Trappor för alla

Individuella lösningar har länge varit trenden för kök och badrum. Den trenden har nu nått trappor. Allt färre nöjer sig med enkel trappstandardmodell i furu. Här får du tips om spännande trappor.

Christian och Ann-Charlotte Olsson har köpt en villa som tidigare varit två lägenheter i. Huset, byggt i början av 1920-talet, ska nu bli parets enfamiljsvilla. De två lägenheterna har just förenats med en specialtillverkad trappa.

Ann-Charlotte, Christian och sonen Emrik Olsson, är nöjda med sin specialtillverkade trappa i björk.


Gamla trappan.

Alternativet för Christian och Ann-Charlotte var att bygga ut, något som länge kändes som det förnuftiga alternativet. När de så bestämde sig för en specialtillverkad trappa kändes priset på 60 000 kronor lågt i förhållande till vad en utbyggnad skulle kosta.

Vad är fördelen med en specialtillverkad trappa?
– Vi hade inget val eftersom det inte fanns någon standardmodell som passade. Men fördelen är att man kan välja vilket virke och form man vill, säger Christian.

Stegen är 1,10 meter, något bredare än standardmåttets 90 centimeter, och hela trappan är tillverkad i björk.

– Vi har följt virket från sågning och framåt. Eftersom vi själva valde virke fick vi en trappa med så få kvistar som möjligt. Det känns väldigt bra, säger Christian.

Att välja trappa är inte lätt. Ofta har den en central plats i huset, både vad gäller funktionen och blickfång. Christoffer Bergknecht, platschef på Rättviks Trappfabrik, menar att det första en trappkonsument bör tänka igenom är om trappan ska vara ett transportmedel eller en möbel.

– Om det är en trappa ner till gillestugan eller källaren kanske det inte är så noga. Men om den ska vara någon annanstans kanske utseendet är viktigare.

Och viktigare har faktiskt utseendet på trappor blivit för konsumenterna. En längre tid har speciallösningar inom kök och badrum varit viktigt för dem som bygger villa. Standardlösningar känns ute. Den trenden har numera även nått trappor.

– Folk har varit nöjda med standardprodukter tidigare. Nu är det inte så. Framför allt är det träslag och ytbehandling som de är noga med. Man vill välja en modell som harmoniserar med huset i övrigt och som stämmer överens med golven, säger Per-Olof Alm, produktansvarig på SSC Skellefteå.

Just nu är ektrappor med vita vangsstycken en populär kombination. På räckfronten får det gärna vara rostfritt, eller i alla fall ska det finnas stålkomponenter. Ektrappor andas exklusivitet. Och priserna följer naturligtvis träslaget. Att uppge något slags medelpris för en trappa är svårt. Men furu är billigare, ek dyrare.

– För ett pris mellan 25 000 och 75 000 täcker man nog in det mesta man kan välja för en normal bostad. Du kan få en ganska fin trappa inmonterad för 50 000 kronor, säger Per-Olof Alm.

Ska trappan installeras i ett nyproducerat hus är det inte så mycket mer än ytskick som kan gå fel när trappan ska beställas. Byggföretaget har vissa modeller som villaägaren kan välja bland. Värre är det vid renovering. Och det finns ett misstag som är dominerande när orutinerade trappköpare beställer, ett misstag som ger en för kort trappa.

– Många mäter golv till tak, när vi vill veta golv till golv, säger Christoffer Bergknecht.

En annan sak att tänka på för den som planerar hur trappan ska vara utformad är hur mycket av golvytan den inkräktar på.

– En rak trappa blir väldigt lång och tar mycket plats. En U-formad tar minst plats, säger Bergkecht.

Det är också viktigt att få med detaljer när trappan beställs.

– Väggarna kanske inte är 90 grader, eller så är det kanske ett snedtak som går ner där trappan ska gå, ett snedtak man kommer att slå huvudet i, säger Per-Olof Alm.

– Sedan är det också viktigt att det finns ordentlig träregel att fästa i för att undvika knarr.

Det är alltså en hel del att tänka på när en trappa ska köpas. Ett sätt att känna sig tryggare inför den ganska stora investeringen är att gå igenom en checklista för att undvika misstag.

Undvik misstag vid trappköpet!

Gå igenom checklistan från SSC Skellefteå.

Några viktiga fackuttryck:

A= Räckesståndare utgör ett fallskydd i sidled. De sitter fast i handledaren.
B= Plansteg kallas det steg som man sätter foten på.
C= Handledaren eller ledstången är den övre delen av ett räcke.
D= Räckesstolpe avslutar räcket både upptill och nedtill i trappan.
E= Avsats krävs om trappan blir lång.
F= Sättsteg är den lodräta ytan mellan två plansteg.
G= Vangstyckena är de bärande delarna i trappan. Det främre vangstycket ska ofta vara självbärande (det stöttas inte) medan det bakre monteras på en vägg.


Spiraltrappa, Svinga, med steg och handledare i oljad ek. Stolpar och räckesståndare i svartmålad furu. SSC-Skellefteå.


Räcken i härdat glas ger ett modernt och luftigt intryck. Foto SSC-Skellefteå.


Nya exklusiva trappor, designade av Stina Sandwall. Trapporna Balk och Zäta säljs enbart som s.k. raktrappor och monterade på plats. Pris mellan cirka 50 000-65 000 kr för en monterad 15-stegstrappa utan räcke (för normal takhöjd på 2.40 m), inkl. frakt. Trapporna tillverkas i bland annat ek, merbau, ask och valnöt. Snickarlaget.

Trappa i lackad ek med populärt vitmålade vangar och räcken. Ståndare ”Dådran”. Rättviks trappfabrik.


Rak etagetrappa, design Spirit, lackad massiv ek och vita vangstycken, ståndare i rostfritt stål. Atab.


Oljad ektrappa med kvartssväng i modell Optimal 15. Trappans sidostycken är placerade under stegen och räckesståndarna är av rostfritt mattborstat stål. SSC Skellefteå.

Köpinformation trappor:

Atab 0372-655 00
Rättviks trappfabrik 0248-79 79 79
Snickarlaget 0382-133 10
SSC-Skellefteå 0910-72 59 00

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar