Maxat bygge i miniformat

Gråputsade väggar med snygga plåtdetaljer och en smakfull pergola som kröns med en väldig uteeldstad. När Vi i Villas hussnickare Björn Christiernsson bygger attefallshus finns det inga begränsningar.
– Jag lät varken budget eller tid begränsa mig – det viktiga var att det blev det perfekta attefallshuset!


Sommaren 2017 gick Björn Christiernsson äntligen i mål med sitt 200 kvadratmeter stora husbygge i Haninge, strax utanför Stockholm. Huset, som han ritat själv och med drag av en modern jaktstuga, var gjort helt i sten och rymde såväl loft som flertalet nivåskillnader. Bygget var intensivt och krävande både för familjen och honom – och Björn konstaterade i efterhand att han inte var många hammarslag ifrån att gå in i den berömda väggen.

Men det var då, och nu är snickarlusten tillbaka i full blom, vilket manifesteras med en rad nya landmärken i och kring den moderna jaktstugan, där det nya attefallshuset är det mest utmärkande.

– När jag byggde det stora huset utgick jag från vår fyrmannafamilj, och det kan låta lite förmätet när jag säger det här, men om vi hade gäster blev det lite för trångt om alla skulle sova här, 200 kvadratmeter till trots.

Lösningen: ett 25 kvadratmeter stort attefallshus.

– Storleken är inte optimal, man ska trots allt få in såväl kök som badrum och sovutrymme – och jag välkomnar en eventuell regeländring – men det funkar, så länge man är rädd om alla centimetrar, säger Björn och tillägger:

– Men det viktigaste är trots allt läget på huset, där har man bara en chans att få det rätt. För mig är det viktigt att det råder avskildhet mellan huvudbyggnaden och attefallshuset, och att det inte är någon insyn. Även om man inte planerar att hyra ut huset själv så kanske en kommande ägare vill det, och därför tycker jag att man ska behandla dem som två separata byggnader så långt det går.

Ritningarna tog Björn fram i gratisprogrammet Sketch up, och trots en ambition om att skapa något unikt landade utförandet i en relativt klassisk utformning.

– Det går inte att göra på så många sätt eftersom man vill ha så mycket volym som möjligt – det blir en rektangel eller en fyrkant, hur man än gör. Kök, badrum och loft ovanpå, det finns inte så mycket att spela på. Återigen; skulle det tillkomma fem kvadratmeter så kan man hitta på fler unika lösningar.

 

Står på en berggrund

Attefallshuset är putsat och har tre lika höga väggar samt ett pulpettak mellan väggarna med sex graders vinkel. I anslutning har Björn byggt en pergola i grovt timmer.

– Det är extra viktigt att redan från start tänka på utemiljön när man bor så litet, så att man sommartid kan nyttja fler ytor. Pergolan skapar också ett unikt utseende samt tar bort känslan av pumphus, som lätt kan uppstå när huset är litet men väggarna är höga.

Huset står på en berggrund, vilket har sina för- och nackdelar.

– Eftersom du ska ner med både avlopp, vatten och el så måste du spränga, och det kostar pengar. För mig gick det åt 75 svartkrutspatroner och tre dagars jobb för att få till en bra yta att placera huset på. Alternativet skulle vara att bygga på plintar, men då tappar du bygghöjd samt plockar bort murning och putsning som byggteknik.

– Den stora fördelen med att stå på berg är att du får en solid grundsättning – och att du slipper klippa gräs!

Björns minivilla står på en grund av cellplast och fyra kubik betong. Väggarna är murade av isolerade lättklinkerblock som därefter är putsade, och taket är klätt i dubbelfalsad plåt som år målad i en ljusgrå kulör. Attefallshuset värms upp med huvudbyggnadens bergvärmepump, och sommartid finns det såväl vädringsfönster i nockarna som solskyddglas i fönstren för att motverka värmepåslaget. En murstock är byggd i anslutning till fasaden med värmekälla på såväl in- som utsida.

– Det viktiga är att man har tänkt till ordentligt innan man drar i gång bygget. Till exempel: Om du väljer att bygga loft, var ska trappan stå? Stege i all ära,men om det ska funka att bo i huset permanent så måste standarden vara densamma som för ett vanligt hus – man bygger trots allt en minivilla och kan inte hoppa över några steg: värme, vatten avlopp, ventilation – allt ska med och allt ska bli rätt.

Infälld belysning

Det senaste tillskottet i Björns familj, riesenschnauzern Atlas, 15 månader, påminner sin husse om den dagliga lunchpromenaden och intervjun fortsätter utomhus i snömodd, där en stor gummiboll agerar byte.

– Till skillnad från när jag byggde det stora huset, och familjen bodde i ett litet hus med sommarstugestandard under tiden, hade jag den här gången ingen tidspress, och inte heller någon exakt budget att hålla mig till. Ambitionen var att göra ett så komplett attefallshus det bara gick, och det tycker jag att jag har lyckats med.

Totalt tog bygget fyra månader att genomföra och slutbetyget är med beröm godkänt: All belysning är infälld i väggarna, under trappan döljer sig inkommande rör och el, i badrummet finns det ett hålrum ut till köksdelen med plats för en tvättmaskin… listan på smarta lösningar är lång. Och då har vi inte kommit ut till verandan än, där det väntar specialbyggda utemöbler.

– Jag ville inte ha en enda synlig skarvsladd någonstans, och än så länge har jag lyckats undvika det, säger Björn som har lagt närmare 800 000 kronor på bygget.

– I dag får du ge kring en halv miljon för ett färdigt attefallshus, lite beroende på modell. Lägg till anslutningar, grävning och kranlyft, och du landar på ytterligare 150 000–250 000 kronor i utgifter. Oavsett hur du går till väga är det svårt att göra det mycket billigare, skulle jag påstå.

Hunden får nog

Promenaden sträcker sig bara ett varv kring de båda husen, sedan får till och med Atlas nog av det snöblandade regnet och hela ekipaget går in i igen, där fötterna blir behagligt varma av den ingjutna golvvärmen. Atlas hittar genast ett nytt byte att ge sig på och far runt över golvet bland barnens leksaker och Björns verktyg.

– Det är dags att slutföra en del ofärdiga projekt här hemma, säger Björn och berättar att en trappa till hustrun Carolinas tvåvåningsgarderob står näst på tur.

Annars ser dagarna ut som de gör för de flesta småbarnsföräldrar: hämtning, lämning och däremellan jobb med det nya företaget Byggplats 8, som är en digital kunskaps- och inspirationssida för alla som bor i hus. Men ibland blir det luckor, även för Björn.

Vad gör du då?

– Bygger, så klart!

Om Björn

Namn: Björn Christiernsson.

Ålder: 43 år.

Familj: Hustrun Karolina och döttrarna Nova, 8, och Saga, 5.

Bor: I Haninge utanför Stockholm.

Gör: Är hantverkare.

Björns bästa tips

1. Stirra dig inte blind på 25 kvm eftersom ansökan för attefallshus inte skiljer sig så mycket jämfört med ett större, bygglovspliktigt hus.

2. Tänk på att det mesta blir mindre – men kostar mer, eftersom det är specialvarianter, till exempel induktionshäll, tvättmaskin, och överskåp.

3. Jaga centimetrar – med exempelvis en platta på mark stjäl inte golvet mer än 10 centimeter. Och om du reglar loftet med ca 30 cc kan du komma ner i tjocklek på reglarna.

Så bygger du Björns utemöbler

1. Välj ut en plats med naturliga avsatser som lämpar sig för att sitta vid.

2. Formsätt möblerna – och tänk på att bygga tillräckligt starka formar. Ta i!

3. Armera lätt. Påfrestningen är minimal.

4. Hyr en toppmatad blandare och en vibrastav som tar bort eventuella luftbubblor.

5. Blanda och ta hjälp. Du blandar en pall betong per person och dag, vilket är närmare 1 100 kg.

6. Låt det torka. Klart!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar