Annons för familjetapeter.se

3 tips för att välja rätt tapet för varje rum

När det är dags att välja nya tapeter för ditt rum så kan du bli överraskad över alla de olika val som finns i butiker. Tapeter är inte det första man tänker på när man dekorerar ett rum, men det är något som ofta brukar sticka ut om något verkar fel. Vi har samlat ihop tre tips som kan hjälpa dig att välja dina nästa tapeter.

Gör varje enskilt rum personligt

Fast det verkar enkelt att välja samma tapeter för alla rum så kan det ändå vara bra att stanna upp en stund för att tänka om. Hur ofta har du gått in i någons hus och sett att alla rum har samma färg? Tapeter sticker väldigt enkelt ut och de kan användas för att ge olika rum personligheter och syfte. Till exempel om ni har ett barn på kommande så kanske det kan vara kul att köpa tapeter som är mer barnvänliga, eller som innehåller bilder på barnets favoritkaraktär från ett barnprogram.

Det finns många färger, mönster och material att välja emellan och hur du väljer dessa kan spela en stor roll i hur ditt rum ser ut och vilken energi rummet speglar av sig. Nuförtiden brukar ljusa färger, så som till exempel grått och vitt vara extremt populära bland olika trender, på grund av att det är väldigt enkelt att dekorera rummet när väggarna har en neutral färg

Texturen på tapeten kan också påverka rummet på olika sätt. Dyrare material med textur kan avge en mera lyxig känsla till rummet, men det är ju givetvis subjektivt. Vi rekommenderar också att du beställer prov av tapeterna om du inte har möjlighet att ta dig till en butik som säljer dem på plats. På så vis kan du med egna ögon se hur tapeten skulle passa in i just ditt rum.

Ta hänsyn till ljus och mörker

Före du börjar tapetsera så är det bra att tänka på vilka faktorer som kommer att påverka hur tapeten ser ut. En av de främsta faktorerna är ljus och hur de påverkar tapetens utseende. När det lyser in i ett rum med ljusa tapeter så kan det kännas som att rummet är mera öppet och att det finns mera utrymme i rummet. Men mörka färger kan ge en mysig atmosfär som passar perfekt för till exempel filmkvällar. Att tänka på hur vi som människor reagerar till olika slags ljus är också viktigt. Mörkare färger är vänligare på våra ögon och hjärnor under kvällstid, när det börjar bli dags att fara och sova, medan ljusa färger är förknippade med att hålla oss vakna.

Tänk långsiktigt

Och slutligen, välj tapet med omsorg och framsynthet. Det kan vara lätt att fastna för den senaste trenden, men en klassisk, tidlös design kommer att hålla sig relevant i många år framöver. Om du tänker långsiktigt, kommer ditt val av tapet inte bara att vara vackert, utan också hållbart. Kvalitet är nyckeln; en hållbar och välkonstruerad tapet kommer att stå emot slitage bättre och kommer att vara lättare att underhålla.

Så ta din tid, beakta alla dessa faktorer och känn att du har full kontroll över hur du transformerar ditt hem. Med dessa överväganden som grund, kan du göra välgrundade beslut som kommer att ge varje rum i ditt hem den uppmärksamhet och kärlek det förtjänar.

Att förnya ditt hem med ny tapet är ett stort åtagande. Men med dessa överväganden i åtanke, kan du göra ett beslut som kommer att förvandla ditt utrymme på bästa möjliga sätt.

Mest lästa artiklar