Sätt in en trappa

Att inreda vinden eller bygga på en våning är ett smart sätt att förstora huset. Det finns många trapptillverkare på marknaden som levererar trappor i byggsats – här får du tips och råd om hur man går till väga!


Det är många som vill inreda vinden eller bygga på huset med en våning, och då är kanske den svåraste nöten att knäcka att hitta rätt placering för trappan. Trappan tar nämligen ganska stor plats, cirka 4 kvadratmeter. Vanligaste formerna är rak, U-form eller L-form. Och alla behöver de 4 kvadratmeter för att bli bekväma att gå i. Är det bara ett loft eller liknande mindre frekventa utrymmen, kan man tulla på måttet. Och tvärtom kan trappan göras rymligare om den förbinder viktiga rum i bostaden och man ofta går upp och ned i trappan.

Man kan modifiera trappans lutning. En brantare trappa ges mindre plansteg och samtidigt högre sättsteg och vice versa. Formeln 2h+b = 61-63 centimeter kan vara användbar, där h = steghöjden och b = planstegets djup.

Placera helst inte trappan alldeles vid entrén. Det blir inte trevligt att passera entrén med alla blöta skor och mycket kläder varje gång man ska upp till eller ned från övervåningen. Den bör placeras så nära mitten av huset som möjligt, så att man lätt kan ta sig till och från de olika rummen.

Hur många trappsteg behövs?
Ett normalsteg är cirka 17 centimeter högt (sättsteg) och cirka 27 centimeter djupt (plansteg).

Våningshöjden (H) delat med steghöjden (17) = steghöjder (n).
Trappans längd = (n – 1) x 27 centimeter*.

*Antalet plansteg blir ett mindre än antal steghöjder eftersom golvet uppe får utgöra sista plansteget.

Så här gör du

Ta alla väsentliga mått på platsen: A) höjden mellan färdiga golvytor uppe och nere och B) trappöppningens längd- och breddmått. Gör en enkel planskiss hur du vill att trappan ska se ut och skicka till några olika trapptillverkare för offert. Du ska också ange vilket material trappan ska utföras i och hur räcket ska se ut. Ofta finnas ett antal standardförslag att välja på. Tillverkaren ritar upp trappan i sin dator och via så kallad CAD-CAM-teknik tillverkas trappans olika delar med minutiös precision och levereras i platta paket till dig.


Sätt ihop trappan i två eller tre steg.
Passa först in trappstegen i ena vangstyckets utfrästa urtag och skruva fast från vangstyckets utsida och in i trappstegens ändträ. Skruv medföljer. Om det är en öppen trappa – utan sättsteg – ska du först montera medföljande säkerhetslister på undersidan av varje plansteg. Sätt därefter det andra vangstycket på trappstegen, passa in dessa i urtagen och skruva fast. Efterdra skruvarna samtidigt som du ruckar på trappan.

Montera de färdiga trappdelarna efter hand på plats och skruva fast i väggen. Reglera med kilar mellan vangstycke och vägg så att trappan står rakt och stadigt. Om du har en trappa med sättsteg, är det deras tur nu. Trä in dem i härför avsedda spår på undersidan om trappan och skruva fast.


Sist kommer räcket,
förtillverkat av trappfabriken. Montera ihop det och skruva fast ovanpå eller på sidan av vangstyckena. Skruvhålen pluggas med träpluggen som följer med.

Obs! Denna beskrivning är generell, följ alltid i första hand den monteringsbeskrivning som medföljer just din trappa.

Illustrationer RK Illustration

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar