ANNONS FRÅN NIBE

Allt du behöver veta om solpaneler

Att producera egen el och därmed både spara pengar och minska sitt beroende av elbolag lockar många villaägare. Här är allt du behöver veta om solpaneler.


– Att producera sin alldeles egna el är en fantastisk känsla av frihet. Just känslan av oberoende tror jag är en stor drivkraft för dagens villaägare och en tillfredställelse som går långt bortom plånboken. Att solel numera håller på att bli en strålande affär för villaägare ökar intresset för solel på ett sätt jag aldrig upplevt, säger Richard Carlholmer, solexpert på Nibe Energy Systems i småländska Markaryd.

Även om Sverige ligger steget efter sol-länder som Tyskland och Danmark växer intresset för solens kraft sig allt starkare i svenska villakvarter. Solen är het helt enkelt. Huskoncernen Obos bekräftar att cirka vart tionde nyproducerat hus idag levereras färdiga med solpaneler på taket. 

– Det har varit en fantastisk utveckling de senaste åren och idag säljs vart tionde nytt hus från vår koncern med solceller, och tillväxten är stark. Det känns verkligen som att proppen har släppt och det är en härlig tid att verka i med en så fin och viktig utveckling för miljön, säger Joakim Henriksson som är VD för Obos-koncernen där bland annat Myresjöhus och SmålandsVillan ingår.

 

Det estetiska ”solhuset” allt viktigare

För svenska villaägare är och har alltid det estetiska varit väldigt viktigt. Funktion i all ära, men huset ska vara snyggt och tilltalande också. Så även när det kommer till de allt mer populära solpanelerna som till sin yta bidrar med ett betydande ”designelement” på taket. I en normalvilla handlar det oftast om att montera ett 20-tal solpaneler på taket, d.v.s. merparten av takhalvan som vetter mot solens strålar.

– I takt med att solpaneler inte längre är en sak för endast entusiaster blir det estetiska viktigare. De allra flesta kan nog tänka sig att få gratis el från solen, men det ska vara snyggt, säger Richard och fortsätter:

– Ögat måste få sitt när man planerar solpaneler på taket och det gäller att tänka till och planera placeringen så att panelerna smälter in och rent av gör taket snyggare.

 

Designa ditt sol-tak med känsla

Eftersom solpaneler nästan uteslutande monteras på tak är det just taket som blir målarduken på vilket den kompletta solanläggningen ska placeras. Beroende på hur taket ser ut, hur takpannor eller plåt är lagda gäller det att ”läsa av” förutsättningarna och tänka till innan man börjar skruva fast 20-talet paneler. Skissa gärna på alternativa placeringar innan arbetet börjar. 

– Tipset är att läsa av konturer och linjer på taket. Det är faktiskt väldigt viktigt att det blir snyggt eftersom man ska leva med panelerna åtminstone 30 år innan det kanske är dags att byta ut dem. Exempelvis är det oftast inte snyggt att fylla precis hela taket med paneler. Då kan det vara smartare att minska antalet paneler och tillåta att takpannor ramar in panelerna och bildar en snygg helhet. Det är viktigt att taket fortfarande ser ut som ett tak och inte bara en enda stor solpanel. Alternativt, om man har ett brett tak, kan det räcka med att lägga en rad uppe vid nock. Snyggt och prydligt, säger Richard på Nibe Energy Systems.

 

Exklusivt ”All Black” som standard

I takt med att solpanelerna utvecklas tekniskt och producerar mer el till mindre kostnad satsar tillverkarna även alltmer på design och utseende. Från att tidigare ofta varit blåskimrande paneler med aluminiumfärgade ramar har nu exempelvis NIBE lanserat helsvarta paneler som standardpaneler. Med satsning på sol-paneler i ”All Black” erbjuds en djupsvart panel som ger ett exklusivt utseende. All Black är ett exklusivt tillval hos flera leverantörer men standard hos Nibe. Solpanelerna är självrengörande och har en beräknad livslängd på minst 30 år, med oförändrad förmåga att förvandla solens strålar till 100 procent miljövänlig el.

– Idag är tekniken väl inkörd och alla barnsjukdomar är sedan länge borta. Solens kraft är odiskutabel. En investering i solpaneler kan räknas hem på ungefär 8-11 år och skapar värde i decennier därefter. Att dessutom kunna visa upp för sina grannar att man gör en insats för en hållbar värld ger som sagt värden utöver det krasst ekonomiska, avslutar Richard Carlholmer.

 

Det här kostar solpaneler

  • Vanlig installation är 20 solpaneler på 6 kW som ger cirka 5 000 – 7 000 kwh per år.
  • Standardinstallation med 20 paneler sparar cirka 8 000 kr per år i elkostnader.
  • Materialkostnad för 6 kW solcellspaket med 20 paneler och växelriktare cirka 99 750 kronor.
  • Återbetalningstid cirka 8-11 år beroende på bidrag, eget arbete och läge etc.

 

10 smarta tips om solpaneler

 

  1. Optimal lutning på paneler är 10-45 grader (takens vanligaste lutning).
  2. Solpaneler ger vanligtvis mest el under perioden mars till september.
  3. Monteras med takfästen och aluminiumskenor cirka 5 centimeter ovanför taket.
  4. Bygglov krävs normalt inte om panelerna följer takets lutning. Kontrollera vad som gäller för just din kommun.
  5. Du kan antingen få ROT-avdrag för 30 procent av montage och installationskostnader eller söka statligt solcellsbidrag på 20 procent av totalkostnaden.
  6. Du kan få skattereduktion med 60 öre/kwh för den överskottsenergi du matar ut i nätet.
  7. Paneler får monteras av privatpersoner men all elinkoppling sker av behörig elektriker.
  8. Solpaneler kräver inget underhåll. Paneler är byggda av kiselkristaller och täckta med specialglas.
  9. Solpaneler ger optimal energi i söderläge och fungerar i alla väderstreck, men undvik norrläge.
  10. Solel ”bromsar” elmätaren då solel förbrukas före inkommande el från elhandelsbolaget.

Mest lästa artiklar