Äntligen måndag!

Tillhör du de som vaknar med ångest på måndag morgon och funderar över hur du ska överleva dagen med dagishämtningar och lämningar, jobb och middagsmat? Lugn – ett Äntligen måndag-team har tänkt ut hur du hanterar veckotristessen.

På Knorr har man funderat mycket kring hur man kan få vardagen att bli roligare, nyttigare och mindre ångestladdad. Vi bad om några goda tips från teamet bakom Äntligen måndag-konceptet!

Peters mattips:

Peter Brunkenstam, kock

1. Har man lite tid över, och då menar jag inte två timmar utan kanske 20 minuter kan man förgylla en måndagskväll med goda krispiga rullar fyllda med fetaost, rosmarin och honung perfekt tillbehör till en sallad eller färsbiff. Gör så här, köp filodeg eller vårrulledeg och lägg ut på en skärbräda. Fyll med smulad fetaost och färsk rosmarin, ringla lite honung över och rulla ihop. Baka i en het ugn ca 200 grader i ca 7-8 minuter. Servera direkt. Ps. Frys in resten av degen och använd en annan måndag.

2. Gillar du fisk, prova då att mixa 2 dl färsk dill och persilja i 4 dl ströbröd tills blandningen är alldeles grön, ett perfekt sätt att smaksätt din fisk på. Du kan dubbelpanera dvs. vända i först vetemjöl sedan uppvispat ägg och avsluta med det gröna ströbrödet. Ett mycket snabbt sätt är att bara lägga den färska fisken i en ugnsfast form och strö det gröna ströbrödet över fisken och baka av i 175 grader i ugn. Tänk på att fisken inte får tillagas över en kärntemperatur av 55 grader, gäller all fisk, då blir fisk jättegott.

3. Blomkål är en billig och god grönsak som är perfekt att göra en god måndagssoppa på. Skär ett blomkålshuvud i grova bitar och bryn i en stekpanna, ett huvud räcker till 4 personer. Häll över blomkålen i en kastrull och slå på 1,5 liter god buljong låt koka tills kålen är mjuk. Tillsätt lite grädde eller mjölk och mixa med en mixerstav så att soppan blir slät. Servera soppan med en varm toast på stekt svamp och lök.

Vill du vinna en kock? Klicka här!

Brians tränings- och hälsotips:

Brian van den Brink, hälsoproffs och fitnessguru

1. Packa träningsväskan kvällen före. Har du väskan färdigpackad och ståendes i hallen är risken låg att du råkar ”glömma” få med dig prylarna, plus att du mentalt redan börjar förbereda dig inför morgondagens träning.

2. Drick vatten. En stor del i hur du kommer att prestera fysiskt i vardagen eller i träningssammanhang hänger på din vätskebalans i kroppen. Det går åt mer vatten än man tror. Minimera intaget av sötade- och lightdrycker.

3. Ät innan du blir vrålhungrig. Genom att äta mellanmål samt planera dina måltider minskar du risken för att bli vrålhungrig. Misstagen som många gör är att man skippar mellanmålen och låter det gå för många timmar mellan måltiderna och sedan äter för stora portioner när maten står serverad.

Saras coachtips:

Sara Hermansson,  jobbcoach.

1. Ha en bra inställning till måndagen!

Ofta dras man med i den kollektiva uppfattningar att måndagar är jobbiga. Men varför är de det? Fundera på ditt ”varför” och kom på hur du ska förändra det.

2. Vad är din första tanke när du vaknar måndag morgon? Är den inte positiv – vad kan du byta ut den mot?

3. Se till att ha något att se fram mot!

Se till att du är ”Måndags-ready” genom att exempelvis kickstarta veckan med fina kläder eller en längre frukost.

Artikeln är uppdaterad 4 dec 2013


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar