Bästa budgetsemestern! 49 somriga tips

Det går att få till en härlig ledighet även om semesterkassan är skral – här är tipsen för en plånboksvänlig sommar!

Dopp i havet

Gratis kultur

Festivaler:

2–5 juni firar Göteborg 400 år med gratisfestival och uppträdanden av Hooja, Sarah Klang och Albin Lee Meldau.

13–15 juli kommer gratisfestivalen Putte i Parken till Luleå, och i år besöker Putte även Stockholm.

Andra festivaler med inriktning musik, dans, teater och film är Parkteatern i Stockholm, Scensommar i Växjö, Scensommar i Malmö (start 17 juni) och Malmöfestivalen (11–18 augusti).

Stadsvandring på egen hand:

Med en digital stadsvandring bestämmer du själv takten. Finns i bl a Göteborg (app: Higab), många orter i Skåne (app: Be Here Then) och i Gävle (Visitgavle.se/sv/stadsvandring-gavle). Strängnäs, Mariefred och Åkers styckebruk har ett gps-baserat quiz att utmana familj och vänner i (Play.gpsquiz.com). Föredrar du tryckta varianter, ta del av t ex Kulturstråket i Trosa eller Brott & straff i Visby under 600 år.

Vandra & cykla

Vandringsleder:

Vill du fjällvandra, utgå från t ex Storulvån. Nära Umeå ligger Tio toppar Tavelsjö, där man bestiger berg med varierande höjder och vyer. Dalarna har Siljansleden som passerar fäbodar och storslagna utsikter. Nära Stockholm finns Sörmlandsleden, som du kan ta tunnelbanan till! För den som älskar saltstänkta klippor och små fiskebyar passar Kuststigen längs Bohuslänskusten. Längst i söder lockar sagolika Skåneleden, med vita sandstränder och charmiga byar. 

Cykelleder:

En nästan helt bilfri led är Göteborg–Helsingborg, som passerar flera populära semesterorter. Lättcyklad är Mälardalsleden som går genom slättlandskap runt Mälaren. En utmanande sträcka är att cykla en del av S:t Olavsleden (Sundsvall–Trondheim), t ex etappen Östersund–Åre i Jämtlandsfjällen.

Läs även: Vi guidar dig till bästa tältsemestern!

Djur & natur

Sveriges nationalparker finns från norr till söder och tar inget inträde. Beundra landets högsta vattenfall i Fulufjället, se inlandsisens påverkan på kustbandet i Skuleskogen eller njut av vidunderliga utsikter i skånska Söderåsen. Tyresta nationalpark, med södra Sveriges största urskogsområde, kan du nå med Stockholms kollektivtrafik. Hitta närmaste park på Sverigesnationalparker.se. 

Ingen nationalpark i närheten? Besök i stället närliggande forntidslämningar, naturreservat och kulturarv – kolla med lokala turistbyrån.

Orientera:

Upptäck närområdet med den roliga orienteringsformen Hitta ut där du letar checkpoints. Hitta ut är aktivt på 93 orter. 

4H-gård:

Låt barnen hälsa på typiska bondgårdsdjur på en 4H-gård, det är alltid gratis entré. Finns på många olika platser i Sverige, läs mer på 4h.se.

Besök trädgårdar:

16 juli arrangerar tidningen Land Öppen trädgård, då trädgårdsägare i hela landet bjuder in besökare för en dag. Resten av sommaren finns många botaniska trädgårdar som du kan besöka gratis.

Billigt & kul

• Besök ett självplock och plocka bär, blommor eller frukt för en liten slant. Baka sedan en paj eller gör sylt av skörden!

• Utmana släkt och vänner på femkamp med grenar som att balansera ägg på sked, kasta stövel och dart. Eller arrangera en turnering i valfri sport.

• Knytkalas – bjud in till grill-knytis eller varför inte poolparty (om du har pool eller kan övertala en granne som har det).

• Hyr en kanot eller stand up paddleboard. Eller stå kvar vid vattenbrynet och fiska – har ni inga spön med fiskedrag kan ni fixa enklare metspön och gräva upp maskar eller använda majskorn att agna med. Tänk på att det kan
behövas fiskekort. 

• Äventyr med övernattning utomhus – om ni inte redan har ett tält så finns billiga pop-up-varianter att köpa. Kanske är trädgården en nog så spännande plats, annars är det tack vare allemansrätten gratis att sätta upp sitt tält en natt på många platser.

• Gör listor över stränder, loppisar, museer och andra roliga aktiviteter som du relativt enkelt kan ta dig till och besöka.

Läs även: Hemmasemester? 9 tips som håller barnen nöjda och glada!


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar