Anders Bagge & Johanna Lind Bagge: ”Hundarna sover alltid i vår säng!”

Trots musikframgångar och god ekonomi har Anders Bagge inte alltid mått så bra. Men med hustrun Johanna och de fyra hundarna i huset råder ett mer stabilt ... kaos! Häng med hem till deras enorma villa vid vattnet.


De kallar dem för sina ”svansbarn”. Just nu bor fyra stycken under musikproducenten Anders Bagges och hustrun Johannas tak. När vi kommer till villan vid Mälaren utanför Stockholm står Anders och fixar köttbullelunch. I fjärran – huset är enormt – hörs stök och skall.
 – Alltså, jag låste in hundarna borta i kontorsdelen när ni skulle komma, det blir ett sådant otroligt kaos annars – ni ska få se!
Anders Bagge är mest känd för svenska folket som jurymedlem i tv-programmet Idol – ett jobb han haft i tio år och fortfarande älskar. Då, när han fick frågan om att medverka, var livet inget vidare. Han hade nått enorma framgångar som låtskrivare till Madonna, J.Lo, Britney Spears, Céline Dion med flera – men inuti fungerade han inte. Tankar flög i huvudet, han var håglös, hade fått sin första panikångestattack och självmedicinerade rikligt med alkohol.
– Ja, man kan säga att Idol räddade mitt liv. Jag var oerhört nervös i början, satt i sändning med händerna i en ishink för att hindra panikångesten att bryta ut.
Det han inte visste då, som han vet nu, är att han har adhd.
– Egentligen var det tydligt. Hela mitt liv har tjugofem tankar exploderat i huvudet samtidigt. Jag har aldrig kunnat läsa en bok, inte ens min egen. Jag är kreativ – en styrka i mitt yrke – men har svårt att få struktur på mitt liv. Men där har Johanna kommit in och trollat! säger han och ler brett.
De träffades för fyra år sedan, och i somras gifte de sig med buller och bång, hundarna var deras brudnäbbar. Han ropar på sin fru:
– Nu du, älskling, ska du äta – du har inte ätit på två dagar!
Johanna protesterar.
– Det har jag visst! Anders är mer för det här med stora luncher, säger hon och skrattar. 

Anders Bagge hus

Det lantlyxiga huset sett från sjösidan. 

Huset är 1  100 kvm stort och inrett i lantligt lyxig stil. Paret har renoverat hela det enorma huset från 1917, något vi fick följa i reality-serien Cirkus Bagge i höstas. Från topp till tå, i alla fall invändigt. Anders berättar:
– Jag gillar att Johanna liksom har skapat sektioner i huset, förut var allt lite hur som haver, vänner och folk här jämt. Nu har vi en privat avdelning – fränt, va? Hundarna? De har rastgården. Annars är de där vi är.

Hundarna har självklart en egen rastgård.

Läs också: Vi i Villa hälsar på hemma hos Jon Henrik!

Vid det här laget har de blivit utsläppta. Sonja, ettåringen, vill leka. Iris, hela tre år ­klokare, håller sig värdigt nära Johanna. De två jack russel-terrierna Ebba och Selma far kring benen på oss. Även vi människor springer plötsligt också omkring, intervjun är avbruten. Plötsligt ger Anders upp ett vrål från kontoret.  
– Nej fan, Johanna, kom ska du få se vad Sonja har gjort! Nu är gränsen nådd …
Han håller upp en dyr soffdyna, noggrant sönderbiten längs ena kanten. Han vet varför.
– En hund vill vara med – den vill inte vara din hund, utan din vän. När jag låste in dem blev Sonja sur. Det här är hennes hämnd!

Anders Bagge

Johanna kallar sin man för ”hundviskare”, han har ett sjätte sinne kring hundar. I hans bok Mitt liv och mina hundar kan vi läsa den otroliga historien om bulldoggen Esther. Vid ett olyckligt tillfälle kom hon i vägen för en helikopter och fick hela underkäken avsliten. Veterinärerna dömde ut henne – men aldrig i livet, sa Anders. 450 000 kr (ingen djurförsäkring den gången) och ett år senare var Esther helt återställd. Anders hade sondmatat och vårdat henne som ett barn.
– Den hunden … Jag saknar henne otroligt mycket!

Iris och Sonja är av rasen olde English bulldogge – och har faktiskt ett eget Instakonto! Kolla in
@irisibagge.

Djurtokig. Men också yrkesman med absolut gehör som började tjäna stora pengar på sin musik redan som 20-åring. När Anders köpte huset på Färingsö levde han gott i välbärgade Djursholm utanför Stockholm. Det nya ”sommarstället” var då ganska förfallet, en galen ingenjör hade haft det men aldrig gjort något klart. Det var dåtidens hundar som bestämde att han skulle flytta ut permanent.
– Ja, de älskade att vara här! Det är häst­hagar och trollskogar precis runt knuten.
– Ett hus är en sak, det kan du alltid fixa, men omgivningen kan du inte göra något åt. Men här finns allt! Vi vill helst inte åka någonstans alls. På somrarna flyttar vi bara ner till huset på bryggan, sjöstugan kallar vi den. Det är vårt sommarställe, fyller Johanna i.

Anders Bagge Johanna Lind Bagge

”Horny moonsweet” … Humor saknas inte!

I stora huset ville de inte ha vitt och fräscht, utan valde trä och varma färger i materialen. Skiffer och breda ekgolv. Köksbordet är husets hjärta, med utsikt över sjön. En halvtrappa ner finns salongen, i marmor och med en lyxflygel av märket Yamaha. Bara Benny Andersson och Robert Wells har likadana i Sverige, “men jag har faktiskt två”, säger Anders och blinkar. På övervåningen ligger privatdelen med sovrum, badrum och bibliotek. Och utanför en enorm altan med pool, möblerad som färdig för ett större party.
– Jag ville ha ett praktiskt hem där var aktivitet har sin plats, köket här tillhör till exempel den sociala delen. Det skulle vara lätt att städa, vi har ju hundarna, säger Johanna.
Hon har ett favorittips:
– Vi har skaffat två diskmaskiner! Det innebär att det aldrig behöver stå disk framme.  

Läs också: Hemma hos Carola: ”Gud sa att jag skulle bo i ett slott”.

I sjöstugan kan de njuta av havet från sängen.

Anders Bagge piano

Anders har skrivit många världshits – därför har han sällan behövt oroa sig för pengar.

Anders är egentligen ganska händig, säger han, men i renoveringsprocessen har han valt att anlita ”sin” pensionär Pekka. Pekka fixar allt. Just nu håller han på att reda upp en mögelskada i studion. Bara studion är på 400 kvm, håller världsklass rent tekniskt och på varenda vägg hänger plaketter musikbranschen tilldelat ”Anders Bagge, Sweden”. I studiovåningen finns också ett gaming-rum som vilken ton­åring som helst skulle dö för, en riktig flygsimulator för att bota Anders flygrädsla, relaxrum, gästrum, barer.
– Studion är ju min man-cave, här kommer inte Johanna in, säger han och skrattar.
Vi avslutar dagen med att gå ner till sjöstugan. Den består av en himmelssäng med sjöutsikt, ett kökspentry, två duschar, en bastu. Vid stranden har även Johanna sin egen spasalong för privatkunder. På vägen upp till huset plockar Anders ett äpple från ett träd, så rött och perfekt att han blir alldeles tårögd. Han ger det till Johanna.
– Johanna, hundarna och så trädgården. Där har du min grej, säger han ler.

5 hundtips från bagge

1. Försök vara lugn kring din hund. Hundar känner in allt i sin omgivning.
2. Tänk på ditt tonfall. Du kan inte säga “fy” och “bra” med samma röst. Då blir hunden förvirrad.
3. Umgås och bonda med dem – din hund vill vara med! Visa att den är din kompis, inte din hund.
4. Ha alltid lite godis eller en köttbulle i fickan. Det är mysigt – och kan behövas för att avleda. Om din hund går i gång på en annan hund, exempelvis.
5. Låt dem sova i sängen! Iris och Sonja sover bokstavligen PÅ Johanna och Ebba och Selma … Jag brukar kalla dem för mina armhålevärmare!

Om Anders

Namn: Anders Bagge.
Ålder: 51 år.
Bor: På Färingsö utanför Stockholm.
Familj: Hustrun Johanna, 47 år och hudterapeut, bonussonen Daniel, 18 år, hundarna Iris, Sonja, Selma och Ebba samt katten Smilla.
Gör: Är musikproducent och tv-profil.
Aktuell med: Memoarboken Mitt liv och mina hundar (Forum, 2018), tv-programmet Bagges hemlösa hundar (Sjuan) samt sällskapsspelet Vilket hundkaos! (Alga).

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar