Annons för hellofresh.se

Ät mer grönt och gör både miljön och din kropp en god gärning

Den här artikeln innehåller sponsrat innehåll.

Vill du äta mer vegetarisk mat? Eller vill du veta varför det är så bra att äta mer grönsaker och bidra till att minska köttkonsumtionen? Vi svarar på dina frågor om vegetarisk mat och ger dig flera fiffiga tips som kan hjälpa dig att börja äta mer vegetariskt utan att göra väldigt stora förändringar i din livsstil. Letar du efter matlagningsinspiration kan du hitta flera vegetariska recept från HelloFresh.

Varför bör du äta mer vegetariskt?

Att äta mer vegetarisk mat har massor av fördelar och positiva effekter för både dig och miljön. Till att börja med bidrar du till att minska köttkonsumtionen och den tillhörande köttproduktionen. Köttproduktion är en av de ledande miljöbovarna i vårt samhälle både på grund av utsläppet av klimatgaser från djuren, samt från transport av djur och kött.

Tänk på djuren

Just djuren som blir kött behandlas ofta illa och lider hela livet bara för att vi ska kunna ha kött i vår kost. Om du vill äta kött är det alltid ett bättre val att köpa kött från svenska bondgårdar, där djuren behandlas väl och där man vidtar åtgärder för att minska gårdens miljöpåverkan.

Vegetarisk mat och din hälsa

Enligt Livsmedelsverket bör vi äta högst 500 gram kött i veckan, för att kroppen ska må bra. Om du äter kött varje dag får du garanterat i dig mycket mer än den rekommenderade mängden. Hög konsumtion av kött kan leda till problem med matsmältningen och har även kopplats till flera sjukdomar.

Du kan byta ut köttet mot proteinrika grönsaker som linser, bönor och bladgrönsaker. Genom att äta mer från växtriket får du i dig lika många nyttiga näringsämnen och gör din kropp en god gärning. 

Vegetariska alternativ leder till mer pengar på kontot

För samma pris som du betalar för en portion kött kan du köpa mycket mer grönsaker och frukter. Genom att byta till vegetariska alternativ sparar du pengar som leder till mer pengar i reskassan, att du inte behöver spara lika länge till handpenningen för din lägenhet eller bara mer ekonomisk frihet i din vardag. Men hur mycket påverkas din kost av att byta till vegetariskt kanske du undrar.

Enkla metoder att äta mer vegetariskt

Du behöver inte skippa kött helt eller sluta äta dina favoriträtter bara för att du vill äta mer vegetariskt. Idag finns det gott om köttalternativ som smakar minst lika gott som kött och du kan även anpassa klassiska recept med kött så att de är helt vegetariska.

Ta en snabb titt i frysdisken i mataffären och du kommer att hitta mängder av vegetariska biffar, vegetarisk färs eller till och med köttfri korv och hamburgare. Om du beställer hem matkassar kan du kolla med din leverantör om de har vegetariska alternativ som kan ersätta en eller flera av dina måltider med kött varje vecka. Där kan du ofta även hitta vegetariska recept på klassiska maträtter som korv stroganoff, carbonara och lasagne.

Smidiga tips för dig som vill äta mer grönt

Ett misstag som många gör när de vill äta nyttigare eller mer vegetarisk mat är att de väljer fel recept och försöker tvinga i sig mat de inte tycker om. Idag kan du hitta massvis av goda recept helt utan kött och även så många vegetariska produkter som smakar fantastiskt, så du behöver inte äta rätter du inte tycker smakar bra. Sök på nätet efter dina favoriträtter i vegetarisk form och du kan skippa köttet utan att du behöver ge upp din favoritmat. Det är enkelt att äta mer vegetariskt, så länge du gör det på ett sätt som passar dig.

Mest lästa artiklar