millimeter tjocka och kan därför slipas upp till tio gånger. De är grundoljade och behöver oljas ytterligare två-tre gånger.

Väljer du att klä trappan med en ny matta lämpar sig nålfiltmatta särskilt bra. Heltäckningsmatta kan också gå. Rådgör med fackhandeln!

Vad kostar det?

Att måla eller lacka trappan är billigast.

– Det handlar bara om kanske fem kvadratmeter. Då räcker det med grundfärg och en liter täckfärg, berättar Per Karneke.

Hyra för slipmaskin tillkommer.

Massiva eksteg kostar hos Lundbergs 9 155 kronor för fjorton steg med minsta stegbredden inklusive bakkants-list. Med laminat betalar du 5 940 kronor för ovanstående.

Vem kan hjälpa till?

Att renovera trappor är ofta enkelt och tar inte lång tid. Anlita hantverkare om du inte kan göra jobbet själv. Med ROT-avdraget får du göra avdrag för arbetskostnaden.

Vad kan gå fel?

All gammal fernissa och lack måste bort innan du målar. Är trappan klädd med matta, kolla om denna är övermålningsbar.

– Det är viktigt att du använder ett MS-polymerlim när du monterar färdiga plansteg, berättar Torbjörn Dahlander. Limmet utjämnar dessutom ojämnheter. Använd inte vatten- eller spritbaserat lim eftersom stegen då kan slå sig.

– Stegen täcker en bredd på upp till 1600 millimeter. Om trappstegen är bredare går det bra att skarva, men skarven kommer att bli synlig, påpekar han.

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar