Begagnad heminredning stor miljövinst

Under 2017 kunde svenskar undvika produktionen av 22 000 ton plast och minska växthusgasutsläppen med 0,8 miljoner ton tack vare begagnathandeln. Det visar en ny undersökning.


Syftet med undersökningen, som har gjorts av Blocket i samarbete med IVL Svenska Miljöinstitutet, är att öka medvetenheten kring begagnathandelns positiva miljöeffekter. I Sverige konsumerar vi som att vi hade 4,2 jordklot.

– Att handla begagnat kan innebära en större insats för miljön än vad många kanske tror, men för oss som gjort beräkningarna kommer resultatet inte som en överraskning. Återanvändning av varor förlänger användningstiden och kapar utsläppen av produktion och avfallshantering rakt av i motsvarande grad, säger Tomas Rydberg, senior forskare på IVL Svenska Miljöinstitutet.

Fordon med tillbehör står för den största växthusgasvinsten, därefter kommer heminredning och vitvaror, elektronik samt barnartiklar och leksaker.

IVL Svenska Miljöinstitutet har analyserat vad som säljs på sajten utifrån volym och varornas respektive klimatpåverkan. Utgångspunkten är antagandet att varje såld begagnad vara leder till att en likartad ny vara varken behöver tillverkas, transporteras eller avfallshanteras.

Miljöbesparingar för privathandeln på Blocket under 2017:

•  22 000 ton plast, vilket motsvarar den samlade vikten av två Kaknästorn.

• 122 000 ton stål, vilket motsvarar mängden stål som behövs för att lägga tågräls mellan Sveriges nordligaste och sydligaste spets.

• 13 000 ton aluminium, vilket motsvarar samma mängd som 80 procent av de pantburkar som årligen återvinns i Sverige.

• Minskat utsläpp av 0,8 miljoner ton växthusgaser, vilket motsvarar ett bilfritt Sverige under cirka en månad.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar