Uppställning – när du blir byggherre

Vet du vilka regler som gäller för privatpersoner som jobbar på hög höjd vid exemplevis fasdamålning eler takbyte? Björn Christiernsson förklarar varför du inte får hjälpa dina målare att klättra i karriären.

Vet du vilka regler som gäller för privatpersoner som jobbar på hög höjd vid till exempel fasadmålning eller takbyte på egna huset? Inte en enda. Det vill säga: Om du bygger ställningar i ruttet virke och kompletterar dem med lianer för att ta dig mellan dem, så är det fullt lovligt – men också väldigt riskabelt och inget jag rekommenderar.

Om du däremot tar med dig en kompis upp på dina hemmabyggda ställningar och betalar honom en slant för att hjälpa till så begår du ett brott. Du bryter nämligen mot Arbetsmiljöverkets regler eftersom den avlönade tjänsten klassas som yrkesmässigt arbete. Plus att din tomt eller ditt hus även kategoriseras som en arbetsplats med gällande regler och lagar.

Läs mer: Planera fasadmålningen

 

Du blir byggherre

Det är med andra ord inte okej att som privatperson hyra och bygga upp en byggställning – oavsett skick – runt huset för att sedan anlita en målare eller plåtslagare som ska utföra arbete på din fastighet. Däremot så skulle det vara fullt lagligt om du låter en certifierad ställningsbyggare montera en godkänd byggställning som de jobbar från.

Viktigt att veta är också att du som husägare och beställare av byggtjänster per automatik
blir byggherre och därför är hundra procent ansvarig för vad som sker på arbetsplatsen. Enda möjligheten att slippa detta ansvar är om företaget du anlitar tar på sig en general- eller totalentreprenad.

Läs mer: 6 saker att tänka på innan du köper nytt tak

 

3 hjälpmedel och dess regler

1. Skylift

Skylift kan vara det perfekta hjälpmedlet när du ska göra mindre arbeten som att mon- tera en antenn eller laga ett hål i väggen. Jobbar du från en skylift eller saxlift krävs en liftutbildning, men inte om du gör det privat. De största släpvagnsliftarna når cirka 26 meter högt och det finns även terränggående skylifts.

 

2. Grävmaskin

Grävmaskiner finns i alla storlekar och är ofta den enda lösningen när större markjobb ska utföras. Som privatperson finns det inga lagar som begränsar hur stora maskiner som kan nyttjas, men uthyrarna brukar sätta upp egna riktlinjer. Förarbevis krävs för att framföra en maskin i jobbet.

3. Motorsåg

För en privatperson krävs ingen utbildning och det finns inga krav på skyddsutrustning, vilket det gör om motorsåg ska användas i jobbet. Men då skaderisken är stor och trädfällning är farligt så är det bara dumt att inte lära sig de rätta teknikerna. Utbildningen du behöver för att få fälla träd i tjänsten heter Motorsågskörkort A+B.

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar