7 saker du har rätt till som villaägare

Visste du att du kan sätta upp en luftig spaljé utan bygglov, eller att du kan få ersättning av villahemförsäkringen om en smitare kör av vägen och skadar ditt hus? Vi i Villa har koll på dina rättigheter. 


Att man oftast behöver ett bygglov för att resa en mur på sin tomt vet de flesta.

Däremot får du sätta upp en luftig spaljé utan särskilt tillstånd.

– Kommunernas definition av en sådan varierar dock, säger Ulf Stenberg, chefs- jurist på Villaägarnas Riksförbund.

En spaljé är inte det enda du kan sätta upp utan bygglov. Under vissa förutsättningar får du på en- eller tvåbostadshus bygga maximalt två takkupor, men det krävs oftast en bygganmälan.

Ditt ord gäller

Bra att veta vid uppförande eller tillbyggnad av en småhusentreprenad är att vad konsumenten påstår har avtalats om arbetets omfattning är det som gäller.

– Det omfattar priset, hur det bestäms, när betalning ska ske och när arbetet ska vara klart – om inte annat framgår av ett skriftligt avtal eller annan bevisning, säger Ulf.

Hjälp vid skador

När det gäller vissa skador på ditt hus finns det bestämmelser som är viktiga att ha koll på. Exempelvis kan du ha rätt till ersättning via villahemförsäkringen för storm- skador, om ett träd blåser omkull på din bostad.

– Om en smitare kör av vägen och skadar ditt hus kan skadan ersättas genom villahemförsäkringen, säger Ulf.

Problem med inbrott i bostadsområdet? Om du tar en inbrottstjuv på bar gärning, eller om denna flyr när du upptäcker hen, har du rätt att gripa personen.

Sist men inte minst kan du lägga på minnet att du har möjlighet att reklamera en vara i upp till tre år. Det kan vara skönt att veta ifall gräsklipparen du köpte i somras drar sin sista suck redan nu i vår. 

Ulf Stenberg, chefsjurist på Villaägarnas Riksförbund. 

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar