Det första man möter när man kommer in i den här hallen är den vackra trappan med en hylla fylld av personliga saker. Trappan, med den integrerade bokhyllan, är ritad av arkitekt Agneta Tarandi i en ren och funktionalistisk stil som passar bra till huset som är från slutet av 1920-talet.
Maxat utrymme
Hyllan som följer trappans form ger konstruktionen ett elegant och luftigt uttryck. Indelningen på hyllplanen är lekfull och modernt utformad och passar både för böcker och fina saker. Under trappan finns en städskrubb med plats för dammsugare med mera.
Gamla trappan återanvänd
Agneta Tarandi samarbetade med snickaren Ola Winge som återanvände metallstommen från den gamla trappan.
– Det gjorde arbetet både enklare och svårare, säger Ola. Lättare i början när vi slapp göra beräkningar på trapphöjd och stegdjup eftersom det gick att mäta direkt på den befintliga trappan. Svårare under monteringen eftersom det gamla trappfundamentet inte var helt exakt monterat och för att gamla hus har sättningar som man måste förhålla sig till allt eftersom.


Lätt och luftig. Hyllplanen har anpassats efter trappstegens längd vilket gör trappan självklar och elegant.
Anlita proffs
– Trappor tillhör de mer avancerade byggmomenten i ett hus, berättar Agneta. Särskilt svängda trappor är knepiga att få till och det är därför alltid bäst att anlita proffs. Det behövs en arkitekt och/eller byggnadskonstruktör till konstruktionen och en van inredningssnickare till monteringen.
Viktiga mått
Det kritiska momentet i en trappkonstruktion är när du går uppifrån och ner i en trappa. Måttet 25 centimeter är minsta djupet på ett trappsteg och höjden mellan stegen bör vara maximalt 18 centimeter. Detta förhållande mellan djup och höjd är mycket viktigt för att en trappa ska vara behaglig att gå i. Tänk därför på att du kan få för korta trappsteg om du täcker igen en trappa med öppna steg.