9 roliga sällskapsspel för hela familjen

Vill du göra något kul tillsammans med familj och vänner? Här tipsar redaktionen om sina favoriter när det kommer till sällskapsspel. De är lätta att lära sig, så alla kan vara med och spela!

Sällskapsspel är perfekt för att samla familjen eller vännerna för en rolig batalj. Här listar vi några av våra favoriter.

Sällskapsspel Catan

1. Settlers of Catan – byteshandla med smart taktik!

Ni är upptäcktsresande som anländer till en ö, och nu börjar tävlingen om vilka som först kan skaffa resurserna som krävs för att bygga byar och städer: spannmål, boskap, malm, lera och skog. Här gäller det att göra smart byteshandel med sina medspelare för att få till en bra blandning av tillgångar. Reglerna är enkla och den roliga utmaningen är att utveckla en vinnande speltaktik. 

Ålder (från): 10 år

Antal spelare: 3–4

Speltid: 75 min

Sällskapsspel Sequence

2. Sequence – kan spelas med många deltagare!

En blandning av luffarschack och kortspel, där ni tävlar om att bli först med att lägga en eller två rader med fem marker på spelbrädet. Ett enkelt, snabbt och roligt sällskapsspel!

Ålder (från): 7 år

Antal spelare: 2–12 (i 2–3 lag)

Speltid: 30 min

Ticket to Ride

3. Ticket to Ride – bygg bästa tågbanan!

På den här spelplanen bygger varje spelare ett eget nätverk av järnvägsspår. Ni drar poängkort med olika hemliga tågsträckor som era nätverk behöver täcka in, och konkurrerar om vägarna där ni kan lägga räls. Det kräver både strategi och lite tur – och på köpet lär man sig lite geografi! Spelet finns att köpa i olika versioner, till exempel Norden, Europa och USA, och det finns även en juniorversion för barn från 6 år. 

Ålder (från): 8 år

Antal spelare: 2–5

Speltid: 30–60 min

Sällskapsspel Uno

4. Uno – kortspelet för alla!

Här ska man skynda sig att bli av med alla sina kort och ropa ”UNO”. För att kunna lägga ut korten matchar du färgerna och siffrorna på korten, eller lägga händelsekort som förändrar spelet. Ett favoritspel bland barn, men lika kul för vuxna!  

Ålder (från): 7

Antal spelare: 2–10

Speltid: 30 min

Finans

5. Finans – bli rik på börsen i detta sällskapsspel!

I detta sällskapsspel, som påminner om Monopol, gäller det att snabbast skrapa ihop en miljon, genom smarta affärer på börsen. Ni investerar i aktier och tomter, och försöker få kontroll över olika företagsgrupper. Du behöver en bra affärsstrategi och lite tur för att vinna! 

Ålder (från): 10 år

Antal spelare: 2–6

Speltid: 90–120 min

Läs också: Julklappstips till hela familjen – här är bästa önskelistan!

Sällskapsspel Med andra ord

6. Med andra ord – ett partyspel med högt tempo!

Här ska ni försök förklara ett ord utan att nämna just det ordet – under tidspress! Det är  stressigt och kul, ett bra partyspel som fungerar fint när man är ett stort gäng. Förutom som brädspel finns det här spelet också i en pocketversion som är perfekt att ta med i handväskan, och i en juniorversion för barn från 5 år.

Ålder (från): 10

Antal spelare: 4–8

Speltid: 20 min

Diamanten

7. Den försvunna diamanten – en skattjakt för hela familjen!

I detta klassiska sällskapsspel från 1950-talet ska ni finna världens största diamant, Afrikas Stjärna, på en skattjakt genom den afrikanska kontinenten. Och ni har varsin reskassa att hushålla med till resor med flyg, båt och på land. Ett bra familjespel, där man på köpet lär sig namn på afrikanska städer. 

Ålder (från): 6 år

Antal spelare: 2–5 spelare

Speltid: 30–45 min

Dixit

8. Dixit – släpp loss fantasin!

Ett sällskapsspel där man får man med lite fantasi får turas om att vara en sagoberättare, och skapa en historia baserat på kortet man drar. Här gäller det att få de andra spelarna att gissa på olika bildkort genom att associera fritt.  

Ålder (från): 8

Antal spelare: 3–6

Speltid: 30 min

Sällskapsspel När då då?

9. När då då? – placera saker i rätt tidsföljd!

I det här spelet är det ett plus om du är allmänbildad, men det inget måste för att vinna! Ni ska sätta händelser, personer och prylar i rätt tidsordning längs varsin tidslinje – men man behöver inte kunna årtalen som tur är! Ju fler kort som läggs ut desto klurigare blir spelet, och den som är först med att lyckas få 10 kort i rätt ordning vinner. 

Ålder (från): 15

Antal spelare: 2–8

Speltid: 60 min

Läs också: Så får du ordning i garaget


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar