Boka tåg i Europa – upplev kontinentens pärlor!

Dags för en riktig drömresa på räls. Ta tåget utomlands till Europa – här finns hur mycket som helst att upptäcka. Här är guiden till hur du bokar tågbiljetter och vad du ska tänka på när du åker tåg i Europa.

boka tåg i europa

Intresserad av att hoppa på trenden med att boka tåg i Europa? Det är väldigt enkelt att ta sig runt med tåg utomlands – och lätt att hitta nya smultronställen. Det menar Anna W Thorbjörnsson och Marko T Wramén som har gett ut flera böcker om att resa med tåg. Ett av deras bästa tips är att även hoppa av på de mindre orterna som ofta är otroligt vackra och där man kommer närmre den lokala kulturen. 

Sugen på att boka tåg i Europa? Där kan du exempelvis färdas med gamla veterantåg i tyska Harzbergen.

Om man vill lägga upp en rundresa, hur många dagar ska man räkna med per plats?

– Det beror väldigt mycket på, är det en by så kan man kanske vara där över dagen, i en medelstor stad är det fint att minst ha en dag och en övernattning, och kommer man till en storstad som Rom kan man ju vara där i flera veckor om man vill. Är man ett par som reser kan man ta det lite som det kommer, men är man en barnfamilj är det skönt att ha lite fler dagar per ort, säger Anna.

Marko T Wramén och Anna W Thorbjörnsson
Marko T Wramén och Anna W Thorbjörnsson är journalister och fotografer som har skrivit mängder av reseguideböcker.

När lönar det sig att köpa tågluffarkort från Interrail? 

– Vill man resa flexibelt, göra en klassisk tågluff och se vart det bär? Då är interrailkortet väldigt bekvämt eftersom man inte behöver köpa biljetter varje gång. Andra vill kunna planera och blir väldigt stressade av att inte veta var de ska bo, säger Marko. 

Ifall kortet lönar sig handlar också om vart du ska åka, menar författarparet.  

– Ska man resa mycket i Italien eller Centraleuropa är det så billigt med tåg att det inte är lönt med luffarkort. Och i Frankrike så behöver man ofta åka snabbtåg där man behöver boka platsbiljett, vilket kostar nästan lika mycket som en vanlig biljett, så där lönar sig inte heller interrailkortet så bra, säger Anna. 

Om man inte ska till så många platser är det ofta billigare att bara köpa en tur och retur-biljett i god tid. 

– Med tåg är biljetterna alltid billigare ju tidigare man bokar, det är inte som med flyg att priset går upp och ner, säger Marko.

Med andra ord, ta fram europakartan och planera årets resa redan nu!

Läs också: Ta tåget utomlands – 5 magiska rutter

Så här planerar du resan och bokar tåg i Europa

  • Marko och Anna brukar utgå från Rail Map Europe, en papperskarta som visar hela Europas tågnätverk, och där ”the scenic route”, de vackraste sträckorna, är grönmarkerade.
  • Sök resor hos tågbolagen. Deutsche Bahns (DB) hemsida Bahn.de innehåller väldigt mycket, inte bara Tyskland utan även övriga Europa, men i de flesta andra länder är tågbolagens appar ännu bättre. Bäst uppdaterad är appen för det Österrikiska tågbolaget ÖBB (oebb.at).
boka tåg i Europa

Marko och Annas tips för att boka tåg i Europa

  1. Undvik högsäsong om du kan. April–juni och september är de bästa månaderna att resa. Då är biljetterna billigare och det är inte lika fullt på tåg och resmål. 
  2. Ska du resa i juli–augusti eller vid andra skollov bör du boka minst tre månader i förväg. 
  3. Boka sträckan Köpenhamn–Hamburg, och tillbaka, först av allt. Det är en flaskhals där det ofta blir väldigt fullt, alla ska ju ta sig igenom där. Nattåget Stockholm–Hamburg är också ett alternativ. Tar du färja till Tyskland från t ex Trelleborg eller Göteborg är det ändå Hamburg som är den stora knutpunkten.
  4. Stressa inte! Res inte för många timmar per dag och framför allt – ha inte för korta byten! Det kan vara svårt att hitta på en stor station och ditt tåg kanske är försenat. Ta en timme eller två på viktiga byten och gå ut och käka lunch eller ta en fika där. Det är mycket roligare att ta det lugnt och njuta lite på vägen och då blir det färre missöden. 

Bonustips! En termosflaska håller vattnet kallt på resan. Bra att ha i packningen!

Läs mer om tågresor utomlands!

Boken Nya med tåg genom Europa

Anna W Thorbjörnsson och Marko T Wramén har skrivit flera böcker om tågresor, fyllda med praktiska råd och tips om boende, sevärdheter och restauranger: Nya Med tåg genom Europa (2023), Upplev Tyskland med tåg (2022) och Tåg och mat i Italien (2020), från Polaris fakta.


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar