Uppställning – när du blir byggherre

Vet du vilka regler som gäller för privatpersoner som jobbar på hög höjd vid exemplevis fasdamålning eler takbyte? Björn Christiernsson förklarar varför du inte får hjälpa dina målare att klättra i karriären.

Vet du vilka regler som gäller för privatpersoner som jobbar på hög höjd vid till exempel fasadmålning eller takbyte på egna huset? Inte en enda. Det vill säga: Om du bygger ställningar i ruttet virke och kompletterar dem med lianer för att ta dig mellan dem, så är det fullt lovligt – men också väldigt riskabelt och inget jag rekommenderar.

Om du däremot tar med dig en kompis upp på dina hemmabyggda ställningar och betalar honom en slant för att hjälpa till så begår du ett brott. Du bryter nämligen mot Arbetsmiljöverkets regler eftersom den avlönade tjänsten klassas som yrkesmässigt arbete. Plus att din tomt eller ditt hus även kategoriseras som en arbetsplats med gällande regler och lagar.

Läs mer: Planera fasadmålningen

Du blir byggherre

Det är med andra ord inte okej att som privatperson hyra och bygga upp en byggställning – oavsett skick – runt huset för att sedan anlita en målare eller plåtslagare som ska utföra arbete på din fastighet. Däremot så skulle det vara fullt lagligt om du låter en certifierad ställningsbyggare montera en godkänd byggställning som de jobbar från.

Viktigt att veta är också att du som husägare och beställare av byggtjänster per automatik
blir byggherre och därför är hundra procent ansvarig för vad som sker på arbetsplatsen. Enda möjligheten att slippa detta ansvar är om företaget du anlitar tar på sig en general- eller totalentreprenad.

Läs mer: 6 saker att tänka på innan du köper nytt tak

3 hjälpmedel och dess regler

1. Skylift

Skylift kan vara det perfekta hjälpmedlet när du ska göra mindre arbeten som att mon- tera en antenn eller laga ett hål i väggen. Jobbar du från en skylift eller saxlift krävs en liftutbildning, men inte om du gör det privat. De största släpvagnsliftarna når cirka 26 meter högt och det finns även terränggående skylifts.

2. Grävmaskin

Grävmaskiner finns i alla storlekar och är ofta den enda lösningen när större markjobb ska utföras. Som privatperson finns det inga lagar som begränsar hur stora maskiner som kan nyttjas, men uthyrarna brukar sätta upp egna riktlinjer. Förarbevis krävs för att framföra en maskin i jobbet.

3. Motorsåg

För en privatperson krävs ingen utbildning och det finns inga krav på skyddsutrustning, vilket det gör om motorsåg ska användas i jobbet. Men då skaderisken är stor och trädfällning är farligt så är det bara dumt att inte lära sig de rätta teknikerna. Utbildningen du behöver för att få fälla träd i tjänsten heter Motorsågskörkort A+B.


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar