ANNONS FRÅN LÅNEFÖRMEDLARE.SE

6 tips för att förhandla om din bolåneränta

Det är ingen hemlighet att boendekostnaderna har ökat kraftigt under 2022. För att ha råd med en bostad är det många som ökar på sina bolån.

Men om du inte är försiktig kan det sluta med att du betalar mer än du behöver. Därför är det viktigt att förhandla om en bolåneränta med din bank. Genom att göra det kan du spara mycket pengar i det långa loppet.

Det finns några saker du måste göra för att se till att din förhandling går så smidigt som möjligt. Vi går igenom dem i den här artikeln. Så läs vidare för att få tips om hur du förhandlar en bolåneränta med din bank!

Vad du ska göra innan du förhandlar om din bolåneränta

Att förhandla om en bolåneränta med din bank kan vara ett bra sätt att spara pengar på lång sikt. För att se till att din förhandling går så smidigt som möjligt och att du får det bästa möjliga avtalet finns det några steg du bör ta i förväg.

För det första är det viktigt att göra lite efterforskning. Jämför olika banker och långivare för att ta reda på vad deras aktuella bolåneräntor är. Det ger dig en uppfattning om vilken typ av ränta du bör sträva efter när du förhandlar med din bank.

Se dessutom till att kontrollera om långivaren erbjuder några bättre ränterabatter på visa bindningstider. Det kan spara dig ännu mer pengar i det långa loppet.

Förbered relevanta dokument när du förhandlar med din bank eller långivare. Detta inkluderar kreditupplysning (banken tar en), senaste lönekuvert och all annan dokumentation som banken begär.

Att ha alla dessa dokument organiserade och lätt tillgängliga när du träffar din personliga rådgivare visar dem att du menar allvar och är seriös när det gäller att få ett gynnsamt avtal om återbetalningsvillkoren för ditt bolån

Vad du ska säga när du pratar med din bankkontakt

När du pratar med din bank om att förhandla om en bolåneränta vill du vara så välinformerad och förberedd som möjligt. Ju mer information du kan ge, desto större chans har du att nå en överenskommelse.

Här är några tips på vad du ska säga när du diskuterar dina förhandlingar om bolåneräntan:

1. Du måste komma ihåg att banken vill ha dig som kund lika mycket som du vill ha deras lån. Visa dem att du är säker på de fakta och siffror som du har med dig och att om de inte erbjuder konkurrenskraftiga räntor kommer någon annan att göra det

2. Vet hur konkurrenskraftiga räntorna är i jämförelse – Gör din research innan du går in i förhandlingar för att se till att de räntor som din bank erbjuder är konkurrenskraftiga jämfört med andra långivare på marknaden. Ha denna information lätt tillgänglig så att du kan visa upp den under förhandlingarna om det behövs. Här rekommenderar vi att du jämför bolåneräntor med en låneförmedlare – då kan du få upp till 9 ränteförslag på en kreditupplysning.

3. Prata om detaljerna – När du pratar med din bankman ska du vara specifik när det gäller vilken typ av villkor du vill ha i ett låneavtal (t.ex. fast eller rörlig ränta, återbetalningstid osv.). Om du har en uppfattning om vilken typ av låneavtal som passar bäst för dina behov kan du styra förhandlingarna i rätt riktning

4. Ta ställning till olika alternativ – Ett öppet sinne är viktigt när du förhandlar med din bankrådgivare. Det kan hända att du erbjuds andra tjänster (t.ex. flytta tjänstepension) eller andra alternativ som kan minska eller eliminera vissa avgifter eller ge lägre räntor än vad du ursprungligen förväntade dig

5. Förhandla aggressivt – Acceptera inte det första erbjudandet som ges, utan använd i stället denna möjlighet att förhandla aggressivt för att få mer gynnsamma villkor från din långivare om det är möjligt (t.ex. längre återbetalningstid, lägre ränta). Tryck på för eftergifter om det behövs; de flesta rådgivare förstår att förhandlingar är en stor del del av att avsluta en affär och kommer vanligtvis att göra ändringar om det innebär att kunden blir nöjd och lojal i det långa loppet. Det finns dock de som kämpar för att man inte ska kunna förhandla om sin ränta, men till dess – kör hårt!

6. Var beredd på avslag – Även om allt går bra under förhandlingarna finns det alltid en risk för avslag från någon av parterna; var mentalt beredd på det i förväg så att det inte tar bort eventuella vinster som gjorts under diskussionerna med bankmannen innan man når en överenskommelse. 

Om du följer dessa tips bör du ha bästa chansen att få ett bra avtal om bolåneräntor när du pratar med banker och andra finansinstitut under förhandlingar. Att göra research i förväg och gå in i samtal med självförtroende är viktiga delar för att lyckas förhandla fram gynnsamma villkor från långivare, så håll dessa saker i åtanke nästa gång du sätter dig vid förhandlingsbordet!

Mest lästa artiklar