Agneta Sjödin: ”Jag har en ensamvarg i mig”

Hon har besökt över 100 platser i världen. Ändå älskar hon allra mest att vara hemma. Möt Agneta Sjödin som berättar om mittlivskrisen, universums lagar och hur hon hittar livsbalansen i kontrasten mellan äventyr och hemmaliv.


Det är många drömmar som författaren och programledaren Agneta Sjödin har kvar att förverkliga i livet, en av dem är att få bo vid havet.

– Ja, jag beskrev mitt eget drömhus vid havet i detalj i min senaste roman Drömdagboken. Kanske dyker det upp i mitt eget liv också, vem vet?  Det är så jag tror att universums lagar fungerar. Se det framför dig. Känn det i hela kroppen! Säg det gärna högt.
 Agneta är en av våra mest omtyckta programledare. Hon slog igenom med programmet Tur i kärlek på 90-talet, sedan dess har hon lett bland annat Gladiatorerna, Fångarna på fortet, Let’s dance och åtskilliga galor och jubileumsprogram. I sin senaste roman skildrar hon den tv-bransch där hon arbetat i halva sitt liv och hur tuff den är. Om hur lätt det är att hamna lite utanför. En stor dos är självupplevt – även om Agneta än så länge har mycket att stå i, inte minst genom sitt andra yrke, författandet.

Agneta är väldigt gärna hemma med naturen runt knuten. Hon är förtjust i den egna tiden och strosar ofta i skogen där hon bor.

Det var naturen och närheten till sjön som fick henne att välja sitt nuvarande boende: en lägenhet i en villa. Det går att se vattnet från två av hennes fyra balkonger. Villan är inbäddad i naturen – viktigt för Agneta som tillbringar minst en timme om dagen till skogs. Det bor tre familjer i huset, och Agneta huserar på hela mellanvåningen. Ibland bor hennes nu vuxna dotter Maja hemma, men hon reser lika mycket som sin mor, är allt som oftast i USA och jobbar.

– Jag är en supersocial människa, men har också en ensamvarg i mig. Jag vet nästan inget bättre än att få komma hem på kvällen och gå och lägga mig. Kanske är det för att jag är född i Kräftans stjärntecken, vi är ofta väldigt hemkära.
Hon köpte boendet för fem år sedan, när Maja fortfarande bodde hemma. I dag är Maja musiker (som sin pappa Niklas Strömstedt) och pendlar mellan Stockholm, Los Angeles och New York. Hon har precis blivit sajnad av det legendariska Republic, bolaget bakom artister som Drake och Ariana Grande. Agneta spelar hennes senaste singel på Spotify.

Läs också: Camilla Läckberg: ”Vi har aldrig perfekt ordning hemma!”

– Maja och jag är otroligt tajta. Hon är också driven och vet vad hon vill. Visst blir det lite tomt ibland när hon är ute och flyger i världen. Men det är otroligt spännande att följa hennes resa och få vara en del av den, lite vid sidan av.  
Agneta kallar sig inte inredningsintresserad, det enda hon fixat själv är en stor platsbyggd bokhylla, där hennes programledarpriser, böcker och minnen funnit sin plats.

– Jag styrs av min egen känsla för vad som är trivsamt. Färger är viktiga för mig, jag älskar det mossgröna och mörkröda. Belysningen känns jätteviktig! Det kostar förstås en del, och jag har lagt ner en halv förmögenhet på lampor.

Artisten Sting pryder köksväggen. Honom skulle Agneta gärna hänga med en dag, berättar hon.

Ett beduinfönster har fått följa med hem.

Hemmet genomsyras av alla personliga föremål. Hittills har Agneta hunnit besöka över 100 platser i världen, i hallen hänger en karta där hon likt en upptäcktsresande markerat varenda plats med en knappnål. Hennes reseminnen har följt henne från hem till hem. Fjädrar från en av världens farligaste fåglar. Ett beduinfönster med fransar i granna färger. En gul pall från Ghana. En gigantisk persisk matta i grönt som hon lyckades fynda. I köket hänger ett stort porträtt av artisten Sting – ”det vore spännande att en dag få samtala och hänga med honom”. Vänners konst och fotografier hänger överallt på väggarna.
Och så alla hjärtan! I åtta år har Agneta, var hon än befunnit sig i världen, fotograferat hjärtformationer hon hittat ute i naturen. Vissa hjärtan har hon kunnat ta med sig hem, som hennes allra finaste, det som kommer från atollen Tetiaroa, den ögrupp mitt ute i Stilla havet som Marlon Brando ägde. Han bodde där med sina olika kvinnor, i dag drivs det som en lyxresort.

Läs också: Anders Bagge: ”Hundarna sover alltid i vår säng!”

– Jag har kommit fram till att det bara finns en väg till lycka – och den vägen finns inom dig själv. En känd person, jag minns inte vem, sa en gång: ”Det är svårt att finna lyckan inom sig, men omöjligt att finna den någon annanstans.” Jag har accepterat det. Därför jobbar jag på det, att fylla mitt inre med positiva sanningar. Alla hjärtan jag finner hjälper mig att tro. Jag ser dem som magiska tecken på att jag ska ha tillit till att goda ting kommer i min väg. Och nu har jag samlat alla jag inte kunnat ta med mig i en bok.
På ett ljuvligt allmogeskåp med inbyggd gammal klocka, ett arvegods från farmor, ligger hennes tio utgivna böcker travade. Agneta har passerat den magiska gränsen av 50 fyllda år, något hon firade genom att ha en stor, härlig hippiefest ute i trädgården. Men födelsedagen innebar att hon behövde omdefiniera sig själv. Vem är hon egentligen numera, mitt i livet? Hur ville hon leva framöver?

I hallen hänger en karta över alla 100 platser som Agneta har besökt.

– Det är först nu jag kommit ur mittlivskrisen. Jag har gjort mina pilgrimsresor, jag har ett nytt yrke i mitt författarskap och har kvar min karriär på tv.
Att växelverka mellan rörelse och vila är en del av Agnetas lyckorecept. Hon har i hela sitt liv kämpat med en känslighet som gjort att hon emellanåt haft behov av att kunna dra sig undan och vara för sig själv.

– Jag har alltid trivts i min inre värld. Och det är där mina berättelser finns. Det är som om jag ser alla mina texter som inre bilder, först.
Och resandet … ja, det kommer nog alltid att vara en del av hennes liv. Agneta seglar nu över Atlanten för Kanal 5:s räkning, och i sommar väntar inspelningar av Fångarna på fortet.

– Jag reser mest i jobbet, faktiskt! När jag är ledig är jag väldigt gärna hemma med min natur runt knuten, förtjust i den egna tiden som jag är. Att strosa i skogen – det är jag i ett nötskal.

PS. Det dröjer inte länge förrän vi nås av ett spännande rykte, och jodå – det är dags för förändring! Agneta ska flytta. Får hon då utsikt över havet? Självklart – eftersom drömmar som uttalas högt slår in!

Agnetas lyckorecept

• Bygg upp en sund relation till dig själv. Det är den enda vägen till lycka.
• Se till att komma ut i naturen! Jag mår som bäst när jag lyckas komma ut minst en timme varje dag.
• Meditera mera! Guidade meditationer finns på nätet och i appar, sitt annars ner en kvart och lyssna på din andning.
• Se till att träna och att få i dig bra mat. Själv äter jag mycket vego, fisk och fågel och undviker gluten och laktos.
• Lyft dina tankar med hjälp av bra böcker! Paulo Coelho och Deepak Chopra har betytt mycket för mig.

5 favoriter för mys

1. Att skriva en drömdagbok och skapa ett moodboard med bilder på sådant som gör dig glad.
2. Rensa! Behåll bara saker du verkligen behöver eller som gör dig glad.
3. Bra böcker.
4. Ordna mysig belysning med spottar och små lampor.
5. Våga inreda med lite glada färger.

Om Agneta

Namn: Agneta Sjödin.
Ålder: 51 år.
Bor: I Nacka utanför Stockholm.
Familj: Dottern Maja, 21 år i maj.  
Gör: Är författare och programledare.
Aktuell med: Boken 100 affirmationer för hjärtat samt skriver på uppföljaren till romanen Drömdagboken.A

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar