Bota din grannskräck med KBT!

Får du ökad puls bara av tanken på att behöva heja på din granne på gatan? Då kanske det här nya KBT-programmet är något för dig!

Rädd kvinna

Vi svenskar har svårt för grannrelationer, samtidigt vill sju av tio ha bättre relationer till sina grannar. För att hjälpa människor på traven släpper därför Svensk fastighetsförmedling ett KBT-program utvecklat av psykologen Daniel Ek. 

– Syftet med detta program är inte att alla ska bli bästisar med sina grannar även om det kan bli utfallet för vissa som testar. Det handlar istället om att bygga enkla relationer som är viktiga för vår hälsa. Med goda grannrelationer följer trygghet och tillit. Blir vi också vänner kan relationens hälsoeffekt till och med överträffa effekten av ett bra kolesterolvärde, en högre lön eller motion, säger Daniel Ek, leg. psykolog.

Läs också: Hjälp! Grannarna har renoverat i åtta år

Bota din grannskräck – steg för steg 

KBT-programmet består av fyra steg, men det kan vara bra att förbereda dig först genom att lista vilka fördelar goda grannrelationer kan innebära för dig. Bestämma dig för att vara en schysst granne under en begränsad tid – helst 21 dagar. Det här är tillräckligt länge för att förändra ditt beteende.

Därefter återstår fyra steg: 

1. Säg ”Hej!” – ofta det mest utmanande steget, upprepa ett par gånger.

2. Fråga ”Hur är läget” – ta steget från hälsning till enklare konversation.

3. Bli lite personlig – 10 möten in är det dags att våga säga något personligt.

4. Fråga ”Vill du ta en fika eller ett glas?” – sista steget, dela en stund i vårsolen.

– Jag hoppas att detta KBT-program gör att fler känner att det är lika lätt att fråga grannen, som en god gammal vän, om hjälp. Blir vi lite mer bekanta med varandra kan det bidra till en känsla av sammanhang och gemenskap, och det i sig är oerhört viktigt för vår mentala hälsa. Så enkelt är det, avslutar Daniel.

Läs även: Läsarfråga: ”Hur får jag bukt med mina stökiga grannar?”


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar