Så funkar det: Att renovera trappan

En gisten inomhustrappa ger ett tråkigt intryck åt hela huset. Man kan renovera den på olika sätt, och det är enklare än du tror!


När behövs det?

När trappan börjar bli sliten. När du vill ha ett färgstarkt blickfång – eller en ny, sober entré!

Hur gör man?

Väljer du att måla trappan? Släpp loss med färg!

– Och varför måla alla trappsteg i samma kulör? Man kan i princip göra vad som helst, säger Per Karneke, målerikonsult på Alcro-Beckers AB.

Vanlig golvfärg går bra att använda till trappstegen. Den ger friktion så du inte halkar. Däremot avråder Per Karneke från att välja en färg med halkskydd.

– Det är svårt att hålla rent och allt smuts fastnar.

Till vangstyckena (trappans sidor) funkar inte golvfärg så bra. Välj en färg som inte rinner.

Ta först bort eventuell matta i trappan. Ofta är det enklast att hyra en maskin som skär bort mattan. Spackla sprickor och skavanker. Slipa av med slipmaskin så du får fram rent trä. Om trappan är målad, använd gärna färgborttagningsmedel först och slipa sen. Grundmåla och låt torka ordentligt. Måla två gånger med täckfärg.

Eller renovera trappan med färdiga plansteg som monteras direkt på de gamla. Stegen, som finns i laminat i olika färger och i massivt trä som ek, lönn och valnöt, kan monteras på de flesta trappor.

– I vår lösning ingår en mall som är lika stor som själva trappsteget. Med hjälp av den ritar du av din trapp, berättar Torbjörn Dahlander på Lundbergs Produkter AB.

Sen är det bara att börja såga. För att få fina snitt rekommenderas en vass sticksåg eller handklinga.

Stegen av massivt trä är 15 millimeter tjocka och kan därför slipas upp till tio gånger. De är grundoljade och behöver oljas ytterligare två-tre gånger.

Väljer du att klä trappan med en ny matta lämpar sig nålfiltmatta särskilt bra. Heltäckningsmatta kan också gå. Rådgör med fackhandeln!

Vad kostar det?

Att måla eller lacka trappan är billigast.

– Det handlar bara om kanske fem kvadratmeter. Då räcker det med grundfärg och en liter täckfärg, berättar Per Karneke.

Hyra för slipmaskin tillkommer.

Massiva eksteg kostar hos Lundbergs 9 155 kronor för fjorton steg med minsta stegbredden inklusive bakkants-list. Med laminat betalar du 5 940 kronor för ovanstående.

Vem kan hjälpa till?

Att renovera trappor är ofta enkelt och tar inte lång tid. Anlita hantverkare om du inte kan göra jobbet själv. Med ROT-avdraget får du göra avdrag för arbetskostnaden.

Vad kan gå fel?

All gammal fernissa och lack måste bort innan du målar. Är trappan klädd med matta, kolla om denna är övermålningsbar.

– Det är viktigt att du använder ett MS-polymerlim när du monterar färdiga plansteg, berättar Torbjörn Dahlander. Limmet utjämnar dessutom ojämnheter. Använd inte vatten- eller spritbaserat lim eftersom stegen då kan slå sig.

– Stegen täcker en bredd på upp till 1600 millimeter. Om trappstegen är bredare går det bra att skarva, men skarven kommer att bli synlig, påpekar han.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar