5 inredningstips till tvättstugan

Tvättstugan kanske inte är det allra roligaste rummet i hemmet alla gånger, men du vistas där ofta och just därför är det viktigt att du trivs. Här ger vi dig ett par inredningstips som gör skillnad.


Praktisk förvaring gör allt så mycket enklare

Det är en klar fördel om du har linneförråd, garderober och andra förvaringsutrymmen i direkt anslutning till tvättstugan så att du inte behöver bära runt den nytvättade (kanske nystrukna) tvätten över hela bostaden.

Ha en bestämd plats i tvättstugan där du förvarar allt som hör tvättstugan till så som golvmopp, skurhink, borstar och annat. Det samma gäller för tvättmedel, sköljmedel, fläckborttagningsmedel och annat som hör tvättningen till. Förvara dessa i utdragbara snygga lådor eller backar. I en tvättstuga är kakelplattor att föredra som underlag. Se dock till att du väljer kakel som inte blir alldeles för halt om det blir blött. Du vill inte snubbla runt i tvättstugan. Åka skridskor kan du göra utomhus lika väl. 

Smidiga lösningar för att spara plats

Försök frigöra så mycket du kan från golvet. Tar torkställningen för mycket plats på golvet? Ställ bort den och fäst en torklina i taket istället. Se till att du har mycket luft mellan varje plagg som hänger på tork så att du minskar på torktiden. 

Sortera tvätten genast när den är smutsig genom att ha en tvättkorg för 30 grader/fintvätt, en tvättkorg för 40 grader, en tvättkorg för 60 grader och så vidare. Rullande tvättkorgar är praktiska och avlastar dig från allt bärande så att du inte får ont i ryggen. Har du ordning och reda slipper du halka efter med sorteringen varje gång du ska tvätta. Det tar som bekant tid det också.

Smarta arbetsbänkar och arbetsytor är ett måste!

Ha hellre för många skåpsluckor och förvaringsutrymmen än för få. Hur många du får plats med beror givetvis på hur stor tvättstugan är till ytan. Satsa på snygga och smarta arbetsytor och bänkar. Har du mycket utrymme kan du även dra in en mangel. Det kommer spara dig tid och göra lakanen sådär härligt nystrukna innan du bäddar rent i sängen.

Ge strykbrädan en egen plats istället för att ställa undan den jämt

Många har säkert hört att man ska ställa undan strykbrädan efter man har använt den. Varför då egentligen? Se till att du ger den en bestämd plats istället. Du kommer att behöva strykbrädan oftare än du tror och det är ett elände att ta fram och ställa tillbaka den varje gång du använt den. Den tar heller inte så mycket plats om du redan i förväg har utsett en plats åt den. Se även till att det finns ett eluttag i närheten av strykbrädan så att du enkelt kan röra strykjärnet fram och tillbaka utan att sladden blir för kort.

Tänk på att göra det enkelt för dig själv 

Det är viktigt att du lätt kommer åt det du söker när du ska fylla eller tömma tvättmaskinen. Det är alltså en klar fördel om du har alla utdragbara lådor med sköljmedel och tvättmedel bredvid tvättmaskinen och torktumlaren. Tvättningen blir då ergonomiskt så mycket bättre. Se även till så att du har rätt höjd på arbetsbänkar och arbetsstationer så att du slipper böja dig framåt när du viker eller manglar, eller både och. Bra belysning, bra ljusinsläpp och frisk luft är mycket viktigt för att du ska trivas i din tvättstuga.

Småhungrig? Spana in strykjärnstoasten! 

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar