Allsvenskans baksida – Olof Lundh om villa och fotboll

Allsvenskan 2018 har just haft sin premiär och för många villaägare är det början på en nervkittlande berg och dalbana när favortilaget ska hejas fram till en efterlängtad serievinst. Men allt handlar inte bara om djupledsbollar och supporterglädje, avslöjar Olof Lundh, aktuell med boken Allsvenskan enligt Lundh – makten, pengarna och tystnaden i svensk klubbfotboll.


Hur svårt har det varit att skriva den här boken?

­– På ett sätt är det svårt för att folk inte vill skylta med sitt namn då svensk fotboll inte är särskilt öppen för varken debatt eller åsikter som avviker. Samtidigt finns det en del som vill belysa hur stängt det är och har kommit med kontrakt och berättelser som gjort att det fungerat. 

Vad är det med Allsvenskan som gör den så populär och framgångsrik? Vilka är beståndsdelarna som leder dit?

– En kombination av många faktorer de senaste 20 åren, där en ultraskultur som växte fram på läktarna gav stämning och inramning och där tv-sändningar av matcher och splittrade omgångar gav en allt större medial bevakning. Lägg till att många lag vunnit allsvenskan de senaste 20 åren och att det gjort att många varit engagerade samt att avståndet till de stora ligorna ute i Europa blivit större och större och då känns nog allsvenskan mer nära och äkta. Allsvenskan är fortfarande mer idrott än underhållning. Det är fascinerande att allsvenskan i snitt lockar över 9 000 åskådare per match samtidigt som konkurrensen om människors tid är tuffare än någonsin.

Vilken allsvensk spelare har den värsta kåken?

– I dag kommer man sällan hem till spelarna. Men det är en del MFF:are som har byggt i Höllviken söder om Malmö. Ofta är det hemvändande utlandsproffs som kan bygga lite flådigare. Även om den allsvenska snittlönen är 93 000 i månanden så krävs mer än så för att kunna bygga rejält.  

Kan du se en hustrend bland spelare som lyckas, på samma sätt som flera tar efter varandra när det kommer till bilköp?

– Som sagt, man kommer inte hem till dem längre, men med tanke på hur modet bland spelare sprider sig oavsett om det handlar om Louis Vuitton-väskor eller tatueringar så finns det säkert saker i hemmet som sprider sig.

Kan du se regionala skillnader mellan spelarnas liv utanför planen?

– Man kan lätt tro att man är mer påpassad i storstäderna men även i mindre städer står de allsvenska spelarna i centrum. Däremot är klimatet hårdare i storstäderna vilket gör att livet kanske skiljer sig åt. I dag är det en större rörelse bland spelarna så man måste vara beredd att flytta på ett helt annat sätt vilket innebär att många nog väntar med att sätta bo på riktigt.

På vilket sätt skiljer det sig att vara allsvensk fotbollsspelare idag och för 30 år sedan?

– I dag är det ett yrke att vara fotbollsspelare, det var det inte för 30 år sedan. Då hade spelarna vanliga arbeten och så tränade de på eftermiddagar och kvällar. Allt är mycket mer uppstyrt i dag, ofta äter man i klubbens regi och man kontrollerar det mesta kring spelarna för att de ska kunna prestera. Det är ganska precis 30 år sedan Malmö FF tog det första steget och började anställa spelare och för 20 år sedan var väl allsvenskan halvprofessionell. I dag är det ytterst få som inte är spelare på heltid och då är det för att de valt att ha ett jobb eller studier vid sidan. Även om snittlönen ligger tätt under 100 000 i månaden är det stora löneskillnader i allsvenskan och det är olika hur bra man kan leva på sin lön. Det går att spara pengar i idrottspensioner så man kan ta ut pengarna när karriären är över och på så sätt underlätta övergången till ett vanligt liv, men ännu så länge är det inte möjligt att tjäna så mycket under en karriär i allsvenskan som man slipper jobba när man slutar som spelare. Då krävs en utlandssväng. 

Vem styr egentligen över allsvenskan?

– Formellt är det Svenska Fotbollförbundet som har makten över allsvenskan som tävling och sedan har man lämnat de kommersiella rättigheterna till Svensk Elitfotboll som består av de 32 klubbarna i allsvenskan och superettan. Sedan finns det en mängd intressegrupper som sponsorer, fans, riskkapitalister, spelare, spelarfack samt alla ledare och tjänstemän i klubbarna som på olika sätt antingen samarbetar i olika frågor eller kämpar om makten.

Har vi svenskar en lite för naiv bild av allsvenskan och spelet som sker utanför planen?

– Definitivt är det så. Ta bara matchfixning som det tog lång tid innan man tog på allvar i Sverige. Dessutom har vi varit alldeles för försiktiga att ta tag i problem och påpeka brister hos Fifa och Uefa och försöka göra något åt dem. 

Är myglandet bakom kulisserna en ny företeelse?

– Verkligen inte, det har funnits så länge fotbollen funnits. När jag skrev min bok läste jag Åke Jönssons bok Fotboll: Hur världens största sport växte fram och där framkommer väldigt tydligt att de problem som man ser i fotboll i dag: matchfixning, höga transfersummor, höga löner, klubbar på obestånd, huliganism och en del annat fanns redan i fotbollens begynnelse i England i slutet på 1800-talet, och har funnits hela vägen fram till i dag. Att vi inte alltid ser det beror nog på att vi inte vill se det och inte skada sporten som vi älskar.

Om Olof

Namn: Olof Lundh

Ålder: 51.

Gör: Fotbollsjournalist.

Aktuell, förutom bok: Jobbar med allsvenskan i C More och på Fotbollskanalen.

Här hittar man dig i sommar: Först i Ryssland under VM och sedan på Österlen.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar