Många kommuner gör nu miljökontroller i privata båthamnar och vid båtuppläggningsplatser – och uppfyller man inte miljökraven kan det bli fråga om föreläggande och viten.
-Tidigare kontrollerade kommunerna bara företag och stora båtklubbar, men vi får nu många frågor från samfälligheter och bryggföreningar om hur man ska göra för att nå upp till kommunernas miljökrav, berättar Peter Karlsson, Verksamhetschef för Svenska Båtunionen.
Framför allt handlar det om att ha en plan för hanteringen av drivmedel och kemikalier, samt toatömmning och sophantering – något som många föreningar och samfälligheter helt saknar i dag.
5 viktiga råd för dig med båt
1. Inventera vilka miljörisker som finns runt anläggningen, som till exempel behov av mottagning av sopor, hantering av oljor och kemikalier, toatömning, med mera.
2. Upprätta en miljöplan som uppfyller kraven i Sjöfartsverkets författningssamling 2001:13.
3. Informera båtplatsinnehavarna om hur de ska bete sig för att inte skada miljön.
4. På båtar som ligger i Bottenviken och i våra insjöar är det förbjudet att använda bottenfärger som innehåller gift. Informera båtägarna om reglerna så att ni inte förorenar er mark eller botten.
5. Svenska Båtunionen hjälper föreningar som är anslutna till organisationen med både miljöplaner, handledningar och försäkringar. Kontakta Peter Karlsson på Svenska Båtunionen, telefon 08-545 859 60 eller info@batunionen.com.
Det går att läsa om hur er brygganläggning kan bli medlemmar i Svenska Båtunionen här.